zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Breskve in losos skrijejo leta in gladijo gube

M.Š., 18.08.2019 11:00:00

Katera hrana je najkoristnejša za zdravo in sijočo kožo?

Delite na:
Breskve in losos skrijejo leta in gladijo gube
mlada ženska, borovnice, hujšanje Dreamstime

Znani ameriški nutricionist dr. Nicholas Perricone svetuje uživanje temnega jagodičevja (kot so borovnice in črni ribez), divjega lososa, oreščkov, avokada in veliko izvirske vode - vse to učinkuje kot t. i. »prehranski facelifting«.

Osem kozarcev vode na dan je osnova vsakega zdravega prehranjevalnega načrta. Ne glede na to, ali želite shujšati ali ohraniti telesno težo, voda pomaga pri delovanju vseh telesnih funkcij. Detoks voda z dodatkom ingverja, mete, limone in kumare je eden najbolj priljubljenih napitkov za razstrupljanje telesa in hitrejšo izgubo kilogramov.Alkohol, kofein in podobne spodbujevalce črtajte iz prehrane, telo pa dodatno okrepite z vsakodnevno telovadbo.

Da bi spodbudili prebavo oziroma preprečili zadrževanje vode v telesu, morate povečati vnos hrane, bogate z vitaminom C - odrasel človek dnevno potrebuje 80 mg, kar zlahka dobimo z uravnoteženo prehrano, v katero vključujemo raznovrstno sveže sadje in zelenjavo (rumena in zelena paprika, brokoli, ohrovt, koleraba, ananas), kalijem (banane, marelice, breskve, pomaranče, paradižnik, krompir) in tudi žveplom (beluši, grenka zelenjava), saj ta živila pomagajo odstraniti škodljive snovi iz telesa.

Žveplo je nujno potrebno za zdravo delovanje telesa

Pomanjkanje žvepla je zelo pogost pojav, četudi zdravniki trdijo nasprotno. Nahaja se praktično povsod, največ pa ga je v koži, mišicah in kosteh. Pri pomanjkanju se pojavijo težave pri izgradnji aminokislin, razstrupljanju telesa, sintezi vitaminov, pri presnovnih procesih, vezivnem tkivu, kožnih obolenjih, tvorbi kolagena in izgorevanju maščob.

Vitamini skupine B (kvas, mleko, jajca, meso, ribe, zelena listnata zelenjava, banane, oreški in stročnice) so bistveni za vzdrževanje zdrave kože, las in nohtov. Skupaj z nujnimi beljakovinami pomagajo, da koža ostane bolj elastična, nohti trdnejši, lasje pa mehkejši in svilnati. Z uživanjem vitaminov B lahko omilite sivenje in izpadanje las, izsušenost, pordelost in draženje kože, razpokane ustnice, pojav ranic na robovih ust in okoli nosu.

naravno enostavno6 losos.jpg
Losos
Revija Zarja

Prehranske vlaknine, ki so večinoma v sadju, zelenjavi, polnozrnati hrani in stročnicah, so odlične za lajšanje in preprečevanje zaprtja. Toda hrana, ki vsebuje vlaknine, zagotavlja tudi druge koristi za zdravje: preprečuje kopičenje toksinov, ohranja kožo lepo in zdravo, zmanjšuje možnost za nastanek diabetesa in bolezni srca.

Izogibajte se preslani in preveč začinjeni hrani. Prekomerno uživanje soli namreč škoduje zdravju. Sol in njen glavni vir natrij sta pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak in posledično za možgansko kap ter druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu.

k pita z breskvami.jpg
Pita z breskvami
Revija Zarja

Ne pretiravajte s sladkorjem in raje izberite ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom. Bolj zdrave alternative belemu sladkorju so med, javorjev ali agavin sirup in stevija. Poskusite sladice s polnozrnato moko ali celo z ovsenimi kosmiči in izbirajte med temnim jagodičevjem, jogurtom in temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava.


Primer jedilnika za zdravo in sijočo kožo

·         Na tešče: 2,5 dl naravne izvirske vode

·         Zajtrk: skodelica ovsenih kosmičev z žlico lanenih semen, 2 dl mleka ali jogurta, krhelj melone ali 1/4 skodelice temnega jagodičevja (borovnice), 5 dl naravne izvirske vode, zeleni čaj

·         Kosilo: sardele na žaru (250 g), blitva s krompirjem na olivnem olju, 2 skodelici mešane sezonske solate s kapljico ekstra deviškega olivnega olja in sveže iztisnjenim limoninim sokom, krhelj melone, 1/4 skodelice temnega jagodičevja, 2,5 dl naravne izvirske vode

·         Malica: 180 ml navadnega jogurta, 1/4 skodelice bučnih semen, 2,5 dl naravne izvirske vode

·         Večerja: losos na žaru (150 g), 2 skodelici mešane sezonske solate s kapljico ekstra deviškega olivnega olja in sveže iztisnjenim limoninim sokom, 1/2 skodelice na pari dušene zelenjave (šparglji, brokoli, špinača), krhelj melone, 2,5 dl naravne izvirske vode

·         Po večerji (po želji): 1/4 skodelice jagodičevja, 4 mandlji, 2,5 dl naravne izvirske vode

Top 5 živil proti staranju:

1.       Beljakovine

Beljakovine so potrebne za obnavljanje in upočasnitev staranja kožnih celic, maščobne kisline omega-3 ohranjajo zadostno vlago v koži in lajšajo vnetja. V prehrano dodajte večje količine beljakovin. Najdemo jih v stročnicah, semenkah, zeleni listnati zelenjavi, oreščkih ter v hrani živalskega izvora, kot so meso in mlečni izdelki, ali v beljakovinskih napitkih.

2.       Jagodičevje

V plodovih jagodičevja se skriva pravo bogastvo zdravja. Od borovnic do jagod goji - vsebujejo številne vitamine, aminokisline in druge aktivne snovi in se največkrat uporabljajo za dvig nizke življenjske energije. Delujejo tudi proti splošni utrujenosti in šibkosti, regenerirajo tkivo. Koristne so tudi za razstrupljanje telesa, izboljšanje vida, zdravljenje bolečin v sklepih.

3.       Oreški

Med prigrizki izberite mandlje in lešnike, bučna semena in tudi pinjole, saj so polni vitamina E, ki je glavni antioksidant v našem telesu, in linolne kisline, ki naj bi pomagala preprečevati srčno-žilne bolezni in ščitila pred rakom.

4.       Ovsena kaša

Za zajtrk si privoščite sveže pripravljeno ovseno kašo ali pa ovsene kosmiče, ki pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi. Če se le da, se kavi in pravemu čaju izognite.

5.       Hrana z nizkim glikemičnim indeksom

Glikemični indeks odseva hitrost prebave in absorpcije živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. GI pomeni razvrščanje živil glede na to, kako hiter je porast glukoze v krvi po njihovem zaužitju. Jejte melone, jabolka in hruške in omejite vnos lubenic, datljev, banan in manga.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 32, 2. 8. 2019