nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Na vrtu ali v pesjaku: Kako pozimi poskrbimo za psa?

Martina Krofič Žel, 14.01.2018 14:01:45

Pred nami je hladnejši del leta, ko večino dneva preživimo v zavetju toplega doma. V tem času moramo našim pasjim ljubljencem nameniti posebno pozornost, še posebej če živijo na vrtu ali v pesjaku.

Delite na:
Na vrtu ali v pesjaku: Kako pozimi poskrbimo za psa?
Zeleni raj

Odrasli, zdravi psi lahko živijo v primerno izolirani pasji uti tudi, ko stopinje sežejo pod ničlo. Primerna pasja uta dobro ščiti pred vetrom in vlago, hkrati pa ne sme biti prevelika, da jo pes lahko s svojim telesom ogreje in toploto tudi ohranja. Zavedati se moramo, da moker kožuh ne daje zaščite pred mrazom, zato psu po sprehodu v mokrem vremenu ali celo plavanju omogočimo, da se dobro posuši. Pri psih z volnasto dlako predstavlja posebno težavo sneg, ki se šap oprime kot oklep in tako onemogoča normalno gibanje.

Poskrbimo za ustrezno temperaturo prostora

Mladiči, ostareli in bolni psi potrebujejo v hladnejših dneh ogrevan prostor. Enako velja za odrasle pse pritlikavih pasem, hrte in vse pse, ki jim kvaliteta kožuha ne zagotavlja zadostne zaščite pred mrazom. Če je pes prestal poseg v anesteziji ali je dobil pomirjevalo, njegovo telo ni zmožno ustrezno uravnavati telesne temperature. Da bi preprečili podhladitev, naj bo žival dovolj časa po posegu v ogrevanem prostoru. Slednje velja tudi za uporabo pomirjeval v prazničnih dneh, ko želimo ublažiti strah pred pokanjem. Ob različnih diagnostičnih posegih in operacijah je treba ne glede na zunanje temperature psu dlako obriti. Še posebej če so ta mesta na okončinah, jih moramo ob dolgotrajni izpostavljenosti nizkim temperaturam zaščititi, da preprečimo ozebline.
Kvaliteta kožuha se spreminja z letnimi časi in je prilagojena vremenskim razmeram. Težava nastane, če pes preživlja zunaj le del dneva. Pri takih psih daje kožuh slabšo zaščito pred mrazom, hkrati pa so izpostavljeni tudi nenadnim velikim temperaturnim spremembam.

Zivali_1.JPG

Preprečimo stik z ostrimi predmeti in nevarnimi tekočinami

Pogosto lastniki psov kot zasilna zimska bivališča uporabljajo garaže, kleti in kurilnice. Čeprav se zdijo ti prostori temperaturno primerni, jih moramo ustrezno zavarovati. Odstraniti moramo nevarne ostre in padajoče predmete ter nevarne snovi, kot sta na primer polžji strup in strup za podgane. Predvsem v zimskem času je pogosta zastrupitev z etilenglikolom (antifrizom), ki ob zaužitju že v manjših količinah povzroči ledvično odpoved in v večini primerov kljub hitri veterinarski pomoči smrt.
V mrzlih dneh imajo psi večje potrebe po energiji. Obroki naj bodo temu primerno večji in hrana bolj kalorična, z večjo vsebnostjo maščob. Zelo pomembno je, da imajo ves čas na razpolago tudi svežo vodo. Poskrbeti moramo, da voda v skledi ne zmrzne. Nekateri psi pozimi tudi radi jedo sneg, kar pa v mnogih primerih privede do vnetja prebavil. Igra s snežnimi kepami in kosi ledu lahko povzroči tudi poškodbe zobovja.

Zivali_2.jpg

Ogibajmo se soljenih poti ali zaščitimo blazinice na šapah

Soljene poti, ki po eni strani omogočajo varen korak, so ob stiku s pasjimi šapami pogost vzrok za vnetje kože in bolečine. Če se takim potem ne moremo izogniti, lahko uporabimo posebno zaščitno mazilo ali obutev, če jo pes prenaša. Po sprehodu je priporočljivo psu tace umiti in jih dobro osušiti. Poledica in nekontrolirani gibi ob pogrezanju v snežno odejo pogosto botrujejo poškodbam in poslabšanju kroničnih težav z gibali.

Zivali PFM_0124705004.jpg

Zajedavci tudi pozimi ne mirujejo

S padajočimi temperaturami se običajno veselimo konca sezone zunanjih zajedavcev, kar je do določene mere upravičeno. Medtem ko klopi ob primerno nizkih temperaturah mirujejo, ostanejo odrasle bolhe na svojih gostiteljih aktivne. Čeprav je razvojni krog bolh ob nizkih temperaturah v okolju prekinjen, se na mestih, kjer se pes pozimi rad pogreje, bolhe razmnožujejo naprej. Zaščita proti bolham je torej potrebna tudi v hladnih mesecih. Na voljo so različni učinkoviti preparati v obliki ovratnic, kožnih nanosov in tablet; izberemo tistega, ki ga naš pes najbolje prenaša.

Zivali PFM_0041592870.jpg

Kot pri ljudeh je tudi pri psih zima čas obolenj; najpogostejše so okužbe dihal in sečil. Izjemno pomembno je, da svojega psa dobro opazujemo in ne spregledamo zgodnjih znakov bolezni, kot so na primer brezvoljnost, neješčnost, oteženo dihanje, kašelj in oteženo uriniranje. Znake bolezni lahko opazimo le, če s svojim psom preživljamo dovolj časa, se z njim gibamo in ukvarjamo.

Preberite tudi: Zelene sostanovalke za prijetnejše bivanje. Kliknite TUKAJ!