gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zelene sostanovalke za prijetnejše bivanje

J. K., 10.01.2018 13:01:05

Sobne rastline vplivajo na duha in telo, zato jih kar povabimo, da postanejo naši dobrodošli sostanovalci. Njihova navzočnost je dragocena z več vidikov: pozitivno vplivajo na razpoloženje in počutje, kar mimogrede izboljšujejo zrak v prostoru, da je pozimi pogled na bujno zelenje osvežujoč, pa je znano. Katero rastlino bomo torej nastanili v svojih bivalnih in delovnih prostorih? Odločitev naj bo povezana tudi s tem, kaj od nje pričakujemo. Vsaka lahko ponudi kaj posebnega.

Delite na:
Zelene sostanovalke za prijetnejše bivanje
Revija Zarja

Listi dušijo zvok – ugodno za sluh

Občutljiva ušesa bodo hvaležna za navzočnost rastlin, ki zaradi debelih in mesnatih listov dobro dušijo zvok. S pridom jih lahko uporabimo kot pregrado med hrupnejšim in mirnejšim delom prostora – torej so kot nalašč za okrasitev velikih pisarn ali pa namesto zaves pred okni, skozi katera skuša v prostor prodreti neželeni zunanji hrup. In katere rastline najbolje dušijo zvok? Predvsem vse vrste palm, denimo livistona, himalajska palma (lat. Caryota mmaxima), gorska palma, rhapis ipd.

vrt sobne rastline praprot.jpg

Vlažijo zrak – za boljše počutje

Izmed vseh praproti je navadna zelena praprot najprimernejša okrasna sobna rastlina. Njeno bujno zelenje izboljšuje zrak v zaprtem prostoru. Mlada rastlina ne zavzame dosti prostora, ko pa se razrase, se njeni dolgi suličasti listi povesijo kot zelen slap, zato jo je treba prestaviti na pručko ali stojalo. Za skrb nam bo obilo poplačala, saj zagotavlja boljši zrak in vlaži suh zrak v ogretih prostorih.

vrt sobne rastline azaleje.jpg

Za boljšo voljo – in prijetno razpoloženje

Že poleti nas razvedri pogled na razcvetelo azalejo, kaj šele pozimi. Njeni bujni rožnati cvetovi širijo okoli sebe nalezljivo veselje in izvabljajo nasmeh. Azaleja izvira iz azijskega visokogorja, zato ni navajena visokih temperatur. Z nekaj posegi so jo uspeli prilagoditi na temperature med 18 in 21 stopinj. Njen stalni kotiček torej ne more biti ravno v dnevni sobi, a kaj je lepšega kot cvetoč pozdrav in barvna dobrodošlica na hodniku?

vrt sobne rastline aloe.jpg
Aloja zvišuje raven kisika v zraku, zato je primerna za spalnico.
Revija Zarja

Izboljšuje zrak – za dober spanec

Družba sobnih rastlin lahko koristi nespečnežem. Pogosto je namreč slab spanec posledica slabega zraka v spalnici. Aloja zvišuje raven kisika v zraku in pomaga hitreje razgrajevati izdihani CO₂. Po dobrem spancu in z več kisika v zraku bomo zjutraj vstali z več energije, naša produktivnost bo višja, pa tudi razpoloženje in vsestranska kakovost življenja.

vrt sobne rastline benjamin.jpg
Benjamin filtrira škodljive snovi, na primer formaldehid in benzol.
Revija Zarja

Razstrupljajo – za višjo koncentracijo

Nadvse priljubljeni benjamini so izvrstni sostanovalci, natančneje rečeno – sodelavci. Kajti še bolj kot v domačem okolju so koristni v delovnih prostorih. Imajo namreč sposobnost filtriranja škodljivih snovi, na primer formaldehidov in benzola, ki sta v črnilu za tiskalnik ali plastični foliji. Že v nekaj urah se v prostoru čuti njihov učinek. Zato je benjamin v delovnem okolju zagotovilo za višjo delovno zmogljivost.

vrt sobne rastline tascin jezik.jpg
Taščin jezik lahko v zraku izniči skoraj polovico škodljivih snovi.
Revija Zarja

Čistijo zrak – za boljše dihanje

Rastlina, ki se je je prijelo nekoliko zlobno ime taščin jezik, sicer pa se imenuje vrvnica, si v resnici zasluži našo naklonjenost. Zmore namreč marsikaj: iz zraka čisti strupene snovi, ki hlapijo iz pohištva, denimo formaldehid, ali iz olj in vseh vrst umetnih snovi, denimo benzol, pa tudi iz lakov in premazov, denimo trikloretin. Meritve so pokazale, da lahko izniči do 50 odstotkov škodljivih snovi iz zraka v zaprtem prostoru. Cenejšega in lepšega zračnega filtra sploh ni. Čas je, da zaželimo prisrčno dobrodošlico taščinemu jeziku.

vrt sobne rastline brsljan.jpg
Bršljan ima moč, da filtrira cigaretni dim.
Revija Zarja

Filter za dim – regenerira

Ne le kajenje, tudi sam cigaretni dim je škodljiv: povzroča glavobol, slabost, alergije, pa tudi resnejše bolezni. Bršljan ima to moč, da iz zraka čisti škodljive sestavine cigaretnega dima, zato je nujni okras vsake kadilnice. Zanj je primeren svetel prostor brez neposredne sončne svetlobe. Je pa vzdrževanje bršljana malce posebno – zalivati ga skorajda ni treba, saj potrebuje le malo vode, ga je pa treba pogosto vlažiti. 

Preberite tudi: Izkoristimo moč, ki jo v sebi nosijo barve. Kliknite TUKAJ!