stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Življenja, ki navdihujejo

Sonja Javornik, 18.09.2019 20:00:00

Ljudje smo od nekdaj radi kukali v življenja drugih. Malo zaradi nevoščljivosti, malo zaradi radovednosti, prav gotovo pa tudi zato, ker se radi primerjamo in ker pomaga, ko vidiš, da nisi ti edini, ki ima težave, izzive, vzpone, a tudi padce.

Delite na:
Življenja, ki navdihujejo
Branje širi našo zmožnost predstav in nas spodbuja, da se osebnostno razvijamo. Revija Zarja

Življenjske zgodbe drugih pa so tudi izvrstna priložnost za učenje. Morda lahko tako prihranimo kakšno učenje na svojih napakah …

Kaj bi na tvojem mestu naredila ona?

pocutje2.jpg
Branje širi našo zmožnost predstav in nas spodbuja, da se osebnostno razvijamo.
Revija Zarja

Kakšna je lahko še boljša motivacija za dekle v življenju, kot če vidi, da ni nič nemogoče, na primeru žensk, ki so uspele v neverjetnih okoliščinah doseči najbolj nore stvari.

V knjigi so predstavljene zgodbe 25 izjemnih žensk - političark, znanstvenic, umetnic in športnic, ki so živele v različnih obdobjih zgodovine. Vsaka po svoje so spremenile svet, v katerem živimo, njihovi življenjepisi pa se berejo kot napet roman. In še več, iz njihovih zgodb se lahko učimo, kako premagovati težave, ki nam jih življenje postavlja na pot v današnjem času. Kaj bi storila Kleopatra, če bi tudi njo zbadali, da se ne zna lepo obleči? In kaj bi Ada Lovelace svetovala otrokom ločenih staršev? Na koncu knjige pa je še test, ki bo mladim bralkam pomagal do odgovora, kateri junakinji so same najbolj podobne.

 Daisy Jones in skupina The Six

Knjiga, ki spremlja vzpon in padec neverjetno ljubke in neizmerno nadarjene Daisy in njenega odnosa z bendom in predvsem pevcem skupine The Six, je vsekakor zelo posebna že po načinu pisanja, saj je narejena kot prepis pogovorov z akterji dogajanja. Zgodba je tako dobro narejena, vključuje toliko resničnih elementov, da se boste poznavalci starega rocka večkrat vprašali, kako je mogoče, da za to ljubko Daisy še niste slišali.

A v resnici gre za izjemno inteligentno pisanje, ki vas posrka v vrtinec - tako kot je rudi Reese Whitherspoon, ki to knjigo priporoča članicam svojega bralnega kluba. Vsekakor knjiga, ki ne bo razočarala ljubiteljev glasbe in romantike. Na koncu pa boste samo še razmišljali - je bil navdih za Daisy Nico ali morda Stevie Nicks ali pač kakšna druga legenda ameriške scene, čeprav je najbolj verjetno, da gre za zmes več ikon.

knjiga branje.png

Freddie Mercury: Bohemian Rhapsody

Resnična zgodba za filmom Bohemian Rhapsody, ki je bil tudi pri nas izjemna uspešnica, je celovit življenjepis Freddieja Mercuryja izpod peresa nagrajene rokovske novinarke Lesley-Ann Jones, ki je Queene spremljala na številnih turnejah in z eno najboljših rokovskih skupin vseh časov spletla trajne prijateljske vezi. To ji je omogočilo neposreden dostop do preostalih članov skupine in tistih, ki so bili Freddieju najbližje, zato je avtorica lahko napisala izjemno poglobljeno pripoved o morda najbolj priljubljenem in hkrati najbolj zapletenem liku v svetu glasbe. 

Dovršeno raziskana, sočutna in nesenzacionalistična knjiga se osredotoča na obdobje v osemdesetih, ko so bili Queeni že na robu razpada, dokler jih ni nastop na Live Aidu spet trdno povezal. Da bi razumela in doumela moža za legendo, je Lesley-Ann Jones potovala od Londona prek Zanzibarja do Indije.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 37, 6. 9. 2019