Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zakaj je skandinavski slog tako priljubljen

Dunja Strašek, Dom2, 24.03.2018 13:01:37

Potem ko so na mednarodnem pohištvenem sejmu v Kölnu napovedali dobo »nemškega udobja« in uradno priznali, da udobje vstopa v naše domove, so opazovalci trendov zaznali vzpon nove oblike udobja, tokrat iz Skandinavije – in ta lahko postane klasika.

Delite na:
Zakaj je skandinavski slog tako priljubljen
Velika skupina skandinavskih pohištvenih znamk definira novi minimalizem v oblikovanju interierja. Videti je vse pospravljeno in minimalistično, a ves ta minimalizem ponuja vse, kar potrebujemo. Dom2

Kaj je tisto, zaradi česar je skandinavski dizajn tako neverjetno privlačen za mnogo ljudi? Ali so pohištvene znamke iz Danske, Švedske, Norveške in Finske tako zelo privlačne? Ali pa je to, da skandinavski slog izžareva optimizem s svojim občutkom udobja in svežimi barvami in vzbuja podobe preprostega življenja, obdanega z brezami, v deželi Pike Nogavičke? Z veseljem se odpovedujemo vzdušju visokega sijaja in ga nadomeščamo s pohištvom iz masivnega lesa in copati iz filca. Digitalno nadzorovana razsvetljava vse bolj daje prostor preprostim svečnikom. Okna se zdaj podvajajo kot navpični vrtovi, dizajnerski kavč pa je prekrit z navadno volneno preprogo. Prišel je čas za sprostitev.

Skandinavski razstavljavci pohištva na mednarodnem pohištvenem sejmu v Kölnu so resnično vodilni, ko gre za izražanje in predstavitev njihovega lastnega občutka za slog. Tradicionalno interpretirajo z dodatkom šika. Nekoč tipično svetel dizajn v osnovnih barvah zdaj lahko zasledimo v prefinjenih sivih tonih in umirjenih pastelnih barvah – to je recept za mešanico udobja urbanega in rustikalnega, šika in minimalističnega. Skandinavski dizajn je zdaj bolj v trendu kot kadarkoli prej, nove modne znamke s področja interierja prinašajo svežino in so hitro dosegle kultni status.

wn-bed_sofa-1028.jpg
Popolno ravnovesje prinese vizualno umirjenost v dom. Ravno prav je zapoved skandinavskega minimalizma.
Dom2

V iskanju »ravno prave količine« – popolno ravnovesje

Novi slog je preprost z minimalističnimi oblikami, vendar ne deluje hladno. Je dekorativen, vendar se ne izgublja v podrobnostih. Ta uravnotežena sodobna mešanica zahteva pravi okvir. Pohištvo, ki oblikuje linijo z arhitekturo in ne ustvarja impozantne prostornine, je idealno. V dom prinaša občutek vizualnega miru. Njegova glavna naloga je, da bi bilo neopazno in da bi zagotovilo vse potrebne funkcije – prostor za shranjevanje, prostor, kamor postavimo stvari, pa naj gre za glasbeni center, cvetje, prenosnik ali karkoli drugega. Skrbno izbrano pohištvo in predmeti – lepa omara ali komoda, slika, fotelj ali posebno oblikovana svetilka – gre za reduciranje na minimalno, izpuščanje nepotrebnega in za red, pri tem pa ne pozabimo na praktičnost in vsakodnevno uporabo. Pri natančnejšem pregledu lahko za čistimi linijami in preprostostjo pogosto najdemo številne podrobnosti v oblikovanju, zaradi katerih so izdelki z novimi kultnimi nalepkami tako posebni.

04_string_0027.jpg
Regali in prostori za shranjevanje ustvarjajo mir v zasnovi doma in zagotavljajo prostor za dodatke s posebnim pomenom.
Dom2

Pospravljeno z okusom izobilja

Kako dosežemo minimalistični slog opremljanja? Kakšni so kriteriji? Najprej je treba upoštevati osebne potrebe stanovalcev. Kje potrebujemo izčiščen prostor in kje ne? Nekateri imajo raje pospravljeno kopalnico, drugi pa spalnico. V dnevni sobi lahko minimalistični dizajn hitro deluje hladno in namesto topline in vabljivega vzdušja izžareva hladnost, če so izbrani napačni materiali. Ta vtis lahko odpravimo, če dodamo pridih anahronističnega, saj se danes lahko kombinira vse, vendar pa mešanje in ujemanje slogov izraža okus poznavalca, ki preprosto ve, kaj je »in«. Enobarvno in vzorčasto, moderni kosi in kosi z bolšjega trga gredo zelo dobro skupaj. Vendar pa je treba te vrste poudarkov uporabiti zelo zmerno. To je to, kar naredi »novi minimalizem«. Švedi imajo besedo za ta odnos do življenja: »lagom« dobesedno pomeni »ravno prava mera«. Ko gre za opremljanje doma in drugih prostorov, opisuje popolno sredino med dvema poloma. Vendar se ne nanaša samo na opremljanje notranjih prostorov, temveč na tako definiran življenjski slog.

wn-Round Bench_1.jpg
Za čistimi linijami in preprostostjo najdemo veliko detajlov v oblikovanju, ki delajo skandinavske pohištvene izdelke tako posebne.
Dom2

Danes potrebujemo prostor, kjer so dražljaji zmanjšani, da bi bili kos današnjemu načinu življenja in preobilju informacij. In za veliko ljudi je ta prostor njihov dom. Tukaj pomaga estetsko uravnotežen, urejen prostor, ki ne kliče nenehno k temu, da ga je treba pospraviti, počistiti ali se kako drugače ukvarjati z njim. Zaprti prostori za shranjevanje in čiste linije so idealne za to.

wn-siro_barstool-1066.jpg
Oblikovanje interierja v novem minimalističnem slogu ne gre v škodo praktičnosti.
Dom2

Minimalizem z udobjem

Minimalizem in udobje si nista v protislovju, to dokazuje tudi tradicionalni življenjski slog Skandinavcev in Japoncev. Zanesejo se na kombinacijo čistih linij in toplih tonov, materialov, kot sta les in tekstil, ki dajeta prijeten občutek. Mehko zaobljene oblike so v minimalizmu »dovoljene«. Konec koncev, kdo pravi, da ima minimalistična miza lahko le oglate robove in noge? V resnici minimalizem pomeni le to, da v obliki ne sme biti nič odvečnega in da so tudi materiali izbrani tako, da ustvarjajo jasnost in lahkotnost v idealnem scenariju.

06_muuto_oslo-2seater-steelcut-trio-966-airy-halfsize-high-res-lifestyle_muuto.jpg
Znan je japonski minimalizem in znan je skandinavski minimalizem, a oba zagotavljata udobje tradicionalnega načina življenja. Nekaj že mora biti na tem, kajne?
Dom2

Tisti, ki ustvarjajo z lesom in toplimi toni – toplo belo in sivo barvo – in ne uničijo vtisa lahkotnosti z nepotrebnim okraševanjem, se raje omejujejo na nekaj malo stvari, ki lahko potem resnično zasijejo, in tako ustvarijo dom, ki je hkrati minimalističen in udoben za bivanje. Razsvetljava potem opravi preostalo. Danes lahko ustvarimo osupljive učinke s skritimi svetlobnimi viri, integriranimi za obzidnimi letvami, v zidcu ali stropu. Stena v toplih tonih in posredno osvetljena z zatemnjenim snopom svetlobe lahko premaga katerokoli klasično svetilko, ko gre za ustvarjanje udobja. Toda bistvena stvar je osebni občutek za slog. To je tisto glavno, kar vnese življenje v minimalističen slog opremljanja. Udobja ne moremo doseči brez tega.

Preberite tudi: Kakšne so videti najnovejše spalnice? Kliknite TUKAJ!