Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

FOTO: Kakšne so videti najnovejše spalnice?

Dunja Strašek, Dom2, 23.03.2018 12:01:35

V najnovejših spalnicah je poskrbljeno za vse – od udobja in estetike do funkcionalnosti in izkoriščenosti prostora. Kakšne so videti?

Delite na:
FOTO: Kakšne so videti najnovejše spalnice?
Masivni les vnese v spalnico naravo in s tem pomirjujoč občutek. Če spimo v objemu polnega lesa, je tudi spanec prijetnejši in boljši ter v nekem smislu tudi nadomestek za sprehod po gozdu. Dom2

V spalnici preživimo najmanj našega časa, a vendar sta njena estetska podoba in prijetno vzdušje še kako pomembna za kakovostno preživljanje časa v tem prostoru. Še posebej zato, ker imamo v sodobnem življenju vse manj časa za spanje. Raziskovalci pravijo, da se zadnja leta čas nočnega spanca vse bolj krajša – vse več ljudi spi manj kot sedem ur na noč, in to na račun vse pogostejše uporabe računalnikov in mobilnikov v večernih urah. Čas, ki si ga odmerimo za nočno regeneracijo, mora biti kakovosten in oprema mora zagotavljati udobje. Še posebej postelja. Pri urejanju spalnice torej ne smemo pozabiti na funkcionalne zahteve, ki omogočajo dobro počutje, izkoriščenost prostora in preprosto uporabo.

spalnice 14.jpg
Lebdeča postelja je še ena trendovska novost, idealna še zlasti za majhne spalnice, saj se tako zdi, da postelja ne zaseda toliko prostora.
Dom2

Vse za udobje 

Krajši je spanec, manj časa imamo za sprostitev, vse pomembnejša postaja kakovost spanca in zaradi tega je pomembno, da izberemo pravo posteljo, ležišče in letveno dno. Na voljo moramo imeti vse, kar potrebujemo za sprostitev in regeneracijo. Trendovski razvoj opreme za dom in tako tudi za spalnico gre v smeri multifunkcionalnosti in praktičnosti, preproste uporabe, prilagodljivosti – vse za to, da si povečamo udobje. V spalnici k temu pripomorejo visokotehnološko opremljena, udobna, modularna, prilagodljiva ležišča, letvena dna in postelje. Naraščajoč trend so postelje iz visokokakovostnega masivnega in naravno obdelanega lesa, zdaj tudi v kombinaciji z spalnimi sistemi boxspring, saj so zaželena izbira naravni materiali, ki dihajo.

Pri postelji boxspring gre za spalni sistem, pri katerem posteljni pod nadomešča ogrodje z oblazinjenim podpornim jedrom. Ta razbremenjuje in podpira telo ter omogoča visoko stopnjo udobja. Postelja je sestavljena iz podpornega jedra, ležišča (izberemo lahko katerokoli vrsto ležišča, tudi vodno) in nadvložka. Običajno so višje kot klasične (višine do 60 cm), nimajo oblazinjenega samo posteljnega ogrodja, ampak je oblazinjeno tudi ležišče, in sicer v enaki barvi in materialu, kar daje postelji eleganten videz. Izdelane so po meri, torej lahko izberemo vrsto ležišča, ki je najboljše za naše telo, ter material in barvo oblazinjenja. Če namesto klasične izberemo posteljo boxspring, potem kakovost tekstilnih komponent določa trajnost in obenem tudi koristi postelje za zdravje. Da bi ustvarili naravno okolje za spanje, so pomembni naravni materiali, kot so čista volna, lateks, izdelan iz kavčukovca, reciklirani materiali.

Najnovejši trendi pa poudarjajo tudi dizajn postelje. Postelja mora priti do izraza s svojimi elegantno preprostimi ali kompleksnimi oblikami, ki so izpopolnjene z materiali, prijetnimi na dotik (usnje, les, tkanine). Ko gre za velikost vzglavja postelje, imamo, razen omejitve prostora, na voljo vso svobodo. Ne glede na to, ali izberemo veliko ali majhno, visoko ali nizko, minimalistično ali baročno oblikovano vzglavje, ustvarimo trendovsko podobo spalnice. Poudarjeno vzglavje pa ni samo lepotni del postelje – inovativno oblikovanje je namreč vedno usmerjeno k uporabniku in zatorej vključuje mehanizme, ki omogočajo, da si vzglavje dvignemo ali spustimo, torej prilagodimo našim trenutnim željam.

spalnice 18.jpg

Vse bolj postaja dnevna soba 

Ker se garderobne omare umikajo in jih nadomeščajo garderobne sobe, je tako v spalnici več prostora, da lahko pokažemo, kaj imamo – predvsem na osvetljenih policah, v vitrinah, na nizkih omaricah ali konzolnih mizicah. Spalnica je večinoma tudi multimedijsko opremljena, torej lahko posameznik sam ali skupaj z družbo posluša glasbo, klepeta po spletu, medtem ko sedi na postelji ali za konzolno mizo, ali pa gleda televizijo iz postelje. Tako postaja spalnica vse bolj druga dnevna soba, v kateri ljudje počnejo najrazličnejše stvari.

To dejstvo omogoča bolj dovršeno pohištvo. Pohištvo za spalnico vse bolj postaja podobno pohištvu za dnevno sobo. Osvetljene police, predalniki in nizke omarice z mehanizmom odpiranja na dotik in z vključenimi odprtimi prostori za bolj razgibano podobo – vse to so podobnosti s pohištvom za dnevno sobo. K podobnostim sodita še televizor, skrit za vrati omare, in oblazinjeno vzglavje postelje, ki ima vse funkcionalnosti kot naslonjalo zofe – je nastavljivo in prilagodljivo, opremljeno z razsvetljavo ter oblazinjeno tudi na zadnji strani, torej lahko posteljo postavimo kamorkoli v spalnico, tudi na sredo sobe.

Trendovska oprema za spalnico je vse manj sestavljena iz enotno oblikovanih posameznih kosov pohištva. Sestavljena je iz modulov pohištva, ki se ujemajo po videzu, ne da bi bili videti enotni – različni materiali ali zaključna obdelava okrepijo estetsko podobo. Tudi če se ne odločimo za garderobno sobo, danes pohištvena industrija ponuja omare z več policami, obešalnimi palicami in predali, prilagodljive posameznikovim potrebam, videti so nevsiljive, lahkotnejše in zlite s steno, z nočno omarico se ujemajo v glavnem po materialu.

spalnice 3.jpg
Postelja boxspring omogoča maksimalno udobje po meri posameznika, poleg tega pa je videti atraktivno in elegantno. Zaradi svoje podobe je nedvomno v središču pozornosti.
Dom2

Garderoba izginja 

Zadnji trendi narekujejo, naj bodo omare v spalnici čim bolj neopazne in nevtralnega videza, zlite s stenami in preostalo opremo v prostoru. Klasične garderobne omare zasedajo s svojo velikostjo in višino običajno veliko površino sten in precej prostora, ob tem ga veliko ostane neizkoriščenega (prostor od vrha omare do stropa ali ob straneh omare). Tako je lahko soba zaradi takšnih omar videti prenatrpana, česar si v spalnici gotovo ne želimo, izjema so velike spalnice, kjer je na voljo dovolj prostora, da je spalnica še vedno zračna in prostorna. Najboljša rešitev so vgradne omare, ki zavzemajo celotno višino od tal do stropa, a če si teh ne moremo privoščiti, izberimo klasične omare modernega videza, pri katerih so sprednje površine oziroma vrata omar enostavno oblikovane in enobarvne (svetlih barv), s tem pa je tudi njihova prisotnost v prostoru diskretnejša.

spalnice 8.jpg
Garderobne sobe vse bolj nadomeščajo garderobne omare.
Dom2

Vgradne omare so v spalnici precej bolj nevpadljive in prilagodljive, saj se zlijejo s stenami, mogoče jih je umestiti v skoraj vsak, na videz še tako nefunkcionalen prostor, ob tem pa omogočajo praktičen izkoristek prostora, estetsko rešitev in moderno podobo.

Trendi pa kažejo, da si ljudje, ki prvič opremljajo svoj dom, namesto klasičnih garderobnih omar raje omislijo garderobno sobo, kjer je vse lažje dosegljivo in preglednejše. Uredimo si jo lahko tako, da je videti kot butik z oblačili, seveda pa so na voljo tudi manjše in skromnejše različice, a prav tako praktične. Za garderobno sobo lahko namenimo en prostor v stanovanju ali pa del sobe, običajno spalnice. Vsekakor zanjo potrebujemo prostor, saj velja, da čim prostornejša je, tem lažje je spraviti vanjo in ustrezno organizirati vsa naša oblačila, dodatke, čevlje, športno opremo. A če nimamo na razpolago toliko prostora, kot bi si ga želeli, vseeno pa si želimo na eno mesto spraviti vsa oblačila, zadostuje že približno 1,5 × 2 m, pa imamo majhno garderobno sobo z dvema omarama in prostorom, kjer se lahko preoblečemo.

Spalnica torej ostaja prostor za umik in čas, ki ga preživimo v njej, mora biti prijeten in namenjen uživanju. Takšne so najnovejše spalnice.

Več v spodnji galeriji!

Preberite tudi: Kaj se o vzgoji lahko naučimo od Dancev? Kliknite TUKAJ!