Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Za vsak madež se najde čistilo

J. K., Zarja, 28.06.2018 12:01:37

Za dobro zabavo, piknikom na travi, okusno večerjo itd. ne ostajajo le lepi spomini – žal včasih ostane tudi kakšen trdovraten madež. Rdeče vino, vosek od sveč … takšni madeži so lahko prav trdovratni. In kmalu ne spominjajo več na zdravico, polno lepih želja, ali na prijetno razpoloženje ob svečah, ampak nas le še jezijo. Še posebno če so zapacali kakšen nadvse ljub kos garderobe.

Delite na:
Za vsak madež se najde čistilo
Revija Zarja

Rdeče vino

Še svež madež rdečega vina najprej očistimo s hladnim tekočim curkom vode. Umazano mesto rahlo drgnemo, da odstranimo čim več vina, potem pa damo obleko takoj v pranje v pralnem stroju.

Zelo razširjen je nasvet, da popacano mesto natrimo s soljo. Res je, da tako razgradimo rdeče barvne molekule, a žal ostane rjavkast madež. Sol – enako kot škrob ali krompirjeva moka – uporabimo le za odstranjevanje madežev z bombažnih ali lanenih tkanin. Za občutljivejše materiale, denimo volno, kašmir, viskozo ali svilo, pa za čiščenje še svežega rdečega vinskega madeža uporabimo suh šampon, ki ga potem skrtačimo. Zasušene madeže na občutljivih tkaninah odstranimo z bencinom ali čistim alkoholom – čistila ne nanesemo naravnost na madež, damo ga na krpo in z njo narahlo drgnemo popacano mesto.

Madeže rdečega vina na beli tkanini čistimo z mlekom, za tkanine s pisanim vzorcem pa je voda boljša rešitev, kajti mlečna kislina lahko vpliva na barvo vzorca. Starejše in že zasušene vinske madeže na beli tkanini bomo najlaže očistili s pomočjo limoninega soka ali kisa, in sicer nekaj kapljic kanemo naravnost na madež in počakamo, da naravne kisline opravijo delo. Po nekaj minutah popivnamo tekočino ter popacano mesto speremo s hladno vodo.

Rdeče vinske madeže lahko očistimo tudi z belim vinom ali penino. Popacano oblačilo približno 20 minut namakamo v belem vinu ali penini, potem pa ga oplaknemo s hladno vodo.

Ne glede na to, katero čistilno sredstvo izberemo za čiščenje madeža – po končanem postopku damo oblačilo naravnost v pralni stroj. 

madezi1b.jpg

Maščobni madeži

Maščoba ni vodotopna, zato običajno pranje ni dovolj. Popacano mesto najprej posipamo z otroškim pudrom ali krompirjevo moko – tako bomo uspešno odstranili svež maščobni madež. Ko madež posipamo, nekaj časa počakamo, potem pa tkanino skrtačimo. Otroški puder lahko uporabimo tudi za čiščenje svile, za volno pa je bolje uporabiti suh šampon. Zasušene mastne madeže čistimo z alkoholom ali trdim milom za odstranjevanje madežev (na voljo je v drogerijah). 

Madeži od rje

Če se zapacamo z rjo, nam trdo milo ne bo prav dosti pomagalo. Popacano mesto zato najprej zmočimo z vodo, nato na madež nasujemo nekaj soli ter jo prelijemo z limonovim sokom. Ta mešanica naj učinkuje nekaj minut, potem pa madež previdno skrtačimo. Sledi pranje v pralnem stroju.

Na belih oblačilih se bomo rjastega madeža lotili s kislim mlekom, jogurtom ali kar s kisom. Zapacano oblačilo namočimo v kislo mleko ali vodo, v kateri raztopimo kis, in ga namakamo eno uro. Potem oblačilo temeljito spremo s hladno vodo.

Če z rjo zapacamo tekstil na sobnem pohištvu, pranje v pralnem stroju seveda ne pride v poštev. Madež posipamo s pecilnim praškom, pustimo delovati krajši čas, nato pa tkanino skrtačimo.

madezi rja.jpg

Kri

Krvave madeže zmeraj najprej speremo s hladno vodo. Če imamo pri roki pralni prašek ali milo, ga dodamo vodi in narahlo zdrgnemo madež. Če s krvjo popacamo svileno oblačilo, madež čistimo s čistim alkoholom, vendar ne drgnemo! Z alkoholom napojimo krpo in z njo pivnamo kri iz madeža.

madezi kri.jpg

Madeži od dezodoranta

Številni dezodoranti puščajo rumene ali bele sledi na obleki – na svetlih srajcah lahko takšne madeže očistimo z limonsko kislino, ki je v obliki praška na voljo v večini drogerij. Nekaj praška raztopimo v vodi ter zapacano oblačilo čez noč namakamo v tej raztopini. 

madezi2.jpg

Madeži od kemičnega svinčnika

S srajc in hlač, kjer so takšni madeži najpogostejši, lahko sledi kemičnega svinčnika očistimo z lakom za lase. Popršimo popacano mesto, počakamo četrt ure, potem pa madež odstranimo s previdnim drgnjenjem. Tudi čisti alkohol bo učinkovito odstranil madež od kemičnega svinčnika. 

Travnati madeži

Najboljše sredstvo za odstranjevanje zelenih sledov trave je trdo milo za odstranjevanje madežev, ki je na voljo v drogerijah in je narejeno na osnovi goveje žolce. Če pa smo popacali svileno oblačilo, ga očistimo s čistim alkoholom.

madezi trava.jpg

Splošna pravila za čiščenje madežev

Pred čiščenjem madežev vedno preverimo sestavo tkanine, iz katere je oblačilo narejeno. Tudi ko čistimo madeže s tkanin iz naravnih vlaken in pri tem uporabljamo domača bio čistilna sredstva, bodimo pazljivi. Čistilno sredstvo preizkusimo na neopaznem delu oblačila, in če ni neželenih posledic, lahko čistilo brez strahu uporabimo za čiščenje madeža.

Preberite tudi: Kaj lahko naredimo za svoje zdravje? Kliknite TUKAJ!