profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

FOTO: Festival vrtnic v jamah

Sabina Šegula, Zeleni raj, 17.09.2018 14:01:58

Kraj Doué la Fontaine leži v zahodnem delu Francije, ki je bil pred 20 milijoni let pod Falunskim morjem.

Delite na:
FOTO: Festival vrtnic v jamah
Festival vrtnic, Francija Sabina Šegula

Milijone let pozneje se je morje umaknilo, vendar je za seboj pustilo večmetrske sloje školjčnih usedlin, ki so se sprijele, in nastala so apnena tla. Tako so nastale idealne razmere za ustvarjanje podzemnih jam, imenovanih »troglodytes«, ki so pravzaprav posledica kopanja in oblikovanja opek za gradnjo hiš.

Preberite tudi: To je rastlina, ki uravnava hormone! Kliknite TUKAJ!

Ljudje so začeli kopati jame tako, da so najprej naredili manjši jašek, podoben vratu steklenice. Nato se je jama začela širiti in dobivati obliko steklenice. Ko so skopali jamo tako globoko, da so že težko dvigovali apnene bloke, so jamo zaprli in začeli kopati drugo jamo poleg nje. Zaradi bližine kopanja so se jame s časom združile in nastali so edinstveni podzemni kompleksi, ki jih zdaj uporabljajo v različne namene. Te prostore so domačini izkoristili za muzeje, hotele, hostle, restavracije in celo za živalski vrt. Nekateri sistemi so namreč kombinirani z ugreznjenimi vrtovi, ki so ostanki izkopanih jam, le da niso popolnoma zakriti.

obiskali-smo-1.jpeg
Doue la Fontaine v zahodnem delu osrednje Francije
Sabina Šegula

obiskali-smo-2.jpeg
Tako so kopali gradivo za gradnjo hiš in nastale so velikanske jame. (skica)
Sabina Šegula

Po dokumentih iz pozne antike začetki teh jam segajo v daljno leto 631. Tako se Doué la Fontaine uvršča med območja najstarejših naselij in ima bogato zgodovino.

Festival vrtnic v jamah

Na območju Doué la Fontaine pridelovalci vrtnic vsako leto prodajo 7,5 milijona sadik vrtnic, kar jih uvršča v sam vrh evropskih gojiteljev vrtnic. Tako so že leta 1959 organizirali prvi festival vrtnic. Med festivalom obiskovalci lahko občudujejo kar okoli 100.000 vrtnic po vrtovih in na razstavah. Prireditev poteka v veličastnih zgodovinskih jamah, saj Doué la Fontaine dobesedno stoji na številnih jamah.

Pred vhodom v podzemni svet so postavili stojnice, na katerih smo lahko obiskovalci kupili različne izdelke, ki so vsebovali vrtnice v raznih oblikah. Tako smo lahko degustirali vrtnično marmelado, se posladkali z vrtničnimi bomboni, ali pa si kupili steklenico penine z okusom vrtnic. Ni manjkalo niti različnih parfumov in druge kozmetike. 

obiskali-smo-4.jpeg
Okusili smo lahko sirup in peneče se vino, pri izdelavi katerih so uporabili vrtnične cvetove in plodove.
Sabina Šegula

Na razstavi, na kateri so bile predstavljene novejše sorte vrtnic, smo opazovali njihove barve, oblike cvetov in zaznali dehteče vonjave. Tako smo se lažje odločili, katero sadiko bomo kupili na stojnicah.

obiskali-smo-5.jpeg
V nenavadnem okolju jam je bilo občudovanje razstavljenih vrtnic zares posebno doživetje.
Sabina Šegula

Vsako leto za ta festival vrtnic izberejo posebno tematiko. Letos so privabili gurmane. Pripravili so kar dve razstavi. Na prvi so domačini ujeli duh poletja in opozorili na praznovanje prvega svetovnega dneva čebel. Tako so že na vhodu oblikovali veličasten potok medu oranžno rumenih vrtnic, ki se cedi iz satja. Hudomušna čebelica iz rumenih vrtnic je bila le pika na i.

obiskali-smo-16.jpeg
Obiskovalci so v vrsti čakali na možnost fotografiranja slovenske upodobitve večerje Ludvika XIV.
Sabina Šegula

Po pravljični deželi sladkarij smo prek mostička prišli v kavarno, kjer so nam kavo postregli v domiselni lebdeči skodelici, oblikovani iz belih vrtnic in mahu. Med hojo po tej razstavi smo se počutili, kot bi se naenkrat znašli v pravljici Alica v čudežni deželi. 

obiskali-smo-10.jpeg
Sledil je sprehod skozi sladkosnedno deželo, polno sladkornih pen, lizik iz čudovitih barvitih vrtnic.
Sabina Šegula

Ne moremo si predstavljati francoskega gurmanstva brez zabave s šampanjcem. Tako so v večji jami oblikovali veličasten stolp iz šampanjskih kozarcev, ki so ga postavili kar v bazenček. Okolico so zapolnili s stiliziranimi jedmi, seveda iz vrtnic.

obiskali-smo-13.jpeg
Veličasten stolp iz šampanjskih kozarcev.
Sabina Šegula

obiskali-smo-14.jpeg
Razstavo so postavili na začetku počitnic – peščena plaža z rožnatimi ležalniki in sladoledom je v jami delovala prav osvežujoče.
Sabina Šegula

Drugi del razstave so oblikovale skupine iz osmih držav: Japonske, Belgije, Nizozemske, Španije, Italije, Ukrajine, Rusije in Slovenije. Ekipe so predstavile predvsem gurmanske sladice, medtem ko je slovenska ekipa predstavila gurmanstvo na dvoru Ludvika XIV. in njegovo večerjo v versajski palači v Parizu.

obiskali-smo-18.jpeg
Torta, kot jo je oblikovala italijanska cvetličarska ekipa.
Sabina Šegula

Poleg obeh razstav so domačini oblikovali tudi nepozabne vrtove s fontanami v jamah. Prek mostička smo lahko stopili v podzemni svet prefinjeno oblikovanih vrtov.

obiskali-smo-20.jpeg
Festival vrtnic, Francija
Sabina Šegula