mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

To je rastlina, ki uravnava hormone!

Metka McCully Žigon, Zarja, 17.09.2018 12:01:22

S tem lepo cvetočim grmom sem se prvič srečala na obmorskih počitnicah na Hrvaškem. Najprej sem ga imela za budlejo – metuljnik, ker ima podobne cvetove. Vendar ob nekoliko pozornejšem pogledu hitro opaziš razlike.

Delite na:
To je rastlina, ki uravnava hormone!
Že v davnih časih so vedeli, da konopljika močno vpliva na hormone v našem telesu. Revija Zarja

Konopljika ima čisto drugačne liste, ki so res podobni listom konoplje. Takoj, ko sem to opazila, mi je bilo jasno tudi njeno slovensko poimenovanje – konopljika. Kako lepo ime, kako povedno. Zamenjava sedaj ni več mogoča. Rastlina me je tako pritegnila, da sem jo začela podrobneje spoznavati in preučevati. In ugotovila sem, da je zdravilna, še posebej koristi ženskam.

Že v davnih časih so vedeli, da konopljika močno vpliva na hormone v našem telesu, o tem pričajo tudi zapisi iz stare Grčije in Rima (Plinij). Od nekdaj so jo priporočali za ženske v menopavzi. Sodobne raziskave so potrdile, da konopljika zvišuje raven progesterona, čeprav mehanizem učinkovanja še ni do kraja raziskan. Konopljika ni hormon in niti ne vsebuje hormonov, vendar vpliva na delovanje hipofize in prek nje na raven hormonov v telesu. Niža raven hormona prolaktina, uravnava razmerje med progesteronom in estrogeni. To je še posebej pomembno, saj veliko ženskam primanjkuje progesterona in imajo presežek estrogena. To velja tudi za ženske v menopavzi.

Uživanje konopljikinih semen priporočajo predvsem v predmenopavzi za blaženje predmenstrualnega sindroma ter po končanem jemanju kontracepcijskih tablet, saj pomagajo normalizirati in uravnotežiti hormone. Iz nji si pripravimo čaj.

rozni4.jpg
Uživanje konopljikinih semen priporočajo predvsem v predmenopavzi.
Revija Zarja

Konopljikin čaj

Sestavine:

1 žlička posušenih konopljikinih semen
skodelica vode

Priprava: konopljikina semena damo v vodo, zavremo in kuhamo še 15 minut. Precedimo. Pijemo trikrat na dan.

Dandanes lahko v lekarnah kupimo številne standardizirane konopljikine pripravke. Če se odločimo zanje, ravnamo, kot je priporočeno v navodilih.  

Konopljiko lahko uživamo tudi v obliki tinkture. Nekaj kapljic tinkture damo v pol kozarca vode in spijemo.

Konopljikina tinktura

Sestavine:

100 g posušene konopljike
½ l domačega žganja

Priprava: v žganje namočimo rastlinske dele. Namakamo tri tedne, občasno pretresemo. Nato precedimo in shranimo na hladnem, temnem mestu (ni treba v hladilniku).

Vedeti pa moramo, da ne učinkuje takoj in da moramo biti potrpežljivi vsaj tri mesece, preden opazimo izboljšanje. V nasprotju s sintetičnimi hormoni, ki imajo takojšen učinek, a na žalost tudi veliko stranskih, negativnih, konopljika učinkuje dolgoročno, blago, a zanesljivo. Zato ne obupajte prehitro. Raziskave poročajo, da je 93 odstotkov žensk, ki so uživale konopljiko pet mesecev ali več, opazilo znatne znake izboljšanja in pozitivne učinke. Ženske, ki imajo hude, akutne težave, lahko na začetku hkrati s konopljiko jemljejo naraven bioidentičen hormon progesteron, ki ga lahko nato postopoma opustijo ter uživajo le konopljiko in njene pripravke.

rozni1.jpg
Po nekaterih virih se za zdravljenje lahko uporabljajo tudi konopljikini listi in cvetovi, ne le plodovi.
Revija Zarja

Preberite tudi: Živila, ki ne spadajo v hladilnik. Kliknite TUKAJ!

V srednjem veku so konopljiko uporabljali za zmanjšanje bolečin. Priporočajo jo tudi pri zaprtju, proti pretirani občutljivosti dojk in celo proti depresiji. Dandanes je zelo razširjena težava tudi endometrioza, ki je posledica neravnovesja med hormoni. Glede na to, kako uspešno konopljika uravnava hormone, bo ublažila tudi tovrstne težave. Priporočljiv odmerek v tem primeru je 400 mg konopljike dvakrat na dan. Konopljika pomaga tudi pri razdražljivosti, neplodnosti in vseh težavah, povezanih z menstruacijo – premočno, prešibko, neredno, bolečo …

Po nekaterih virih se za zdravljenje lahko uporabljajo tudi konopljikini listi in cvetovi, ne le plodovi. Iz njih pripravimo čaj. Liste pustimo namakati vsaj pol ure, da se iz njih izloči dovolj koristnih učinkovin. Cvetove in liste nabiramo med vegetacijsko sezono in jih lahko uporabimo sveže ali posušene. Plodovi zorijo novembra, takrat jih poberemo in posušimo.

PREHRANA

Dolgo sem bila prepričana, da je konopljika le zdravilna rastlina in neprimerna za prehrano. Nato pa sem ugotovila, da so jo v prehrani uporabljali že stoletja. Nadomeščala je drag in težje dostopen poper. Semena imajo pikanten, pekoč, poprast okus. Najprej jih je treba dobro posušiti in nato zmleti v fin prah, s katerim začinimo jedi. Še posebej radi so jo uporabljali srednjeveški menihi za zmanjševanje spolne sle. Rekli so ji celo meniški poper.

rozni5.jpg
Tudi pri moških rahlo zviša raven progesterona in zniža estrogene.
Revija Zarja

Konopljika in moški

Kljub temu pa jo sodobni zdravniki priporočajo tudi moškim, saj ne znižuje ravni testosterona (najpomembnejšega moškega hormona), temveč uravna vse preostale hormone. Tudi pri moških rahlo zviša raven progesterona in zniža estrogene (da, tudi moški imajo vse te hormone, le v manjši količini kot ženske). Veliko sodobne hrane, še posebej aditivi v že pripravljenih izdelkih, številne kemične snovi, s katerimi dnevno prihajamo v stik, plastika in tudi telesna maščoba višajo raven estrogenov (tako pri moških kot ženskah), kar povzroča številne zdravstvene težave, od raka pa do neplodnosti. Konopljika vso to hormonsko zmedo uravnava naravno, brez stranskih učinkov, zato jo priporočajo vsem, tudi moškim. Raziskave dokazujejo, da preprečuje vnetje prostate in raka prostate, s tem ko uničuje rakave celice.

Kako jo uživamo?

Najpreprosteje kot začimbo v hrani. Uporabite jo v vseh jedeh namesto popra. Posušena semena zmeljite kar v mlinčku za kavo. Poleg poprastega okusa ima aromo, ki spominja na žajbelj.

Lahko si skuhate tudi čaj. Pripravite ga iz plodov, listov ali tudi cvetov.

rozni3.jpg
Konopljika je zelo učinkovita, kadar se nam akne pojavljajo pred menstruacijo.
Revija Zarja

KOZMETIKA

Konopljika lahko izboljša tudi videz kože. Pomaga predvsem pri aknah, še posebej ko so posledica hormonskih sprememb. Pravijo, da je zelo učinkovita, kadar se nam akne pojavljajo pred menstruacijo. Vsaj 3–4 mesece redno uživamo konopljikin čaj ali tinkturo. Po raziskavah so najboljši rezultati, če sočasno uživamo tudi esencialne maščobne kisline. Priporočljiv dnevni odmerek pri težavah z aknami je 160 mg.

GOSPODINJSTVO

Iz dolgih, tankih konopljikinih vej so včasih pletli košare.

VRT

Konopljika za svoje uspevanje potrebuje toplo, sredozemsko podnebje. Pri nas bi uspevala le na Primorskem. Rada ima sončno lego in zelo dobro prenaša sušo. Je trpežna in nezahtevna rastlina. Konopljika je listopaden grm, ki zrase kar visoko, tudi šest metrov. Cveti v socvetjih. Navadno so modrikasto vijolične barve, včasih tudi bele. Cveti poleti. Tako kot metuljevko (budlejo) jo imajo radi metulji in druge žuželke. Po cvetenju se razvijejo črni plodovi, ki so uporaben del rastline. Razmnožujemo jo s semeni ali poletnimi potaknjenci.

ZANIMIVOSTI

Botanično ime konopljike Vitex agnus-castus izvira iz grščine in pomeni čist. Ženske naj bi si njene liste dajale v posteljo in spale na njih, kar naj bi ohranilo njihovo deviškost – čistost.

rozni2.jpg
Konopljika za svoje uspevanje potrebuje toplo, sredozemsko podnebje.
Revija Zarja

OPOZORILO

Če jemljete zdravila, se o uporabi konopljike posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Ne uživajte je, če ste noseči ali jemljete kontracepcijske tablete. Nekateri viri priporočajo uživanje konopljikinega čaja doječim materam, ker spodbuja proizvodnjo mleka. Drugi se s tem ne strinjajo, zato vam glede dojenja in konopljike ne morem svetovati. Počakajmo na nadaljnje raziskave.