Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Vatikansko baziliko sv. Petra krasi »naša« Sabina Šegula

Špela Korinšek Kaurin, Zeleni raj, 21.04.2019 15:01:41

Sabina Šegula je strokovnjakinja svetovnega kova.

Delite na:
Vatikansko baziliko sv. Petra krasi »naša« Sabina Šegula
Za vatikansko praznično okrasitev je treba pripraviti kar 80 tekočih metrov cvetličnih aranžmajev. Revija Zeleni raj

Rednim bralkam in bralcem revije Zeleni raj se je verjetno ime Sabina Šegula že globoko usedlo v uho. Sabina namreč za vsako izdajo napiše vsaj en prispevek, njena prepoznavna značilnost pa je, da nas korak za korakom vodi do odličnih cvetličarskih in tudi vrtnarskih rešitev. Zagotovo ste prepoznali, da se za njenimi napotki skriva ogromno strokovnega znanja, že iz njenih fotografij pa lahko tudi sklepamo, da ima prefinjeno žilico za lepo.
Ja, dr. Sabina Šegula je strokovnjakinja svetovnega kova, to pa pričajo tudi njene bogate reference. Leta 2012 je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani dokončala znanstveni doktorat, izobraževanje pa ves čas izpopolnjuje tudi v tujini in ima kar nekaj prestižnih nazivov iz floristike. Njeno znanje prepoznavajo in cenijo tudi njeni strokovni kolegi z vsega sveta in tako tudi sodeluje v mednarodnem florističnem projektu FlorCert. V okviru delovne skupine s še petimi drugimi mednarodnimi strokovnjaki prav zdaj pripravljajo tudi knjigo, ki bo izšla v petih jezikih, Sabina pravi, da bo to prava »biblija« cvetličarstva.

Avtorskih izkušenj Sabini ne manjka, kar lahko vidimo tudi v naši reviji, je pa med drugim izdala tudi potrjeni učbenik za VVŠ Pridelava okrasnih zelnatih rastlin in knjigi Osnove oblikovanja v cvetličarstvu ter Pogoste sobne rastline v Sloveniji. Njen srčni projekt je tudi strokovna floristična revija Akademija cvetja, pri kateri ima vlogo glavne urednice. Drugače pa dr. Sabina Šegula tudi redno poučuje na srednji šoli, je predavateljica na višji šoli in raziskovalka, občasno pa gostuje tudi v različnih televizijskih oddajah.

A to še ni vse. Sabina je že štirinajstkrat sodelovala pri prestižnem dogodku, na katerem se zbere več kot 10.000 ljudi. S kolegom in vrtnarjem Petrom Ribičem se vsako leto dvakrat odpravita v Vatikan, kjer se pridružita prestižnemu prazničnemu okraševanju bazilike sv. Petra. Leta 2011 sta začela kot pomočnika, s svojimi spretnostmi in hitrim delom pa sta tako navdušila, da zdaj prav vsako leto ob božiču in veliki noči dobita ekskluzivno povabilo za sodelovanje. V zadnjih letih je Sabina prevzela tudi zadolžitev za izris oziroma dizajn celotne okrasitve oltarja in balkona, s katerega papež tradicionalno nagovori svoje vernike. Ponosna je, ker ji je letos končno uspelo, da bodo v okrasitev vključene tudi orhideje, njene najljubše cvetlice.

ali.jpg
Večdnevno okraševanje vatikanske bazilike Sabina opravlja prostovoljno, ob njej pa je zdaj že redna ekipa.
Revija Zeleni raj

Tisti, ki ste imeli priložnost, da vatikansko baziliko obiščete ob teh dveh za krščanstvo najpomembnejših praznikih, zagotovo veste, kako pomemben element je cvetlična okrasitev in kako še posebej veličastno je takrat videti bazilika. Sabina mi je zaupala, da ob vsaki priložnosti pripravijo kar 80 tekočih metrov cvetličnih postavitev, pri tem morajo biti nadvse natančni, poskrbeti pa morajo tudi, da okrasitev vzdrži kljub prevažanju in gneči ob številnih obiskovalcih. Gre za garaško delo, vsako leto pa za ta namen strokovnjaka porabita tudi cel kamion cvetja. In vse to povsem brezplačno, kot prostovoljca!

ali 2.jpg
Sabina je glavna urednica strokovne cvetličarske revije.
Revija Zeleni raj

Sabina pravi, da živi svoje sanje in tako tudi ta izkušnja kljub velikemu žrtvovanju dodaja pomembno piko na i. Glede na to, da strokovnjakinja obožuje izzive, smo lahko prepričani, da nas bo presenetila še z veliko zanimivimi projekti in novimi znanji. Hvala, Sabina, da si vzamete čas tudi za sodelovanje z revijo Zeleni raj!

Okrasila je tudi Radovljico

Dr. Sabina Šegula sodeluje tudi pri prazničnem okraševanju mestnih jeder. Letos je koordinirala okrasitev domače Radovljice. Skupaj s prostovoljci so spletli 100 metrov pletenic iz smrečja in 15 metrov dekoracij za luči javne razsvetljave iz kleka. Sabina si je zamislila tudi posebno praznično drevo v glavnem stopniščnem portalu graščine – 2,8 metra visoko leseno drevo v sedmih etažah, na katere so se postavile miniaturne keramične hišice starega mestnega jedra Radovljice.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 4, 18. 3. 2019.