Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Tudi pozimi ne pozabite na vadbo!

A. K., Bodi zdrava, 20.02.2019 13:00:50

Se redno ukvarjate s športom, pozimi pa se popolnoma zapustite in prekinete vse športne aktivnosti?

Delite na:
Tudi pozimi ne pozabite na vadbo!
Zdaj nimate več izgovorov. Profimedia

Za vas smo zbrali vaje, ki vam bodo vzele le tri minute na dan, zaradi njih pa boste ostali v formi vso zimo. Vzemite si le tri minute na dan, vsak dan, brez izgovorov. Vadba je popolnoma zastonj, lahko jo izvajate v udobju svojega doma, ne potrebujete dragih športnih oblačil in pripomočkov, ne izgubljate časa z vožnjo, tudi tisti, ki vam je ob tujih ljudeh neprijetno izvajati športne aktivnosti, pa boste prišli na svoj račun, saj lahko vse vaje opravite kar v dnevni sobi. Naslednjih sedem vaj bo aktiviralo vse mišice in vaše telo obdržalo v odlični formi. 

Ponedeljek 
Teden začnite z vajo za celo telo, s katero izmenično menjajte položaj iz vodoravnega v navpičnega. Ta vaja se imenuje burpee oziroma vojaška skleca. Začnete s skokom, nato v počep in v skleco. Iz sklece nato postopek ponovite, le v obratni smeri. Vajo ponavljajte tri minute. 

Torek 
Vaja, ki je sestavljena iz izmeničnega skakanja med skleco in počepom, je ena izmed številnih variacij vojaške sklece. Iz stoječega položaja se spustite v skleco in se odrinite z nogami tako, da se z njimi postavite na zunanjo stran rok. Zatem odskočite z nogami nazaj v položaj sklece in ponavljajte vajo, koliko hitro lahko. 

Sreda 
Tek po stopnicah je tisti, ki vam bo okrepil hrbet in pomagal pri boljši drži. Če vam je pretežko teči po stopnicah, si raje izberite hojo, a jo malenkost pospešite. Namesto dvigal raje uporabljajte stopnice. Če imate stopnice doma, pa hodite gor in dol, najbolje ritensko navzdol, tri minute. 

Četrtek 
Hoja v počepu je nekoliko zahtevnejša vaja, ki pa vseeno ni nemogoča. Med hojo pazite, da ko se dotaknete tal z nogo, spustite boke proti tlom tako, da bo kot pod koleni še vedno 90 stopinj. Tako nadaljujte tudi z drugo nogo in vajo ponavljajte tri minute. Pazite, da ne spustite kolen čez stopala v počepu, da je hrbet zravnan in da je kot pod koleni še vedno 90 stopinj.

Petek 
Popolna vaja za trebušne mišice in noge so škarjice ob zidu. Ulezite se na hrbet, tako da bo zadnjica tik ob zidu, noge pa naslonite na zid. Z rokami dvignite zadnjico in naredite svečo, medtem ko se s petami stopal naslanjajte na zid. Spustite eno nogo čim bližje k obrazu, naj bo iztegnjena, nato jo zadržite nekaj trenutkov, potem pa naslonite nazaj na zid. Postopek ponovite še z drugo nogo in ponavljajte vajo tri minute. 

Sobota 
Vikend si popestrite s kolesarskimi trebušnjaki. Ulezite se na hrbet z rokami pod glavo. Dvignite noge pod kotom 45 stopinj. Eno nogo primite pod kolenom in jo pokrčite, medtem ko drugo držite v pokončnem položaju. Zamenjajte nogi tako, da eno primete pod kolenom in jo potegnete k sebi, drugo pa iztegnite v pokončni položaj. To izmenjevanje ponavljate tri minute, zgornji del telesa pa naj bo ves čas nekoliko dvignjen od tal, da bodo sodelovale tudi trebušne mišice. 

Nedelja 
Ta vaja je odlična takrat, kadar ste v stresu. Spustite se na vse štiri, tako da klečite. Roke naj bodo na tleh pod pravim kotom, hrbet pa vzporedno poravnan s tlemi. Vdihnite in eno roko dvignite mimo glave tako, da podaljšate hrbet. Roka naj bo trdna. Hkrati iztegnite nasprotno nogo, da bo tudi ta podaljšala hrbet. Izdihnite in ju izpustite, nato pa zamenjajte z drugo roko in njej nasprotno nogo. Vajo ponavljajte tri minute.

Le 15 minut vadbe na dan podaljša življenje za kar tri leta!
Strokovnjaki trdijo, da bi to odkritje moralo spodbuditi ljudi, da redno telovadijo vsak dan, ugotovili so namreč, da je petnajst minut dovolj za vzdrževanje forme. »Vsaka oseba je sposobna 15-minutne zmerne vadbe poleg vsakodnevne hoje. To bi morali početi vsi, tako moški, ženske, mladi, stari, kadilci kot tudi osebe, ki jim zdravje peša,« pravi dr. Pang Wen.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2018.