Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kam po obleko za maturantski ples

Brigita Potočki, Bodi zdrava, 17.02.2019 13:00:01

Dizajnerski kosi in večerne obleke za vsak žep

Delite na:
Kam po obleko za maturantski ples
V trgovini Divas Vintage je na voljo veliko kosov primernih za svečane priložnosti Diva's Vintage

Čas maturantskih plesov je tu in zagotovo že mrzlično iščete obleko za svojo najstnico in najstnika. Dekleta so v tem primeru zahtevnejša, denarnica pa ne dopušča vedno takega stroška. Zato smo zbrali nekaj alternativnih možnosti, kako ugodneje priti do lepe maturantske obleke.

V tujini so vintage in second hand trgovine, v zadnjem času pa še posebej izposojevalnice oblek, pravi vir navdiha za tovrstne dogodke, ker so cenovno ugodnejše in, kar je najpomembneje, ponujajo unikatne kose. Tako se vam ne more zgoditi, da boste na zabavi srečali svojo dvojčico. Naš nasvet je, da se po tak poseben kos oblačila ali modnega dodatka najprej odpravite v take trgovine, saj med ponujenimi kosi lahko najdete pravi biser.

Pri nas je nakupovanje v trgovinah z rabljenimi oblačili še vedno bolj kot ne tabu in rezervirano za tiste, ki prisegajo na vintage videz. In seveda za tiste, ki si novih stvari ne morejo privoščiti. Delno so za to »krive« tudi tovrstne trgovine same, saj nekatere dejansko ponujajo ne samo drugo, pač pa celo tretjerazredno blago, kar jim nikakor ni v ponos.

IMG_9725.jpg
Če potrebujete oblačilo za enkratno priložnost, je izposoja najbolj enostavna in najcenejša izbira
MJZ Fashion

Kje kupiti

Prepričani smo, da bi marsikdo raje zavil v vintage ali second hand trgovino, če bi bila ta na primerni ravni. Primer take trgovine pri nas je Diva's Vintage na Gosposvetski cesti v središču Ljubljane. Tam najdete ženske vintage in unikatne večerne obleke, v katerih boste zagotovo zablesteli na vsaki zabavi, v teh zimskih dneh pa imajo na voljo tudi velik izbor vintage krzna. Medtem ko imajo v trgovini Gvant  v BTC-ju, ki je cenovno sicer ugodnejša, velik izbor oblačil primernih za vsakdanjo rabo, se sem in tja vendarle najde kakšna večerna obleka, občasno tudi s podpisom znanega oblikovalca. Še ena trgovina, ki ponuja izključno dizajnerske kose in se jo splača obiskati, je 2nd Chance. Ta sicer deluje kot pop-up, kar pomeni, da nima stalnega razstavnega prostora, temveč občasno, navadno en teden v mesecu, gostuje v hostlu Tresor na Čopovi ulici v Ljubljani. Ponudba oblačil, obutve in predvsem modnih dodatkov, kot so pasovi, rute, sončna očala in nakit, je pestra in cenovno dostopna, kljub temu da gre za prestižne znamke. Za maturantskimi oblekami se splača pobrskati tudi na Bolhi in portalu Moj butik. Tu boste našli enkrat nošene, praktično nove maturantske obleke s podpisi znanih slovenskih in tujih oblikovalcev dobesedno za drobiž - cene se namreč gibljejo od 5 eur naprej. Tako obleko vam šivilja za še nekaj dodatnih evrov lahko predela ali popravi in vaša najstnica bo videti kot iz škatlice.   

2nd chance 1.jpg
Dizajnerski modni kosi po dostopnih cenah v trgovini 2nd Chance
2nd Chance

Kje si izposoditi

Izposoja je nov način nošenja oblačil, ki je v tujini že zelo dobro vpeljan. Živimo v času, ko je vsega preveč, ko trgovine s hitro modo rastejo kot gobe po dežju in ponujajo cenovno dostopna, a večinoma nekakovostna oblačila. Ta se nam potem nabirajo v omari in na koncu končajo v smeteh. Vsako leto je več ton zavrženih oblačil, ki pogubno vplivajo tudi na naše okolje. Rešitev je, poleg nakupa oblačil iz druge roke, izposoja. Če oblačilo potrebujete samo enkrat, ga je popolnoma nesmiselno kupovati, saj je izposoja cenovno ugodnejša in predvsem manj stresna. Pomislite, koliko časa vam vzame, da najdete pravo oblačilo za svoj dogodek. Če se odločite za izposojo, boste vse skupaj uredili v uri ali dveh. Pri nas imamo kar nekaj poročnih izposojevalnic, ki ponujajo zelo slavnostna oblačila. Če potrebujete navadno koktajl obleko, kostim ali oblačilo za tematsko zabavo pa obiščite MJZ Fashion, kjer si lahko izposodite celo torbico ali čevlje. Njihova posebnost je, da vas za manj kot sto evrov uredijo od glave do pet. Druga možnost je izposoja pri Maja's Closet, kjer imajo pester izbor koktajl in dolgih večernih oblek, prednost pa je, da jih lahko naročite prek spleta.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2019.