Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Stvari, ki prehitro romajo v smeti

Lara Jelen, Maja, 05.08.2018 13:01:52

Odpadki so postali velik problem sodobne družbe. Tako velik, da je ukrepanje nujno. A ne samo podjetja, vsak med nami je odgovoren za planet, na katerem živimo.

Delite na:
Stvari, ki prehitro romajo v smeti
Dreamstime

S svojimi vsakodnevnimi odločitvami vplivamo na naš jutri. S ponovno uporabo pa bo ta veliko lepši. Dr. Marinka Vovk, direktorica Centra ponovne uporabe, nam je predstavila nekaj odličnih idej za manj odpadkov.

Trije načini uporabe odsluženih plastičnih vrečk

Seveda bo najbolje, če plastičnih vrečk sploh ne boste več kupovali, jemali in uporabljali, a če jih že imate doma, jih uporabite, kolikor se le da. Dokler so še lepe, si jih shranite v torbico in v avtomobil, da jih boste imeli vedno pri roki. Tako vam ne bo treba kupovati novih. Tudi ko je vrečka že malo dotrajana, jo še vedno lahko uporabimo na več načinov, preden postane odpadek.

1. Ena najbolj očitnih možnosti za ponovno uporabo plastične vrečke je, da jo uporabimo namesto vrečke za smeti v manjših koših v kopalnici in pisarni. Zakaj kupovati posebne vrečke za smeti, če pa lahko na ta način prihranimo kakšen evro?

dom dreamstime_xxl_71549277.jpg

2. Preprečite puščanje majhnih pločevink z barvo ali čistili. Če nameravate pločevinke shraniti v omaro ali garažo, okoli njih preprosto ovijte plastično vrečko in se tako izognite morebitnemu izlitju, če čistilo ali barva pade na tla.

3. Plastično vrečko uporabite pri »umazanih« opravilih. Lastniki pasjih ljubljenčkov vedo, da se plastična vrečka odlično obnese za pobiranje pasjih iztrebkov na sprehodu.

Steklenica kot okras

Steklenice lahko nesemo nazaj v trgovino, saj gre za povratno embalažo, če nam kakšna vendarle ostane doma, pa jo lahko uporabimo na mnogo zanimivih načinov.

1. Kakšna steklenica je tako lepa, da jo lahko hitro spremenimo v dekorativno vazo. S steklenice najprej odstranite nalepko, kar najlažje storite tako, da za 30 minut namočite steklenico v toplo vodo, pomešano z nekaj žlicami sode bikarbone. Etikete tako kar same splavajo na gladino vode, če pa na steklu ostanejo še kakšne sledi, jih preprosto odstranite z gobico.

Preberite tudi: Dom v barvah morja in vonju poletja. Kliknite TUKAJ!

2. Iz odsluženih steklenic lahko izdelate lestence in svetila najrazličnejših oblik, če jih le povežete z električno energijo. Steklenice preprosto namestite drugo ob drugo v obliki krogle ali pa jih obesite na kovinsko ogrodje in tako ustvarite dekorativen padajoč lestenec.

3. Odrežite polovico steklenice in jo pritrdite na lesen valj enakega obsega. Tako dobite čudovito ohišje za svečke, ki ustvari romantično vzdušje, kamorkoli ga postavite.

Uporabne jajčne lupine

Jajčne lupine nam lahko pridejo prav na toliko načinov, da bi jih bilo greh zavreči!

1. Za kompost in majhne sadike. Jajčne lupine se v kompostu hitro razgradijo in naravnemu gnojilu dodajo nekaj kalcija ter drugih mineralov, lahko pa jih uporabite tudi kot naravno zaščito rastlin. Zdrobljeno jajčno lupino potresete okoli rastlin na vrtu ali v lončkih. Z vrta bodo brez uporabe umetnih pesticidov pregnale polže in nekatere druge nadležne zajedavce. Jajčnih lupin oziroma njihovega vonja ne marajo niti kopitarji, ki se sicer radi pasejo na poljih. Namesto da sadike gojite v fini črni prsti ali šoti, v običajno prst dodajte zdrobljene jajčne lupine. Za majhne sadike lahko uporabite škatlo za jajca ali pa kar polovičke jajčnih lupin.

2. Čistejši lonci in ponve. Zdrobljeno jajčno lupino dodajte vodi, v kateri ste raztopili malo mila, in z mešanico očistite vaze ter druge občutljive predmete, ki jih sicer le težko očistite. Lupina lahko pomaga tudi k čistejšim loncem in ponvam, ki jih je morda celo načela rja, prav tako pa lahko pomaga pri čiščenju odtokov v kuhinji, kjer se nabirajo ostanki hrane.

3. Za lepšo in bolj zdravo kožo. Tanko membrano tik pod jajčno lupino so včasih uporabljali kot domače zdravilo za hitrejše celjenje ran, sicer pa lahko v jabolčnem kisu raztopljeno lupino uporabite za lepšo kožo, saj preprečuje draženje in srbečico. Pripravite si lahko tudi masko: posušene jajčne lupine zdrobite in jih dobro zmešate z beljakom. Tako bo nastala obrazna maska, ki gladi in napne kožo. Počakajte, da se na obrazu posuši, nato pa jo sperite z mlačno vodo.

Novo življenje prazne škatle

1. Naredimo darilno škatlo. Zakaj kupovati drage darilne škatle, če jih že imamo doma? Škatle od papirnatih robcev so lepe in z malo časopisa ali vate lahko v njih shranimo ter podarimo tudi lomljiva darila. Zgornjo odprtino zakrijemo s pentljo ali pa dodamo še malo vate, ki lahko kuka iz odprtine. Tudi v škatle, ki jih prejmemo ob naročilih po spletu, lahko zavijemo darilo. Zaradi oblike je škatle najlažje oviti v darilni papir.

2. Shranimo drobne predmete. Ker so škatle dekorirane, jih lahko hranimo tudi na policah.

3. Naredimo zaznamek za knjige. Karton je pravšnje trdote, da lahko izrezani stolpci služijo kot zaznamki za knjige. Ljubitelji knjig jih nimamo nikoli zadosti.

dom dreamstime_xxl_18883802.jpg

Kaj storiti z ostanki hrane?

Celo ostanki hrane nam lahko pridejo prav na več načinov.

1. Termo blazinica iz koščic češenj in višenj. Koščice se na visoki temperaturi hitro segrejejo in oddajajo toploto kar nekaj časa. Po sladkanju s češnjami ali višnjami koščice posušimo in jih zamenjamo z vsebino stare plišaste igrače. Igračo grejemo v mikrovalovni pečici minuto ali dve in dobili bomo odličen termofor za hladnejše dni. Lahko pa s koščicami napolnimo blazinico iz blaga in jo zašijemo. Ženskam bo ogreta blazinica prijala tudi pri morebitnih menstrualnih krčih.

2. Ogrizki jabolk in hrušk kot posladek. Tudi psi potrebujejo vitamine in vlaknine. Zato se včasih lotijo sadja. Niste vedeli? Dajte jim ogrizek jabolka ali hruške in opazujte, kaj se bo zgodilo (seveda to ne velja za vse, nekateri psi so strogi mesojedci).

3. Fižol za nakit. Iz fižola lahko otroci izdelajo zanimiv nakit. Fižolčke lahko tudi okrasijo z vodenimi barvicami ali temperami.

4. Borovnice za jutranji zmešanček. Če nam ostane nekaj mehkih ali zmečkanih borovnic, jih zmešamo v jogurt ali mleko. Vse našteto so seveda biološki odpadki. Če jih ne moremo uporabiti drugače, jih ločimo v koš za biološke odpadke ali pa odložimo na kompost.

dom dreamstime_xxl_36506285.jpg

Peproga je lahko predpražnik

Imate doma preprogo, ki so ji štete zadnje ure? Preden jo odvržete v smetnjak, razmislite, ali bi jo lahko uporabili na katerega izmed naslednjih načinov:

1. Kot predpražnik. Izrežemo želeno velikost, po potrebi prišijemo robove na spodnjo stran in dobimo predpražnik za vhod v hišo ali stanovanje. Predpražnik iz stare preproge lahko služi tudi kot nova postelja za hišne ljubljenčke.

2. Z malce domišljije izdelamo mačji praskalnik ali pa s koščki prekrijemo obrabljeni praskalnik.

3. Imate namen premikati pohištvo? Potem lahko preprogo uporabimo kot drsečo podlago za premikanje pohištva ali pa si del preproge odrežemo in si z njim zaščitimo kolena med sajenjem ali pletjem na vrtu.