Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Dom v barvah morja in vonju poletja

Zoran Franc, Svet24, 30.07.2018 16:01:08

Topel morski veter, ki zaveje z morja, in vonj po morju, pomešan z vonjem borove smole. To je poletje! Sonce, modrina neba in morja, bele plaže … Vnesite ta občutek v svoj dom!

Delite na:
Dom v barvah morja in vonju poletja
Barve morja si lahko pričarate že s pisanimi blazinami, steklenicami in morskim okrasjem. Dreamstime

Ne glede na to, ali ste že odšli na morje ali se tja šele odpravljate, ali pa na počitnice sploh ne boste odšli na obalo, je poletje čas, da si dom polepšate z morskim okrasjem. In pri tem ni treba, da v dnevno sobo postavite čoln. Dovolj je že, da vnesete nekaj podrobnosti, ki bodo pričarale morsko razpoloženje.

Preberite tudi: Z letalom v Berlin za približno 20 evrov. Kliknite TUKAJ!

Modrina

Kar zadeva barve, je seveda morska barva modra, še posebno v kombinaciji z belo, včasih tudi s temno zeleno. V prostor jo lahko vnesemo na več načinov. Izberimo si denimo modro vazo, v katero damo bele cvetlice, ali nasprotno. V kopalnico lahko postavimo nekaj modrih stekleničk, skozi katere bo presevala svetloba in bo s tem pričarala dodaten učinek vode in modrine. Modrino lahko v stanovanje vnesemo tudi s tekstilnimi dodatki, denimo z brisačami, prti ali blazinami. Ena od sicer bolj trajnih možnosti pa je, da si na stene ali pohištvo (predvsem belo pohištvo) narišete modre morske motive, denimo školjke ali sidra. Za barvanje sten z globoko modro barvo pa se odločite le, če vam je barva tako všeč, da bo stena vaše sobe ostala modra še dolgo v zimo.

dekoracija

Mreže in vrvi

Ob misli na morje se vedno spomnimo tudi na čolne, ladje in ribiče. Zato so lahko prijetna dekoracija doma tudi ribiške mreže ali močne ladijske vrvi. Kose ribiške mreže lahko napnete zunaj na balkonu ali terasi, ladijske vrvi pa zavežete na kozarce. Iz res debele ladijske vrvi si lahko izdelate tudi okvir za ogledalo ali celo luč. Ne nazadnje lahko za morski okras uporabite tudi stara vesla. Iz njih je denimo mogoče izdelati obešalnike.

stara vesla
Stara vesla, ki ste jih našli na plaži, uporabite kot okrasne obešalnike.
Dreamstime

Les

Eden najbolj naravnih morskih okrasov je naplavljeni les. Z malo domišljije lahko med naplavinami najdete razne oblike, ki jih lahko na več načinov vnesete v svoje domovanje. Manjše kose lesa nanizajte na vrvico in obesite. Večje kose lesa položite ob lončnice, na mizo ali iz njih izdelajte okvir za sliko.

lovilec sanj

Lovilec sanj

Na plastičen ali lesen krog, ki ga lahko kupite v hobi trgovini, nanizajte nekaj vrvi iz jute. V sredini spletite preprost vzorec. Nato na vrvi nanizajte školjke in morske zvezde, nabrane na dopustu, ter jih privežite na krog.

vrvi, školjke, morske zvezde
Izdelajte izvirne svečke.
dreamstime

Pesek, svečke in školjke 

Različne kozarce napolnite s peskom ali drobnimi prodnimi kamenčki, dodajte nekaj školjk in na sredino postavite svečko. Okoli ustja zavežite nekaj jute.