stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Stvari, ki bi jih morali narediti pred sedmo uro

Katarina Kecek, 25.03.2020 08:00:13

Po navadi imamo vsi jutranje navade, ki se jih držimo kot pijanec plota. Naši jutranji rituali odrejajo, kako bo naše telo funkcioniralo čez dan, pa tudi, kako bomo porabili kalorije, ki jih zaužijemo. Znanstveniki so dokazali, da obstaja neposredna povezava med našimi jutranjimi navadami in tveganji za neravnovesje, zaradi katerega pridobivamo preveliko težo. In čeprav se vsi zavedamo, da nam slabe jutranje navade škodijo, se jih vseeno ne moremo otresti. Pred vami je nekaj nasvetov, ki bi jih morali vpeljati v svoja jutra, če vam gre na živce, da že ob prvem zvonjenju budilke padete v stres, da ste že zjutraj slabe volje in da se ne veselite novega dneva. Stokrat ste že slišali, da so jutranji ljudje najproduktivnejši – in morda je čas, da tudi vi zamenjate svoje slabe navade z dobrimi. In ne krivite več jutranje budilke za vse slabo, ki se vam zgodi čez dan.

Delite na:
Stvari, ki bi jih morali narediti pred sedmo uro
Raztegnite svoje telo in zdihajte. pixabay

Izognite se časovni stiski

Budilko si nastavite 15 minut prej in se tudi v posteljo odpravite malo prej kot po navadi. Vse nadaljevanke in filmi vas bodo počakali, sploh če imate na televiziji časovni zamik. Najpomembnejše je, da se vaš dan ne začne s hitenjem. Tako boste imeli čas zase, za zajtrk in morda tudi mir za skodelico kave. 

Telovadba za vsak dan vašega cikla

Spijte kozarec mlačne vode z limono

kumaričina limonada
limonada
Dreamstime

Priprava kozarca mlačne vode z limono vam ne more vzeti preveč časa. Napitek na prazen želodec pomaga pri razstrupljanju telesa, dobro vpliva na ledvice, okrepi naš imunski sistem, dvigne raven energije in spodbudi presnovo. Zraven pojejte še žlico medu ali jo dajte v kozarec z limonovo vodo. Med vas bo napolnil z energijo, spodbudil bo vaše miselne procese, spomin, produktivnost in olajšal simptome alergije.

Očistite si jezik

Ko si umivate zobe, si nujno oščetkajte tudi jezik. Nanj se prilepi velika količina bakterij, kar povzroča ne samo slab zadah, temveč vpliva tudi na zdravje zob in dlesni. Ne pritiskajte s ščetko preveč na jezik, da ga ne poškodujete, temveč ravno toliko, da je prav. Prav tako vam priporočam, da si zobe enkrat na teden umijete z raztopino hidrogena, ki jo pripravite tako, da od tri do pet kapljic 3-odstotnega hidrogena zmešate s 50 ml vode. Raztopina ni nevarna, dokler se držite natančnega recepta. Hidrogen bo pobelil vaše zobe, uničil bakterije v ustih ter poskrbel za primerno zaščito zob in dlesni.

zobje
Skrtačite zobe in jezik.
Profimedia

Zjutraj se obvezno dobro razmigajte

Stokrat se že videli, kaj počnejo živali, na primer mačke in psi, ko vstanejo. Pretegnejo se, raztegnejo vse svoje okončine in hrbtenico. Opazujte naravo, kajti tudi sami smo del narave, kar prevečkrat pozabimo. Najprej pravilno vstanite iz postelje. Pazite na hrbtenico in vstanite tako, da se prevalite na bok in se počasi dvignete v sedeč položaj, pri čemer vzravnate hrbet. Še smešen namig, ki pa deluje: zmasirajte si ušesa. To lahko storite tudi, ko še ležite v postelji. Ušesa so polna akupunkturnih točk, ki so z živci povezana z vsemi vitalnimi organi v našem telesu. Z masiranjem občutljivih ušes boste takoj začutili naval energije in počutili se boste bolj žive. Če boste ves dan boste sedeli, se pred službo malo razmigajte. Jutranja vadba je odličen začetek dneva, saj vas zbudi in napolni z energijo za nov dan. Postavite se pred okno in ujemite prve sončne žarke oz. svež zrak. Ob tem naredite te preproste vaje: predklon, izpadni korak, kroženje z boki in rokami. Deset minut na dan – in počutili se boste kot novi.

jezik

Zajtrk je zakon

sladkorna zajtrk-jpg.jpeg
Sadje vsebuje veliko sladkorja, a tudi različne vitamine in vlaknine.
Revija Bodi zdrava

zdrav zajtrk.jpg
zdrav zajtrk.jpg
Profimedia

To vam je, sem prepričana, že mama ves čas govorila. Ne vem, zakaj je niste ubogali, ko sami veste, da vam je s tem nasvetom hotela dobro. Vsem nam je jasno, da obstaja le nekaj posameznikov, ki se vsako jutro usedejo za mizo in uživajo v zajtrku. Večina od nas si ga nima časa niti pripraviti, kaj šele izgubljati dragocenih minut z okušanjem kosmičev in svežega sadja. A ker je jutro najbolj svež in miren del dneva, poskrbite, da boste uživali v zajtrku, ki vas bo z energijo napolnil do kosila. Ob zajtrku lahko v miru načrtujete dan in si to zapišite, da se boste izognili kaosu ob obveznostih, o katerih zjutraj še ne razmišljate – trgovina, peljati otroke na trening, pošta … Seznam obveznosti vzemite s sabo, da česa ne pozabite.

budilka.jpg

Začnite dan pozitivno – nikoli ne veste, kateri bo vaš zadnji

Nismo vsako jutro dobre volje in v najboljši formi, a vseeno – ne bodite jezni, ker je konec noči, ampak bodite hvaležni za nove priložnosti, ki vas čakajo v prihajajočem dnevu. Namesto da kukate v telefon, kaj vse se je pomembnega zgodilo, ko ste spali, objemite partnerja, pocrkljajte otroke, nasmehnite se življenju.  Telefon vzemite v roke šele, ko se odpravite skozi vrata. Če boste dan začeli pozitivno, vas tudi gneča na cesti in siten šef ne bosta vrgla iz tira.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019