Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Balkon - majhen vrt ali mirna oaza

M. H., Zarja, 17.04.2018 14:01:03

Vsak hip bo dovolj toplo, da bomo lahko jutranjo kavo spili zunaj. Če ne na vrtu, pa vsaj na balkonu. Torej je skrajni čas, da mu osvežite podobo. Za to ni potrebno pleskanje, dovolj je že, da izberete nove dodatke ali posadite nove rastline.

Delite na:
Balkon - majhen vrt ali mirna oaza
Revija Zarja/ ikea.com

Rastline za vse letne čase 

Zeleni balkoni so del trenda urbanega vrtnarjenja. A ni nujno, da na njih gojite jagode in solato. Prav imenitno jih ozelenite s cvetočimi rastlinami. Pri tem lahko v poletnih mesecih na plano v senčne lege prinesete tudi sobne rastline. Najbolj priročno je, da rastline razporedite ob stene, tako bo dovolj prostora za mizo in stole. Pri izbiri rastlin posebno pozornost namenite temu, kdaj cvetijo – ni lepšega kot imeti na balkonu tudi rože, ki cvetijo kasno v jesen.

balkoni2.jpg

Nujna oprema: preproga 

Letošnja nujna balkonska oprema je preproga. Ne le ker prekrije stara tla balkona, temveč se z njo tudi notranjost stanovanja lažje poveže z zunanjostjo. V ta namen izberite balkonsko enakih barv, kot so na preprogi v dnevni sobi. Kar se tiče materialov, so primerne preproge iz krpank, ki se ne poškodujejo, če jih zmoči dež, kupijo pa se lahko tudi posebne balkonske preproge iz plastificiranih materialov.

balkoni1.jpg

Življenje na balkonu 

Ko opremljamo balkon, se moramo vprašati, kaj bomo tam največkrat počeli. Tako ga lahko spremenimo v družinsko jedilnico, sprejemnico za obiske ali pa v topel kotiček za poležavanje. Prav nameščanje foteljev in kavčev na balkon je zadnji krik mode, a pri tem moramo biti pozorni predvsem na to, kako je balkon zaščiten pred vremenskimi vplivi. Zato je morebiti še vedno bolje, da namesto oblazinjenega fotelja na balkon postavite hitro zložljivo pohištvo. Letos je še posebno v modi kombinacija lesa in kovine.

balkoni5.jpg

Več v spodnji galeriji.

Preberite tudi: Ana Slatnar: O vrtninah se morajo vrtičkarji še veliko naučiti. Kliknite TUKAJ!