ANNA_PAYNICH Odkrito.si

Zaradi Pop TV-jevega šova ostala brez službe

Michael Schumacher Svet24.si

Človek, ki Schumacherja obišče vsaj dvakrat na ...

1 Petisvet.si

Baba Vanga v zadnji prerokbi napovedala ...

bankomat1 Svet24.si

FOTO: Eksplozijo v Ljubljani naj bi povzročil ...

chloe bennet, logan paul Svet24.si

Kontroverzni YouTube zvezdnik spet samski

Lina Kuduzović Najstnica.si

Lina Kuduzović izdala svoj prvi singl in ...

Petra 33 Njena.si

Reka ljubezni: Kako vam je Petra všeč kot ...

Življenjski slog

Pri nakupu sončnih očal nikar ne izberite ponaredka!

Zoran Franc, Novice Svet24, 13.06.2018 13:01:59

Pred začetkom poletja so nas opozorili na nevarnost nakupa ponarejenih očal. Oči so še posebej v nevarnosti v poletnih mesecih, zato se ne igrajte in ne kupujte ponaredkov, pa če so še tako lepi.

Delite na:
Pri nakupu sončnih očal nikar ne izberite ponaredka!
Očala, kupljena na tržnici, nimajo zagotovil ustreznosti. Dreamstime

Zdravniki opozarjajo, da je ob nakupu sončnih in korekcijskih očal treba biti še posebno pazljiv, ali gre za originalni izdelek ali ponaredek, saj imajo lahko slednji negativen učinek na vaše oči. Ljudi pozivajo, da naj očala kupujejo izključno pri pooblaščenih trgovcih, in ne na spletu. UV-sevanje je nevarno tudi za oči, saj že kratkotrajna izpostavljenost povzroča oteklino na očesni roženici. Poskrbite za zaščito, pa se boste izognili neprijetnim in celo nevarnim zdravstvenim težavam. Oči imamo za zdaj samo ene.

UVC, UVB in UVA

V osnovi UV-sevanje glede na valovno dolžino delimo v UVC-, UVB- in UVA-sevanje. UVC-sevanje je najbolj nevarno za oči. Na srečo večino tega sevanja absorbira ozonski sloj, zato do zemeljske površine sploh ne seže. Ozonska plast ustavi tudi večji del energije UVB-sevanja, ki ima krajšo valovno dolžino, del teh žarkov pa kljub temu doseže zemeljsko površino. V nizkih odmerkih UVB-žarki spodbujajo tvorbo kožnega pigmenta (melanina), ki povzroča, da koža na soncu potemni. Roženica absorbira vse UVB-žarke. Čezmerna izpostavljenost UVB-sevanju povzroča snežno slepoto. To je prehodna in boleča opeklina roženice, ki jo povzročijo neposredni sončni žarki, zlasti na visoki nadmorski višini, ali pa sončni žarki, ki se odbijajo od površine snega ali vode.

Poškodba lahko nastane že v eni sami uri, težave v obliki rdečega očesa, fotofobije, bolečine, solzenja in izgube vida pa se razvijejo šele čez šest do 12 ur.

rdeče oči
Predolga izpostavljenost soncu brez zaščite lahko resno ogrozi vaše oči.
dreamstime

Kako se zaščititi?

Najboljši način, da zaščitimo svoje oči, je, da vedno, kadar smo na prostem, nosimo zaščitna sončna očala. Ta morajo absorbirati 100 odstotkov UVA- in UVB-žarkov ter večino modre svetlobe. Izbirajmo med velikimi okvirji, ki zaščitijo tudi kožo okrog oči, in taka s stranskimi ščitniki, da se izognemo svetlobi, ki prihaja od strani. Uporaba slamnikov oziroma klobukov s širokimi krajci prepreči vdor svetlobe od zgoraj in prav tako zmanjša izpostavljenost oči UV-sevanju, tudi do 50 odstotkov, pravijo.

Preberite tudi: Vstopnine in parkirnine na slovenskih naravnih kopališčih. Kliknite TUKAJ!