stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Prava svetila za dom

M. B., Dom2, 07.05.2018 13:01:00

Dnevni prostor, kuhinja, spalnica in kopalnica so štiri glavne točke vsakega doma. Če jih primerno osvetlite, boste v njih ustvarili prijetno vzdušje in se tudi dobro počutili.

Delite na:
Prava svetila za dom
Dom2

Izbira razsvetljave je torej vredna tehtnega razmisleka. Še preden odhitite v trgovino, se zato vprašajte, koliko in kakšno svetlobo potrebujete, koliko od tega je bo v dom prišlo iz naravnega vira ter kje in kdaj boste večinoma prižigali luči.

DNEVNA1_Brown Marble Wallpaper Murals from Wallsauce.com.jpg

Dnevna soba

V nobenem drugem prostoru ne počnete toliko različnih stvari kot ravno v dnevni sobi. Tukaj berete, se družite, gledate televizijo, počivate … Zato je priporočljiva raznolika razsvetljava. Močni stropni reflektorji, stenske in na tleh stoječe luči so nujni.

Če gledate televizijo in nimate takšne z vgrajeno dinamično osvetlitvijo, ki sledi dogajanju na ekranu, si dodatno priskrbite še svetilo za ekranom. Svetilo mora biti zasenčeno (polprepustno ali za svetlobo popolnoma neprepustno), izvor svetlobe (žarnica, sijalka) pa mora biti zakrit, da ne odseva v ekranu.

DNEVNA2_Living Room_Vintage Grey Walls Details witg Midcentury White Floor Lamp.jpg
svetila talna
www.covethouse.eu

Ob kavč pa postavite še prestavljivo talno luč. Izberite si takšno, ki ima več različnih virov svetlobe, za različne namembnosti – ponavadi poleg bralne usmerjene luči še možnost indirektne osvetlitve prostora (bodisi v strop ali v steno). Tako si z enim samim svetilom lahko ustvarite različne prostorske ambiente. Sicer pa morate pri izbiri bralnega svetila paziti, da je lučka poljubno vrtljiva in nastavljiva ter da ima možnost uravnavanja moči. S tem se izognete neprijetnemu bleščanju od bralne površine.

SPALNICA_living4media_11029230_Layout.jpg

Spalnica

Poleg centralne luči na stropu si v spalnici lahko omislite različna dodatna svetila, ki jih lahko med seboj kombinirate. Če imate dovolj prostora, si izberite višjo dekorativno talno svetilko za ustvarjanje prijetnega ambienta in jo postavite v kot spalnice. Poskrbite tudi za ustrezne bralne lučke ob postelji. Zanimiva možnost je uporaba stenske svetilke na sredini ob vzglavju postelje z dvema posameznima reflektorjema s kovinskima senčnikoma. Tako pri branju s svetlobo ne boste motili že spečega partnerja. Ob straneh postelje lahko dodate zasenčena stenska svetila, ki so hkrati dekorativni element spalnice. 

KOPALNICA_00289602_P.jpg

Kopalnica

Osvetljenost v kopalnici mora biti večja kot v dnevni sobi ali na hodniku, vsaj 250 do 300 luksov. Ker gre za manjši prostor in je v njem veliko odbojnih površin (ploščice, ogledalo ...), ta nivo tudi hitreje dosežete. Potrebovali boste stropno svetilo z razpršeno svetlobo, ki bolje dosega vse kote prostora. Halogenska svetila in navadne žarnice bodo v vašo kopalnico vnesla odblesk na ploščicah, oprema iz kromiranih materialov bo zasijala. Topla svetloba takih svetil tudi pripomore k dojemanju prostora kot toplejšega.

KOPALNICA_Astro Anton.jpg

Ne pozabite pa niti na svetlobo ob ogledalih. Najboljša rešitev so ogledala z integrirano svetlobo, ki prihaja z vseh strani. Pomembno je, da svetila ob ogledalu svetijo le v smeri ogledala in ne proti obrazu. Barva svetlobe ob ogledalu mora biti topla bela (2700–3000 K), kajti hladna barva svetlobe ima poudarjen moder in zelen spekter in tak bo na koncu v ogledalu videti tudi obraz. 

KUHINJA_living4media_11446280_Layout.jpg

Kuhinja

Najmočneje morajo biti v kuhinji osvetljena območja, kjer se pripravlja hrana: delovna površina, štedilnik, pomivalno korito. Tu uporabite luči, ki jih namestite pod zgornje kuhinjske omarice, čim bolj na njihov sprednji rob. Možnosti imate več: energijsko varčne LED-trakove, majhne in kompaktne fluorescentne luči (cenovno ugodne, vendar z modrikastim odsevom) ali halogenske/ksenonske luči. Slednje se močno segrevajo in so do trikrat dražje od fluorescentnih.

Za osrednje svetilo v kuhinji lahko izberete lestenec, ki prši svetlobo na široko v vse smeri, ali pa vgradne luči na stropu. Z njimi lahko osvetlite tudi skrite kote kuhinje. Pravilo je, da luči vgradite v razmiku 1,5 m.

Navsezadnje pa ne pozabite niti na vse bolj priljubljeno osvetlitev znotraj kuhinjskih omaric in predalov. To boste najlažje storili z LED-trakovi ali točkovnimi lučmi. Če jih namestite v vitrine, boste dobili še ambientalno razsvetlitev.  

Preberite tudi: Kakšna pa so vaša vetrobranska stekla? Kliknite TUKAJ!