profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pisalna miza za vesele šolarje

Mateja Bevk, 10.10.2019 16:00:00

Morda se vam zdi simpatično, če otroku med sedenjem na prevelikem stolu v zraku bingljajo noge, vendar je dejstvo, da se bo na šolske obveznosti lažje osredotočil, če bo imel svoji velikosti primeren delovni kotiček: tako stol kot mizo. Šolarjeva pisalna miza mora spodbujati aktivnost in kreativnost ter povezuje vse elemente sobe v celoto. Kako najti primerno mizo za potrebe vašega otroka? Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Delite na:
Pisalna miza za vesele šolarje
pisalna miza Loaf

Izmerite

Ni vam treba biti strokovnjak za ergonomijo, da bi kupili šolsko mizo primerne velikosti. Narediti boste morali le nekaj izmer in nezapletenih izračunov, pa boste prišli do idealnega pohištva.

2.jpg
pisalna miza
Cuckooland

Cenejše mize so iz mediapana, ki je lahek, ima bolj fino strukturo kot iverka ter je zaključen z lakiranjem ali različnimi vrstami folije. Dražje mize pa izdelujejo iz hrasta, oreha ali drugih trpežnih vrst lesa. Seveda lahko kupite tudi takšno, ki je narejena iz kombinacije različnih materialov, denimo kovine in lesa.

Velikost otroka

Otroci hitro rastejo. Miza višine 60 cm je morda letos primerna, že naslednje leto pa bo premajhna in boste potrebovali drugo. Imejte to v mislih, ko kupujete otroško pohištvo. Pri vsakem elementu preverite, za katero leto starosti je priporočljiv, ali dajte prednost pohištvu z možnostjo nastavitve višine, da bo uporabno dlje časa.

3.jpg
pisalna miza
Cuckooland

Stilska, a praktična miza s preprostim belim zaključkom se odlično zlije s preostalo opremo v sobi. Miza ima prostor za računalnik, medtem ko sta dva predala idealna za shranjevanje pisarniških pripomočkov. Boks ob strani ponuja še dodaten prostor za odlaganje knjig ali zvezkov.

Velikost stola

Najboljšo velikost stola boste dobili tako, da otrok navidezno sede v zrak. Stopala morajo biti v celoti na tleh, kolena pokrčena v kotu 90 stopinj in hrbet poravnan. Razdalja od tal do spodnje strani upognjenih kolen je prava višina stola.

4.jpg
pisalna miza
Go Modern Furniture

Ni treba, da je deljena soba zadušljiva in prepolna pohištva. Omislite si mizo za dva v obliki črke A, ki ne zasede veliko prostora. Skandinavski dizajn s praktičnimi dodatki vas bo navdušil.

Velikost mize

Kupite mizo, ki ima delovno ploskev 20 cm nad višino sedala pri stolu. Takšna razdalja bo spodbujala pravilno držo in omogočala naravno, sproščeno sedenje med otrokovo aktivnostjo. Druga možnost je, da poiščete mizo, ki ima možnost prilagajanja višine in bo lahko rasla skupaj z otrokom.

5.jpg
pisalna miza
Noa and Nani

Kaj pravite na mizo in omaro pod dvignjeno posteljo? Zakaj pa ne! Oblikovalec Edoardo Gherardi bi vam priporočal modularno pohištvo NIDI solutions, saj res odlično izkoristi prostor do zadnjega milimetra.

Velikost sobe

Da, kupujete mizo za otroško sobo. To pomeni, da ne sme biti prevelika, saj soba s prevelikimi kosi pohištva hitro deluje utesnjeno. Izmerite prostor in tako boste lažje ugotovili, do kolikšne velikosti lahko greste. Kotna pisalna miza je zelo dobra rešitev, če želite ohraniti čim več prostora za igro.

6.jpg
pisalna miza
Circu

Pri izbiri otroške pisalne mize je treba upoštevati več dejavnikov: obliko in velikost prostora, v katerega bo umeščena, in seveda tudi otrokove želje. Pravilno izbrana miza ustvari pretočnost v prostoru in ponuja dobro funkcionalnost.

Potniki, pripnite se, vsak čas bomo poleteli. Le da ne v nebo, temveč na krilih mize-letala v svet znanja. Tako imenovana Sky desk je svoj navdih našla v Disneyjevem filmu Letala.

Materiali in oblike

Miza je lahko narejena iz različnih vrst lesa, čvrste plastike ali kovine, ki odseva v lesketajočih se barvah. Kakšno boste izbrali - klasično ali bolj razigrano, je odvisno od vašega otroka, vendar imejte v mislih, da so otroci radi sami svoji notranji oblikovalci in radi premikajo pohištvo po sobi. To jim lahko olajšate tako, da je miza opremljena tudi s kolesci za lažje prestavljanje.

7.jpg
pisalna miza
Noa and Nani

Miza je lahko samostojna ali pa jo pripnete k drugemu kosu pohištva. V tem primeru se drži dvignjene postelje. Ima dovolj prostora za računalnik, ob straneh pa sta praktični polički za odlaganje drobnarij.

Namen

Otroci na mizi ne bodo samo pisali in risali, prej ali slej bodo potrebovali tudi računalnik - torej zagotovite prostor zanj. Miza naj ima nadalje vsaj en predal, prostor za odlaganje pisarniških potrebščin, zvezkov in podobnega. Zelo dobrodošli so lončki za pisala, razne večje ali manjše shranjevalne košarice, tudi kakšna polica ne bo odveč ter tabla za sporočila in opomnike. Tako opremljena miza bo za otroka res najboljši delovni kot, kjer bo rad preživljal čas, z užitkom opravljal svoje šolske obveznosti in ustvarjal. 

8.jpg
pisalna miza
Essential Home

Nekatere pisalne mize so že na pogled luksuzne in opremljene z vsemi mogočimi dodatki (kot denimo ta šik retro miza), druge so skromnejše in bolj kot na mizo spominjajo na samo še eno od polic v prostoru. Kotna miza, ki jo lahko postavite na levo ali desno stran pod pograd. Zraven dodate še futon in kotiček za učenje in počitek bo popoln.

10.jpg
pisalna miza
Go Modern Furniture

Nevtralne barve in naravni materiali so najboljši temelj za otroško pohištvo. Z barvami ni treba pretiravati, saj motijo šolarjevo osredotočenost in ga odvračajo od pomembnejših opravkov.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019