stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Pet milijard dolarjev kazni in 20 let nadzora za Facebook

Računalniške novice, 17.08.2019 16:00:00

Podjetje Facebook si je rekordno visoko kazen zaslužilo na račun afere Cambridge Analytica.

Delite na:
Pet milijard dolarjev kazni in 20 let nadzora za Facebook
Facebook Profimedia

Podjetje Facebook je pred kratkim povsem nepričakovano sklenilo poravnavo z Ameriško zvezno komisijo za trgovino (FTC) glede kazni zaradi kršenja pravice porabnikov do zasebnosti. To pomeni, da je podjetje Facebook privolilo v plačilo denarne kazni v vrednosti preračunanih 4,5 milijarde evrov oziroma pet milijard ameriških dolarjev.

Poleg tega bo podjetje Facebook kar 20 let pod nadzorom ameriških oblasti, kar pomeni, da bo moralo ustanoviti neodvisni odbor za zasebnost, njegovi člani pa bodo imeli imuniteto pred lastniki podjetja, kar z drugimi besedami pomeni, da jih lastniki ne bodo mogli samovoljno odpustiti.

Podjetje Facebook si je visoko denarno kazen prislužilo zaradi afere Cambridge Analytica, ki je na začetku lanskega leta več kot jasno pokazala, da se podjetje Facebook ni naučilo ničesar na področju varovanja osebnih podatkov uporabnikov. Skupno je bilo namreč zlorabljenih več kot 87 milijonov osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja, med katerimi je bilo največ oškodovancev iz Združenih držav Amerike, nekaj pa tudi iz Evrope. Osebne podatke je s pomočjo ohlapne politike varovanja informacij in neodzivnosti vodilnih podjetja Facebook izkoristilo podjetje Cambridge Analytica, ki je z zlorabljenimi osebnimi podatki pomagalo celo pri vodenju predsedniške kampanje Donalda Trumpa.

Tu velja omeniti še, da je Ameriška zvezna komisija za trgovino napovedala tožbo podjetju Cambridge Analytica, ki ji bo seveda sledila denarna kazen; ta bo poleg podjetja doletela tudi nekdanjega izvršnega direktorja Alexandra Nixa in Aleksandra Kogana, glavnega razvijalca aplikacije. Poleg tega bodo za oba veljale omejitve glede njunega poslovnega udejstvovanja v prihodnosti.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 31, 1. 8. 2019