profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pernati živžav v krmilnicah

Marjana Vovk, 02.12.2019 20:00:00

Čas je, da na vrt ali balkon obesite ptičjo hišico (ali pa vsaj kakšno lojevo pogačo). Po možnosti jo postavite tako, da jo boste lahko opazovali skozi okno. Videli boste, koliko čudovitih pernatih bitij jo bo obiskalo, kako različne navade imajo različne vrste, kakšne vragolije uganjajo in kako zadovoljni bodo s polnimi kljunčki. Katere vrste so najpogostejši gostje v naših krmilnicah?

Delite na:
Pernati živžav v krmilnicah
vrabci Pixabay

Domači vrabec
Ena najbolj poznanih ptic, saj se rad zadržuje v človekovi bližini, pa tudi številčno jih je zelo veliko (za kokošjo najbolj razširjen ptič na svetu), čeprav menda v zadnjih desetletjih njegova populacija upada, pišejo na Društvu za opazovanje ptic. Velik je 14-16 centimetrov, sivo-rjave barve s progastim hrbtom, samec ima značilno siv vrh glave in črno grlo, medtem ko je samica po glavi rjava, grlo pa je sivo. Vrabci se zadržujejo v skupinah, zato jih bo pri krmilnici vedno več naenkrat, zagotovo pa jih boste tudi slišali, saj so precej glasni čivkači in se ves čas pričkajo med sabo.

Velika sinica

sinica.jpg
sinica
Pixabay

Ptica pevka, ki ste jo zagotovo že slišali in videli. Velika je 13-15 centimetrov, ima rumen trebušček s črno črto, črno glavo z belimi lici in rumeno-zelene peruti. Čudovito poje, je pa precej teritorialna, zato se znajo sinice v krmilnici tudi šopiriti druga pred drugo in si groziti z razkazovanjem črnega trebušnega pasa. Sicer pa bodo največkrat v krmilnici vzele seme, z njim odletele na bližnje drevo in ga tam v miru pozobale. Sinice so zelo iznajdljive in prilagodljive, poleg običajnega zrnja pa jim zelo teknejo tudi lojne pogačice.

Plavček

plavcek.jpg
plavček
Pixabay

Spada v družino sinic, a je veliko manjši od velike sinice (velik je okoli 11 centimetrov), prepoznate pa ga lahko po značilni modri kapici, belih licih in črni očesni progi. Tudi on čudovito poje, je pa zelo živahen in frfotav ptiček, ki je težko pri miru. Krmilnico obišče na hitro in s semenom odleti stran. Je tudi zelo hiter letalec (menda lahko doseže celo hitrost do 29 kilometrov na uro), zato brez težav ves dan leta do krmilnice.

Brglez

brglez.jpg
brglez
Pixabay

Malce večja ptica pevka (15-17 centimetrov) s sivo-modrimi perutmi, oranžnim trebuhom, belim obrazom in značilno črno očesno progo. Ima dolgo glavo in kljun, zabaval pa vas bo s svojimi izvrstnimi plezalnimi sposobnostmi (po deblu se lahko premika tudi z glavo navzdol). Zadržuje se v parih, semena bo odnesel na drevo, jih zagozdil v špranjo in nato odprl s svojim močnim kljunom (ali pa jih skril za lubje za hude čase). Ponudite mu lahko tudi orehova jedrca ali (neslane) arašide - in morda se vam zahvali z žvižganjem.

Lišček

liscek.jpg
lišček
Pixabay

Majhen pisan ptiček iz družine ščinkavcev, ki so ga nekoč zaradi barve in petja lovili za hišnega ljubljenčka. Velik je 11-12 centimetrov, po hrbtu in trebuhu rjavkast, peruti so črne z rumenimi lisami, okoli kljuna ima rdečo masko, za očmi pa belo liso. Je zelo živahen in družaben, zato jih boste zagotovo ob krmilnici videli več naenkrat. Zelo rad se zadržuje tudi na tleh in pobira semena, ki so jih iz krmilnice vrgli drugi ptiči.

Ščinkavec

scinkovec.jpg
ščinkavec
Pixabay

Ptica pevka s kratkim in koničastim kljunom, velika okoli 15 centimetrov. Samec ima rdečkast trebuh, rjavo-črne peruti z dvojno belo progo, teme pa sivo, medtem ko so samice bolj medlih barv. Precej miren in samotarski ptič (klatež), ki se rad zadržuje v bližini krmilnice, a največkrat vanjo ne pride, temveč na tleh pobira semena, ki so padla iz krmilnice.

Dlesk

dlesk.jpg
dlesk
Pixabay

Eden od večjih ptičev iz družine ščinkavcev, zraste do 18 centimetrov, značilen pa je po širokem in močnem kljunu. Samec ima rdečkasto-rjavo glavo, siv tilnik, trebuh, modro-črna krila z belimi rameni, hrbet in rep sta rjavkastih barv, konica repa je bela, oči pa izrazite in rjave; samice so bolj bledikavih in svetlejših odtenkov. Čeprav je velik, čokat in se rad šopiri (pravijo mu tudi gizdalin med ptiči), je v resnici precej previden in plah ptič, ki se bo oprezno približal krmilnici. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 46, 8.11.2019