Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Parfum v lončku

E. K., Zeleni raj, 02.12.2018 15:01:43

Zakaj ne bi poiskali katere izmed dišečih rastlin, ki jih lahko gojimo v lončkih v hiši ali stanovanju?

Delite na:
Parfum v lončku
Lepljivec Revija Zeleni raj

Od pomladi do jeseni na našem vrtu gotovo kaj diši in cveti. Ko pa zunaj odmre zadnji cvet, se znajdemo brez vabljivih arom. Zakaj ne bi poiskali katere izmed dišečih rastlin, ki jih lahko gojimo v lončkih v hiši ali stanovanju?

Medtem ko nas na vrtu omamijo vonji vrtnic ali lilij, nas lahko ob vstopu v hišo pozdravijo oblački vonjav katerega od citrusov ali gardenije; kadar se namestimo v sobi, pa lahko nos primaknemo k lončku z dišečo primulo ali ciklamo.

Preberite tudi: Z branjem je življenje lepše.

Ko bomo razmišljali, kako v hladnem delu leta odišaviti dom z rastlinami, pomislimo tudi na obdobje, v katerem bi izbrane rastline cvetele. Tako bomo res lahko uživali vse leto.

Lončnice s privlačnim vonjem niso zahtevne, torej bodo uspevale, če bomo izpolnili osnovne pogoje: redno zalivanje in gnojenje, ustrezna osvetlitev in toplota ter morebiti še prirezovanje in občasno presajanje. Pri nekaterih bo morda treba poskrbeti za pravočasno spremembo osvetlitve ali znižanje temperature v prostoru, s čimer bomo spodbudili razvoj cvetnih popkov. Nekatere vrste potrebujejo zimski počitek, ko jih skoraj nehamo zalivati.
Lončnice ponujajo pestro paleto vonjav, vendar ne smemo pozabiti, da ima vsak nos svoj okus. Niso vse arome všeč vsem. Poleg tega je tudi tu ključna zmernost: preveč dišečih lončnic v prostoru bo povzročilo neprijetno mešanico in preobilje vonjav.

Vendar nas lahko vabljivo dišeča lončnica pripravi do tega, da stopimo nekaj korakov po sobi in se sklonimo k njej, saj bo naš nos vodila radovednost.

Zato odložimo delo za nekaj trenutkov, sedimo blizu čarobnega vonja, zaprimo oči in naj nas aroma odpelje daleč … v trope ali v Toskano.

1. Mandarina (Citrus reticulata)

parfum v lončku 5.jpg
Mandarina
Revija Zeleni raj

Iz belih cvetov, ki sedijo med temno zelenimi, svetlečimi se listi, se januarja širi močna aroma. Dobiva naj svetlobo z južne strani, tudi nekaj neposrednega sonca. Substrat naj bo le vlažen, nikakor pa moker, ko se začno oblikovati plodovi; med zalivanji naj se prst osuši. Da bi spodbudili razvoj mandarin, moramo novembra in decembra znižati temperaturo v prostoru prek noči na 10 do 15 stopinj, čez dan pa naj bo pet stopinj več.

2. Lepljivec (Pittosporum tobira)

Zgodaj spomladi se iz šopkov drobnih belih cvetov začno dvigati oblaki močnega vonja, ki spominja na lilije. Na prostem grmiček lahko zraste več kot meter visoko, v posodi na okenski polici pa bo ostal manjši, poleg tega dobro prenaša obrezovanje. Lonec postavimo na okno proti vzhodu ali zahodu. Nočna temperatura naj bo med 5 in 7 stopinj, čez dan pa za od 5 do 10 stopinj višja, prenese pa tudi do 20 stopinj Celzija.

3. Limonasta rožnovinka (Pelargonium crispum 'Variegatum')

parfum v lončku 6.jpg
Limonasta rožnovinka
Revija Zeleni raj

Listi zadišijo, kadar se jih dotaknemo ali jih podrgnemo. Znanih je mnogo dišečih pelargonij, ki se ločijo ne samo po videzu, temveč tudi po aromi. Navedena sorta je privlačna tudi zaradi nakodranih in belo-zeleno pisanih listov. Lonček postavimo na južno okno; prst naj bo samo vlažna, ne mokra. Nočne temperature naj bodo med 7 in 10 stopinj, čez dan do 5 stopinj višje.

4. Gardenija (Gardenia jasminoides)

parfum v lončku.jpg
Gardenija
Revija Zeleni raj

Grm potrebuje za uspešno rast vsaj 15 stopinj Celzija, zato je preobčutljiv za vzgojo na vrtu. Svetleči se temno zeleni usnjati listi so podlaga za smetanasto bele dvojne cvetove, podobne vrtničnim. Gojimo jo na oknu, obrnjenem proti jugu. Zalivamo le tedaj, ko se substrat osuši. Z rošenjem poskrbimo za vlažno ozračje v prostoru. Nočna temperatura: od 15 do 18 stopinj Celzija, podnevi za 10 stopinj višja. Obvezno jo gojimo v glinenih loncih, da preprečimo gnitje korenin.

5. Slezenasta primula (Primula malacoides)

parfum v lončku 3.jpg
Slezenasta primula
Revija Zeleni raj

Februarja požene vretenčaste skupine cvetov v odtenkih rožnate, vijolične in bele barve. Zelo je občutljiva za mraz, prav tako je ne smemo postaviti blizu vira toplote. Stoji naj na svetli polici, a ne na neposrednem soncu. Prst naj bo vlažna. Primerne temperature so med 5 in 10 stopinj Celzija.

6. Vzpenjavi jasmin (Jasminum polyanthum)

parfum v lončku 4.jpg
Vzpenjavi jasmin
Revija Zeleni raj

Izmed več vrst jasminov, ki so pojem za dišeče vzpenjavke, smo izbrali vzpenjavega, saj ima manj bohotno rast od pravega jasmina (J. officinale). Tudi vzpenjavi se lahko vzpne do 3 m visoko, a ne v sobi. Seveda mu moramo pripraviti oporo, po kateri so bo vzpenjal, pri tem pa mu bomo pomagali tako s pritrjevanjem kot z rezjo. Popki so na zunanji strani rožnati, cvetovi pa omamno dišijo, ko se pozimi odpirajo. Potrebuje dovolj svetlobe, vendar ne direktnega sonca. Ta jasmin potrebuje za razvoj popkov kratke dni, torej ponoči ne sme biti obsijan z umetno svetlobo. Redno ga zalivamo. Novembra in decembra naj bo temperatura ponoči med 5 in 10 stopinj, čez dan pa za od 3 do 6 stopinj višja.

7. Sobna ciklama (Cyclamen persicum)

parfum v lončku 2.jpg
Sobna ciklama
Revija Zeleni raj

Odlikuje jo dolgo obdobje cvetenja; cvetovi so vseh odtenkov, od belih, rožnatih, živo rdečih do škrlatnih in celo večbarvnih. Ne smemo je izpostaviti mrazu ali prepihu. Uspevala bo na oknu, ki gleda proti vzhodu ali zahodu. Ko se začno razvijati listi, jo moramo redno zalivati, a nikakor ne na gomolj. Nočne temperature naj bodo od 10 do 18, dnevne kakih 5 stopinj Celzija več.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 11, 15. 10. 2018.