stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Okrasne zasaditve naj bodo dišeče in okusne

Marija Hrovat, inž. agr., 16.07.2019 11:00:00

Trendi v vrtnarstvu se spreminjajo. Zadnja leta so postale modne dišeče in predvsem uporabne zasaditve. Seveda cvetje ostaja, le pridružila so se jim zelišča, balkonska zelenjava, dišavnice. Hiše so postale bolj odprte, z več steklenimi površinami ter izhodom na prostoren vrt ali teraso. Za tak stil so še kako primerne zasaditve v večjih posodah in koritih, ki jih preprosto postavimo na teraso ali še bolje v bližino kuhinje. Da pa bodo te kombinacije res prave, vam tokrat predstavljamo nekaj izbranih dišečih stilov.

Delite na:
Okrasne zasaditve naj bodo dišeče in okusne
Različna zelišča in dišavnice se dobro ujamejo z jagodami. Zato, da bomo lahko sočne plodove trgali čim dlje, Izberemo mesečne jagode kot sta na primer sorta 'Elan' in 'Mara de Bois', s katerima bomo Marija Hrovat

Najprej moramo vedeti, katere rastline nam bodo prišle prav oziroma katere bomo uporabljali. Če imamo radi domače sokove oz. sirupe, potem seveda ne gre izpustiti melise, različnih met, bazilike, timijana … V kuhinji nikakor ne smejo manjkati tudi zelišča, kot so drobnjak, peteršilj, zelena, rožmarin, šetraj, majaron, origano. Tako vedno več ljudi posode in korita zasaja z mešanimi rastlinami. Priljubljeni so še različni roženkravti ter botanične in dišeče pelargonije.

Različna zelišča in dišavnice se dobro ujemajo z jagodami. Da bomo lahko sočne plodove trgali čim dlje, izberemo mesečne jagode, kot sta na primer sorta 'Elan' in 'Mara de Bois', s katerima bomo res zadovoljni. V glineni posodi jagodi delajo družbo pisanolistni timijan, origano in purpurni žajbelj. Dišavnice so dokaj zahtevne glede izbire substrata, saj mora biti zračen in predvsem odceden. Ne bo odveč, če mu primešamo kakšno pest humusa deževnikov ali izberemo organsko gnojilo za vrt. Jagode nam bodo nasploh hvaležne za bogat odmerek gnojila za jagode, ki vsebuje tudi mikroelemente za zdrave in predvsem sočne plodove. 

ZR jun 19 tema meseca - FOTO 2.JPG
Pletene košare
Marija Hrovat

Pletene košare so spomin na neke druge čase, ko smo vanje še pobirali pridelke z vrta. Spet so moderne in naša dišeča košara je tokrat »napolnjena« z grmasto baziliko, maroško meto, pisanolistnim origanom in šetrajem. Košaro v tem primeru obdamo z juto ali pa s folijo, če želimo rastline posaditi neposredno vanjo. Lahko pa lončke z dišavnicami samo postavimo v košaro ter jih, ko se zasaditve naveličamo, zamenjamo z novimi.  

ZR jun 19 tema meseca - FOTO 3.JPG
Modra vaniljevka
Marija Hrovat

Modra vaniljevka je rastlina, ki se ji ne moremo upreti zaradi njenega omamnega vonja po vanilji ter čudovitih modrih cvetov. Zlati origano poskrbi za kontrast, indijska oz. viseča meta za dolžino in svež vonj. Številne sorte timijanov so nepogrešljive tako v koritih kot na gredicah.

Med najbolj priljubljenimi so citronski timijani. Rdečežilnata kislica v kotu korita bo poskrbela za zalogo vitaminov, sivka za pomiritev, smilj za lepoto, paprika na sredini pa za okusno solato. Zasaditev je predvsem dišeča in okusna. 

ZR jun 19 tema meseca - FOTO 4.JPG
Miza v stilu staranega oz. zarjavelega železa
Marija Hrovat

Miza v stilu staranega oz. zarjavelega železa je tokrat okrašena malo drugače. Na sredini je vgrajeno korito, v katerem je posajen miks različnih rastlin. Kapucinka ne sme manjkati, pa naj gre za zelenjavni ali okrasni vrt. Odganjala bo tudi škodljivce, grmasta bazilika bo privabljala čebele. Seveda ne gre brez paradižnikov. Za ta primer so boljši grmasti oz. balkonski, ki so nižje in bolj kompaktne rasti, plodovi so drobnejši, češnjevci. Za sladkanje dodamo sortne gozdne jagode, ki imajo intenzivno aromo prave gozdne jagode.

ZR jun 19 tema meseca - FOTO 5.JPG
Ohrovti
Marija Hrovat

Ohrovti so poznana zimska zelenjava, nove sorte pa se sadijo med pomladne zasaditve. Sorta 'Everfresh' ima panaširane liste v rumeno zeleni barvi, je užitna, ni pa prezimna. Ohrovtu družbo dela grmasti jajčevec sorte 'Ophelia', ki rodi majhne kroglaste plodove, ki ne presežejo 60 gramov. Cvetoč dodatek sta čokoladna kozmeja in pa drobna, belo cvetoča perila oz. sladka zel, ki zasaditvi daje dolžino. Zraste do 30 centimetrov. Drugo ime zanjo je azteška zel, saj so jo Azteki uporabljali kot nadomestek sladkorja, za lajšanje prehladov, astme, kašlja, bronhitisa. Sivkasto srebrna rastlina na začetku korita je curry, ki velja za vsestransko zelišče v kulinariki.  

ZR jun 19 tema meseca - FOTO 6.JPG
Letošnja novost je Origano 'Kirigami'
Marija Hrovat

Letošnja novost je Origano 'Kirigami', ki služi v okrasne namene predvsem zaradi svojih drobnih rožnato vijoličnih cvetkov. Zanimiva je tudi prevešajoča rast. V lesenem visokem koritu sta v soseščini jagode pisanolistna timijana in rumenolistna ananasova salvija 'Golden Delicious', ki diši po ananasu. V jeseni rdečkasto zacveti, ni pa prezimna.

Pri mešanih zeliščno-dišavnih zasaditvah svetujemo uporabo posebne zemlje za zelišča, ki je zračna in odcedna. Vsebuje tudi vulkanske minerale, zeolit, glino, humus deževnikov in je narejena na podlagi večletnega strokovnega dela na področju priprave profesionalnih substratov.

ZR jun 19 - tema meseca - FOTO 7.jpg
Calita 'Double Pink', jabolčna pelargonija ( Pelargonium odoratissimum) in grmasta bazilika (Ocimum basilicum 'Blu
Marija Hrovat

Kombinacijo, v posodi iz trpežnega pirogranita, sestavljajo polnjeni milijon zvonček Calita 'Double Pink', jabolčna pelargonija (Pelargonium odoratissimum) in grmasta bazilika (Ocimum basilicum 'Blue Magic'). Bazilika je v tem primeru pravi magnet za čebele.

Marija Horvat.jpg
Marija Hrovat
Marija Hrovat

Profesionalna vrtnarska družba je za vas zbrala še več idej v katalogu Cvetje za poletje 2019, ki ga najdete na najbližji PVD vrtnariji. Seznam vrtnarij GIZ-PVD najdete na www.pvd.si, lahko pa nas spremljate tudi Facebook strani. 

Objavljeno v reviji Zeleni Raj št. 6, 20. 5. 2019