Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Nuša Derenda in Tilen Lotrič sta združila moči

Karmen Klinc, 13.07.2019 11:00:00

Ob kavici smo prijetno poklepetali z Nušo Derenda, ki je lani praznovala 20 let kariere, in mladim Tilnom Lotričem, superfinalistom ter drugouvrščenim v lanskem šovu Slovenija ima talent.

Delite na:
Nuša Derenda in Tilen Lotrič sta združila moči
Tilen je z Nušo za duet stopil v stik kar prek Instagrama. Tibor Golob

Glasbenika sta tokrat združila moči in zapela v duetu. Potencialno poletno uspešnico je »zakrivil« njun glasbeni kolega, vsestranski akademik Nino Ošlak, ki je eden od najproduktivnejših in najuspešnejših avtorjev trenutno pri nas. V intervjuju sta nam Nuša in Tilen zaupala marsikaj o skladbi, njunem odnosu, razliki v letih in še mnogo drugih zanimivosti ...

Kako se je zgodilo sodelovanje?

Tilen:

Moj producent Nino Ošlak me je poklical, da ima neko pesem, za katero bi bilo fino, da bi jo posneli v duetu. Prva, ki mi je prišla na misel, je bila Nuša. Rekel sem si, da nimam česa izgubiti. Lahko vprašam, ali bo za ali ne, in tudi Nino se je strinjal z mano. Nato sem Nuši pisal na Instagram in hitro je bila za stvar.

Nuša:

Ko sem Tilna prvič videla in slišala, še nisem vedela, da bo sodeloval v oddaji Slovenija ima talent. Vedela sem, da res dobro poje in da ima zelo zrelo »štimo« za tako mladega fanta. Ko me je kontaktiral, sem si rekla: »Seveda, zakaj ne?« Tako ali tako sem trenutno v neki fazi, da si želim čim več delati nove stvari. Sodelovanja sem imela vedno rada, in če mlad pevec povabi v duet gospo že zrelih let, seveda moraš reči ja. (smeh) Ko sta me z Ninom obiskala doma in sva skladbo zapela ob klavirju, sem začutila še njuno iskreno ljubezen do glasbe in željo po ustvarjanju nečesa dobrega. To me je še prepričalo.

Bi rekli, da je Tilen res kot mladi Oto Pestner?

Nuša:

Tilnu naj bo Oto Pestner velik vzor in navdih. Vsak pevec je unikaten in težko je primerjati njune poti. Vsekakor ima Tilen zelo dober posluh in čudovit glas, ki ga še izpopolnjuje na glasbeni akademiji. Kam ga bo odneslo, bo pokazal čas. Najpomembnejše je, da rad poje, da uživa v tem, kar počne, in da ustvarja. 

2
Njuna nova pesem se imenuje Pokliči kdaj.
Tibor Golob

Sta v pesmi glede na razliko v letih predstavljena kot mama in sin?

Nuša:

Skladba je napisana za zrela odrasla človeka. Ni nobene navezave na najin odnos, kot prijatelja, kolega ali mati in sin. Gre za dva pevca kot posameznika, ki predstavljava skupno zgodbo. Imam veliko skladb, v katerih velikokrat hrepenim in sem otožna, ker je moj dragi nedosegljiv ali je odšel, pa sem že vsa leta srečno poročena. (smeh) Nikoli nisem imela skladb, ki bi govorile o mojem življenju, vedno so napisane tako, da se vsak lahko najde v njih, in to je, vsaj zame, najpomembnejše.

Tilen:

Pesem res govori o dveh odraslih ljudeh. Zgodbo vsak lahko dojame po svoje. Pri nama gre za to, da se naše poti včasih malce razidejo, sploh zdaj, v času družabnih omrežij, je lepo, da se vsaj malo slišimo in pokličemo, rečemo besedo ali dve, se vprašamo, kako smo. Predvsem bi radi poudarili zanimanje za sočloveka, saj zaradi hitrega tempa vedno bolj zmanjkuje časa, da bi se videli.

Kako pa se pesem imenuje?

Oba: Pokliči kdaj.

Vidva rada pokličeta svoje bližnje?

Nuša:

Včasih imam res trenutke, ko pomislim, da nekoga res že dolgo nisem videla ali slišala. Spomnim se prijateljev, kolegov ali sorodnikov in res pokličem. Malce poklepetamo, se nasmejimo, si povemo, kaj je novega, in potem se res dobro počutim! Vem, da sem naredila nekaj dobrega.

Tilen, prej si omenil družabna omrežja. Kakšno je vajino mnenje o tem?

Nuša:

Uf, groza! No, počasi se privajam! Zavedam se, da so danes in predvsem v moji dejavnosti družabna omrežja pomembna za obveščanje oboževalcev in sledilcev o tem, kaj počnem. Tako je pač svet naravnan. Vsekakor je veliko težje moji generaciji kot pa Tilnovi. Oni so se dobesedno rodili s tehnologijo v roki. (smeh)

Osebno sta mi bližje osebni stik z občinstvom, pogovor iz oči v oči kot pa objavljanje na Instagramu ali Facebooku. Je pa res, da veliko mojih oboževalcev sploh ne bi vedelo, kaj počnem, če ne bi bilo družabnih omrežij!

Ugotovila sem, da se moram sama potruditi, spremeniti in se vse življenje učiti, če želim iti v korak s časom.

 Tilen:

Jaz pa bi, kar se tehnologije tiče, povedal same pozitivne stvari. Še posebej, odkar obstaja Instagram, se mi zdi, da je svet postal veliko bolj dostopen. Če izhajam iz sebe, nimam pojma, kako bi prišel do Nuše, če ne bi bilo Instagrama. Zdi se mi, da je glavna napaka v nas, in ne v tehnologiji. Če se hočeš s kom družiti, se že pokličeš.

Koliko truda vložita v svoje koncerte?

Nuša Derenda

Tilen:

 Jaz sem šele začel s koncerti in smo imeli srečo, da so bili trije razprodani. Tega sem bil res vesel, je pa treba priznati, da je bilo res veliko težje, kot sem mislil, da bo. Treba se je res potruditi. Včasih bi bilo vsaj po mojih izkušnjah bolje, če bi šel kam gostovat, ker si ljudje velikokrat sploh ne predstavljajo, koliko dela je za tem.

Nuša:

V vsak svoj nastop moraš dati maksimalno. Le tako ti občinstvo verjame.

Koncerti pa zahtevajo še toliko več angažiranja, priprav, truda, idej, kako prepričati ljudi, da sploh pridejo na koncert in da odidejo zadovoljni. Tudi 20 let garanja, festivalske nagrade, takšni in drugačni uspehi, nekaj velikih, prestižnih koncertov v Cankarjevem domu, ki jih je posnel RTV, niso zagotovilo, da napolniš dvorano, na primer v Murski Soboti. Vendar je to že stvar marketinga in menedžmenta. Najbolj žalostno je, da moraš za vse poskrbeti sam, ker je zelo malo menedžerjev, ki bi se ukvarjali z organizacijo koncertov slovenskih priznanih izvajalcev … ker je trg premajhen! Tako pač je in vsak se mora znajti po najboljših močeh. K sreči sem se z leti utrdila in nimam težav, če pojem za 50, 100 ali 35 tisoč ljudi.

Tudi glasba se spreminja. Kaj menita o tem?

Nuša:

Če pogledam svoje začetke … Pela sem na zabavah in tam je bila vedno raznovrstna glasba. Vsako rundo smo igrali drugačno glasbo, malo narodno-zabavne in malo zabavne, pa evergrine, tuje in slovenske, seveda so bili pri nas vedno priljubljeni tudi izvajalci in glasba iz sosednjih republik. Ljudje so se prišli lepo imet in v tem pogledu se ni veliko spremenilo. Še vedno imata narodno-zabavna in zabavna glasba največ slovenskih privržencev, to moramo priznati. Dobra slovenska pop glasba pa še vedno išče svoje mesto na slovenski glasbeni sceni in je mogoče celo manj cenjena. Prav pa je, da gredo trendi naprej, in tudi sama sem tista, ki rada raziskujem in preizkusim kdaj tudi kaj novega, nekaj s pridihom umetniškega, čeprav ostaja prioriteta pop. V Sloveniji je ogromno odličnih glasbenikov, avtorjev in izvajalcev, ki iščejo svoj izraz, žal pa jim trg – pa mogoče tudi radijske hiše – premalo omogočajo, da svojo glasbo spromovirajo.

Bi vajino novo skladbo ocenila kot moderno ali lahko pričakujemo bolj popevkarski slog?

Tilen:

Pesem je zelo srčna in lahko ostane za vedno moderna. Ni samo v enem stilu, ki bi se popredalčkal, ampak je »all time« (za vse čase, op. p.). Pesem poudari najina vokala in zgodba je res lepa.

Nuša:

 Lahkotna, pozitivna, živahna pop skladba. Ne bi želela primerjati z ničimer, ampak bi rekla, da me mogoče celo malce spominja na Tošeta Proeskega oziroma njegov stil.

Tilen:

Tako je, na moje makedonske korenine. (smeh)

Kako pa sta se ujela vokalno?

IMG-7927.JPG
Tilen Lotrič je fant številnih talentov, vendar ima najraje glasbo in petje.
Osebni arhiv/ Pop TV

Nuša:

Pela sem že z marsikom in malo je pevcev, ki se znajo tudi prilagoditi. Malo je takšnih, ki jim ni težko na primer zapeti neke terce ali obarvati vokalov. Torej, da ne sliši le glavne melodije. In zato mi je s Tilnom tudi tako zelo fino delati.

Tilen:

Duete sem pel že z marsikom, zadnjič sem recimo pel s Heleno Blagne, pa z Manco Špik, tudi z Otom Pestnerjem in tako naprej. To pa je moj prvi uradni duet in super sva se ujela.

Kaj pa videospot?

Tilen: Videospot prihaja. Zelo bova modna.

Nuša: In zanimiva. Za najina oblačila bo poskrbela Jerneja Zhembrovskyy. Že nekaj časa delam z njo in všeč mi je, ker je zelo hitra, kreativna, polna idej in drugačna.

Boste snemali na kakšnem posebnem kraju?

Nuša: V studiu.

Tilen: Zunaj je trenutno prevroče. (smeh)

Kako bosta preživela poletje?

Nuša:

 Zelo rada sem doma, ker znam uživati tudi doma. Kaj dobrega skuham, radi smo zunaj ob bazenu, kjer se malce skopamo in posončimo. Vmes pa imam čez poletje še kakšen nastop. Šli bomo na morje in jadrat, kar imamo v navadi vsako leto.

Tilen:

Jaz pa nisem najbolj morski tip človeka. Grem sicer na morje, ampak se kar hitro naveličam. Raje potujem. Lani sem obiskal Turčijo in London, letos pa verjetno Pariz. Rad si vzamem čas zase in grem malo raziskovat. Bo pa letošnje poletje zelo delavno, saj me čakajo še snemanja za naprej in nastopi.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 27, 4. 7. 2019