astrologija Dobra karma

Astro vodič po šibkih zdravstvenih točkah vseh ...

Shannen Doherty Svet24.si

Zvezdnica serije Beverly Hills bije hudo bitko z ...

I-tanja fajon-pl008 Reporter.si

Umazane laži Janševih medijev: vmešavajo se v ...

ekipa Svet24.si

Pismo obupanega gostinca: »Gospod Janša, ...

20200508-01003789 Necenzurirano

Je Igor Zorčič rešitev za konec janšizma?

Adrijana Ojsteršek Odkrito.si

Adrijana Ojsteršek je Miss Earth Slovenije 2020

janez-marn Njena.si

K Janezu prihajata še dve skriti gostji!

Neravnovesje pljučne energije v nas ustvarja lažne občutke krivice

Petra Kolar, 24.03.2020 20:00:53

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) velja, da je preventiva najboljša oblika zdravljenja. Zato da svoje telo okrepimo in izboljšamo imunski sistem, je dobro, da se podviga lotimo že sezono pred napadi prehladov, torej kar poleti. Kadar pa nas kljub temu preseneti zamašen nos ali boleče grlo, potem nam TKM ponuja nekaj preprostih rešitev.

Delite na:
Neravnovesje pljučne energije v nas ustvarja lažne občutke krivice
Veliko brezno (Lu 9 – Pljuča) Lokacija: v utoru na zapestju pod vznožjem palca. Pozitivni učinki: Lajša težave pljuč, kašelj in astmo. dreamstime

Živila, ki najbolje odpirajo pljučni meridijan:

Zdravnik Cheng Ping iz ordinacije Dao TKM pravi, da lahko za zamašen nos zelo pomagajo živila, kot je gorčica, hren, vasabi, čebula itd., saj zaradi svojih lastnosti dobro odprejo nosni kanal in na splošno meridijane, po katerih teče energija či. Vzrok pri zamašenem nosu je po TKM sistemu namreč splošna nepretočnost meridijanov in slabše energijsko delovanje pljuč.

Zakaj je harmonija med pljuči in debelim črevesom tako pomembna?

dreamstime_m_19598573.jpg
Razvoj kitajske tradicionalne medicine traja že več kot 3000 let in združuje bistvo kitajske filozofije, kulture in znanosti.
dreamstime


Omenjena organa tvorita nasprotujoči se jin in jang elementa kovine. Pljuča so odgovorna za sprejemanje čiste energije, debelo črevo pa za odvajanje vseh nečistoč iz telesa – čustvene navlake in toksinov. Neravnovesje debelega črevesa zlahka prepoznamo, saj se kažejo težave s prebavo ali črevesjem, pozabljamo pa, da lahko to na nas močno vpliva tudi čustveno in duhovno. Da lahko pljuča sprejemajo čisto energijo, potem debelo črevo mora odvajati toksine. Šele tako je vzpostavljen krogotok in cikel harmonije. Številni ljudje, ki imajo neredno prebavo, namreč težko »izpustijo stvari«. Oklepajo se starih vzorcev in čustvene navlake in težko gredo naprej. Ujeti so v misli in čustva iz preteklosti in imajo pogosto občutek, da so bili »prevarani«, da se jim je dogajala krivica in se jim še vedno. Lažni občutek krivice in nepravičnosti tako zamegli realno sliko in zdravo čustvovanje, občutenje.

Za krepitev pljučne energije je priporočljivo jesti hruške, med in mandlje, saj vsa tri omenjena živila spodbujajo imunski sistem ter čistijo pljuča in odvečno sluz. Zeliščna formula, ki je na Kitajskem v teh hladnih mesecih nadvse popularna in znana, je bu džong ji či, ki z vranico in pljuči krepi imunski sistem ter nam dovaja potrebno energijo za celotno telo.

Recept za krepitev imunskega sistema in pljuč
Črne gobe z vasabijem

Zdravnik TKM Cheng Ping svetuje, naj vsaj enkrat na teden pripravimo preprosto jed iz črnih gob in gorčice ali vasabija (je močnejši kot gorčica in zato bolj odpira meridijane). Gobe najprej prelijemo z vrelo vodo in počakamo, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo in ohladimo. Posebej pripravimo sojino omako, v katero vmešamo gorčico ali vasabi. Gobe nato pomakamo v omako in uživamo poleg kosila ali večerje.

Vzrok za boleče in vneto grlo se po TKM skriva v nabrani sluzi in vročini, ki tam zastajata, zato je dobro, da takrat ne pijemo hladnih pijač, saj se s hladom sluz le še povečuje, temveč si privoščimo čaj iz sliv vu mej in iz sladkega korena.

Akupunkturna točka za krepitev pljuč za vsa prehladna obolenja: taj juan ali LU9

Točka se v prevodu imenuje Veliko brezno, saj skozi njo vstopa in izstopa izvorna energija či. S stimulacijo lajšamo kašelj, hripavo grlo, oteženo dihanje in piskanje v pljučih, pa tudi simptome kroničnih bolezni pljuč, pomaga pri izločanju sluzi, astmi, slabosti in tudi psiholoških težavah, kot so tesnoba, nemir itd. 
Točka leži v gubi zapestja med radialno kostjo in prvo metakarpalno kostjo, med radialno arterijo in tetivo odmikalke palca.

dreamstime_m_21098591.jpg
Najpogostejši in najbolj znani metodi kitajske medicine so akupunktura, akupresura in uporaba zelišč.
dreamstime

ALI STE VEDELI?

Za točko LU9 je znano, da je zbirno mesto stotih žil. Stari trik pravi, da če ne čutimo utripa, potem stimulacija omenjene točke (z akupunkturno iglo!) vsaj začasno prinese energijo či vsem impulzom.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019