gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naravno do zdravih in sijočih las

Alenka Kavčič, 01.10.2019 09:00:00

Vedno urejen videz je mogoč v vsaki starosti. Dovolj je, če vsak dan namenite nekaj časa negi las in pri tem uporabljate prava sredstva.

Delite na:
Naravno do zdravih in sijočih las
Previdno na soncu in v morski vodi! profimedia

Vsi imamo po naravi lepe in zdrave lase. Umetnost je v tem, kako to naravno lepoto ohranimo, saj to danes sploh ni več tako samoumevno.

Zdravje las načnejo številni dejavniki v naravi, pa tudi agresivni postopki, kot je barvanje las. Poleg tega je čedalje več ljudi preobčutljivih ali alergičnih na kemične snovi, ki jih vsebujejo industrijsko pripravljeni izdelki za nego.

V tem primeru je najbolje, da si šampon in druga sredstva pripravimo kar sami, kot nekoč naše babice, in sicer iz blagih, do kože in las prijaznih sestavin. Narava nas uči, kako lahko zaščitimo zdrave lase in poškodovanim lasem povrnemo moč, za vsako vrsto las pa nam ponuja ustrezne učinkovine.

Za normalne lase, proti prhljaju, za suhe in mastne lase, za tanke in take brez sijaja. Po blagem čiščenju, prilagojenem vrsti las, lahko lase in lasišče razvajate s pripravki za izpiranje, oblogami, lasno vodico in utrjevalci las. V lase je mogoče z neškodljivimi sestavinami pričarati celo blage odtenke. Vaša podoba v zrcalu vam bo hvaležna za vložen trud. 

suhe lase izdatno krtačite, najbolje zjutraj in zvečer po tri minute ali dlje. .jpg
Suhe lase izdatno krtačite, najbolje zjutraj in zvečer po tri minute ali dlje.
profimedia

Nasveti za nego normalnih las

  • Za zdrave lase je nujno potrebno izdatno krtačenje, saj masira lasišče in spodbuja krvni obtok.
  • Lasje postanejo mehki in svilnati, če s frotirno umivalno krpo vanje vtrete 1/8 l neposnetega mleka. Pustite učinkovati 15 minut, nato izperite.
  • Svetli lasje dobijo svilen lesk, če šamponu dodate 2 žlici limoninega soka.
  • Dober utrjevalec je pivo. Prelijte ga v razpršilno steklenico in po umivanju lase popršite z njim. Naj vas ne skrbi zaradi vonja, izginil bo takoj, ko se lasje posušijo. 

Kako se znebiti mastnih las?

Mastnih las ne krtačite predolgo, sicer bo koža izločala še več loja. Pri sušenju lase krtačite proti smeri rasti, tako bodo bolj polni. 

Naše babice sicer še niso poznale olja čajevca, prihodnji rodovi pa bodo ta nasvet gotovo posredovali naprej. Pri vsakem umivanju las šamponu dodajte 5–10 kapljic tega olja. Uravnava namreč izločanje loja. Dobite ga v lekarnah ali v eko trgovinah.

Pazite na zdravo prehrano, jejte torej veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Izogibajte pa se sladkarijam, industrijsko predelanim živilom in mastnim jedem. 

Razvajajte suhe in poškodovane lase

Če so lasje suhi, pomeni, da lasišče izloča premalo maščob. Lasje postanejo krhki in lomljivi in takrat lahko pomagajo samo še škarje. Sicer pa ni treba, da se to zgodi. Tudi suhi in slamnati lasje postanejo ob pravi negi, ki jih obnavlja in ščiti, spet voljni. Da to lahko uspe, lasje potrebujejo redne obloge, ki jih gladijo in tako preprečujejo resno strukturno škodo. 

Poprova meta daje lasem gostost, rman jih krepi in spodbuja njihovo rast. .jpg
Poprova meta daje lasem gostost, rman jih krepi in spodbuja njihovo rast.
dreamstime

Zaščitna lasna kura z rumenjakom in olivnim oljem

Kdor hoče narediti nekaj dobrega za lase, naj preizkusi recept, ki je do lepih las pomagal že našim mamam. 

Potrebujete 2 žlici olivnega olja in 1 rumenjak. Olje med mešanjem počasi vlivajte v rumenjak. Svežo jajčno kremo nanesite na suhe lase, glavo ovijte s frotirko in pustite učinkovati 30 minut. Nato lase dobro izperite. 

Za zdrave lase je nujno potrebno izdatno krtačenje, saj masira lasišče in spodbuja krvni obtok. .jpg
Za zdrave lase je nujno potrebno izdatno krtačenje, saj masira lasišče in spodbuja krvni obtok.
dreamstime

Lasna vodica

Lasem kdaj pa kdaj privoščite lepotno kuro z dragocenimi rastlinskimi esencami. Jabolčni kis in ognjičeva tinktura sodita med najpomembnejše sestavine, uporabili pa bomo tudi koprivo. Rožmarin in žajbelj v tinkturo izločita vse svoje zdravilne in negovalne moči. Po novem ima v kozmetiki vidno mesto avokadovo olje, dodatek propolisa pa prihaja iz domače lekarne čebelarjev. 

Za zdrave lase je nujno potrebno izdatno krtačenje, saj masira lasišče in spodbuja krvni obtok. .jpg
Za zdrave lase je nujno potrebno izdatno krtačenje, saj masira lasišče in spodbuja krvni obtok.
profimedia

Postopek izdelave za lasno vodico:

300 ml jabolčnega kisa, 20 kapljic ognjičeve tinkture, 10 kapljic tinkture iz kopriv, 30 kapljic tinkture propolisa, 20 kapljic rožmarinove tinkture, 10 kapljic žajbljeve tinkture in 10 g avokadovega olja skozi lijak nalijte v stekleničko. Zaprite in jo krepko pretresite. Lase po možnosti umivajte vsak dan. Po umivanju na lasišče s kosmom vate nanesite lasno vodico. 

Tinkture so alkoholni izvlečki zdravilnih zelišč. Pripravljamo jih iz svežih ali posušenih zdravilnih zelišč, za topilo pa uporabimo alkohol. Lahko jih pripravite sami ali pa kupite v lekarni.

Dovolj je, če vsak dan namenite nekaj časa negi las in pri tem uporabljate prava sredstva. .jpg
Dovolj je, če vsak dan namenite nekaj časa negi las in pri tem uporabljate prava sredstva.
dreamstime

Majhna sredstva imajo lahko velik učinek

Nasveti za sijoče in voljne lase:

Krtačenje spodbuja lojnice k večjemu izločanju loja. Zato suhe lase izdatno krtačite, najbolje zjutraj in zvečer po tri minute ali dlje. 

Na razcepljene konice pred umivanjem las nanesite malo lanolina. Po umivanju poškodovane lase natrite z oljem repinčeve korenike. 

Umite lase po možnosti sušite na zraku. Sušilniki za lase in priprave za kodranje lase preobremenjujejo. 

Previdno na soncu in v morski vodi! Lase zaščitite z oljem in slamnikom. Po kopanju morsko vodo takoj izperite. 

Zadržujte se pri nikotinu in alkoholu. Oba v telesu in s tem tudi lasem odtegujeta pomemben vitamin C. 

Nesijočih las ne umivajte s prevročo vodo, saj jih tako preveč izžamete. 

Lasem daje svilnat sijaj naslednja raztopina (včešete jo v umite lase): 1 žličko medu in nekaj kapljic sadnega kisa raztopite v 1/4 l tople vode. S tako negovanimi lasmi so že naše babice znale pritegniti zavistne poglede. 

Tako bodo tudi tanki lasje videti izvrstno:

Prgišče posušenih breskovih listov prelijte z 1/4 l vrele vode. Počakajte, da se mešanica ohladi, nato jo precedite. Po umivanju nanesite na lase in jih ne izpirajte. 

Če lasišče redno masirate z brezovo vodico in jo pustite dovolj dolgo učinkovati, lasje intenzivneje rastejo. Po masaži vodico temeljito izperite.

Tu sta še dva nasveta za polnejše lase: tanke lase si ostrizite vsakih 6 tednov in jih vedno sušite proti smeri rasti. Ali pa si naredite svetle pramene – tudi ti dajejo večjo polnost, ker spremenijo strukturo las. 

Zeliščno olje za lase

Poprova meta daje lasem gostost, rman jih krepi in spodbuja njihovo rast. Namesto sojinega olja lahko vzamete tudi arašidovo, koruzno ali olivno olje.

6 žlic listov poprove mete

6 žlic rmana

300 ml sojinega olja

Zelišča zmešajte v olje in mešanico 30 minut segrevajte v vodni kopeli. Pretočite v posodo s širokim vratom in za en teden postavite na toplo mesto. Vsak dan premešajte. Potem precedite skozi gosto cedilo in prelijte v steklenico, ki jo dobro zatesnite. 5–8 žlic nekoliko segretega olja, odvisno od dolžine las, vtrite v vlažne lase in pod frotirko pustite učinkovati pol ure. Potem lase dvakrat temeljito umijte.

Objavljeno v reviji Obrazi št. 8. 8.8.2019