Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Z učinkovito pralnico do manj dela: Preberi ta nasvet!

M.K., 24.05.2021 11:00:58

Ustvarite priročno, praktično in estetsko dovršeno pralnico, ki bo zadostila potrebam vaše družine!

Delite na:
Z učinkovito pralnico do manj dela: Preberi ta nasvet!
/ Shutterstock

Imate odvečno sobo, ki služi kot pralnica, kurilnica, družinski organizacijski center, prostor za hobije in športne rekvizite, obrtni in celo vrtnarski prostor? Kjer likate perilo in telovadite, hranite balkonsko cvetje pozimi in popravljate kolo? Kljub vsem tem funkcijam prostora pa si želite organiziranega kotička, ki bo namenjen pranju, spravljanju in sušenju perila?

Ne glede na to, ali je naša pralnica velik prostor z obilico polic in dnevne svetlobe ali le kotiček v kleti, je pomembno, da je urejen. Če je naše območje, kjer ravnamo s perilom, polno šare, razmetano ali kakorkoli umazano, bo hišna opravila težje opravljati, vse bo trajalo dlje in tega si gotovo ne želimo. Ponujamo zato nekaj organizacijskih nasvetov, ki nam bodo pomagali, da bo naš pralni kotiček vedno urejen, prijeten in organiziran. 

Vedno začnemo s tem

Katerokoli sobo prenavljamo ali le posodabljamo – najprej se znebimo navlake. Brez nepotrebnih pripomočkov in stare šare, odrabljenih embalaž in pokvarjenih aparatov bo vse lažje. Tako bomo začeli na novo, sveže, bolj minimalistično. Le s stvarmi, ki jih zares potrebujemo. 

Presenečeni bomo nad tem, koliko smeti nikoli ne pride do koša: od zlomljenih obešalnikov do prazne posode za detergente, zastarelih izdelkov za pranje perila, poškodovanih košar, ki jih sploh ne uporabljamo več, in tako dalje. Pomembno je tudi, da v pralni kotiček namestimo koš za smeti, v katerega bomo praznili hlačne žepe pred pranjem in odvrgli lističe, ki lovijo barvo.  

Vsakemu družinskemu članu naj pripadakošara drugačne barve, kamor spravimo čisto perilo. Sam je nato odgovoren, da jo izprazni v omaro. 


Kar ne spada tja

V kotičku, ki je namenjen perilu, se pogosto znajdejo stvari, ki ne spadajo tja. Od knjig do orodja, rezervnih žarnic in košarkarske žoge – vsi ti predmeti naj svoje mesto najdejo drugje. Tudi če bo zato pralni kotiček manjši, naj bo ločen od vsega drugega. 

pralnica, dom2, nosilna
/
Shutterstock



Detergenti

Imamo sto in en različen detergent za različne tkanine? Ne potrebujemo jih. Izberimo enega ali dva, ki sta primerna za večino tkanin in dobro delujeta. Namesto mehčalca, parfumov in drugih dodatkov razmislimo, da bi pranju dodali destiliran kis ali sodo bikarbono, ki odlično nadomeščata izdelke, polne kemikalij. Tako bomo konkretno razbremenili police z detergenti.

Za piko na i, če detergente hranimo na odprti polici, jih lahko prenesemo v okrasne posode. Vsako pravilno označimo in vse bo hitro dobilo elegantnejši videz.

Detergente in druga čistilna sredstva shranjujmo v zaprti omari ali na višini, da se izognemo stiku z otroki in hišnimi ljubljenčki. 


Sušenje

Na trgu je na voljo velika izbira sušil, tudi takšnih, ki se montirajo na steno ali celo strop. Tako nam niso v napoto, kadar jih ne potrebujemo. Sušilni stroj je sicer praktičen, a se perilo lepše posuši na sušilu.

pralnica, dom2, nosilna
/
Shutterstock

Če je le mogoče, namestimo v pralnico tudi umivalnik, sajnam bo prišel še kako prav!


Prostor za zlaganje

V pralnici obvezno potrebujemo prostor za zlaganje perila. Le tako bo perilo lično zloženo in bo zasedlo kar najmanj prostora v omari. To je lahko miza ali pult. Če imamo običajen pralni stroj s sprednjim polnjenjem in podoben sušilnik, lahko pult montiramo nad stroja in tako ustvarimo velik in praktičen prostor za zlaganje. 

Prostor za zlaganje lahko uporabimo tudi namesto likalne deske in se tako znebimo še enega nepotrebnega elementa. Lahko pa si omislimo zložljivo likalno desko, ki se pritrdi na steno, in tako privarčujemo s prostorom. 


Prostor za shranjevanje

Nekaj večjih polic ali omara nam bodo v pralnici prišli zelo prav. Poleg vseh detergentov in drugih pripomočkov bomo nanje spravili tudi košare za perilo, ki nam bodo drugače na tleh v napoto.