profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nakit malce drugače: iz pravih cvetlic

Dr. Sabina Šegula, 17.07.2019 20:00:00

Delite na:
Nakit malce drugače: iz pravih cvetlic
Prav poseben prestiž nam nudijo cvetovi orhidej. Najlepše je, da so zelo pogoste in Phalaenopsisi so tudi obstojni. Malo okrasne aluminijaste žice, ustrezne klešče, lepilo za sveže cvetje in nekaj pro dr. Sabina Šegula

Cvetje so že v preteklosti uporabljali kot dekoracijo oblek, majhni dišeči šopki pa so nadomeščali parfume. Cvet v laseh je lep naravni dodatek, še lepše je, če spletemo venček. Cvetlični nakit je dekoracija, ki nam pokaže popolnoma nove razsežnosti. Lahko je hudomušen poletni klobuk, ki smo ga okrasili s suhimi rastlinami z obronkov poletnih plaž, ali nakit, ki prestižno dopolni svečano obleko. Morda si ga dame omislite kar tako, predstavljamo pa vam tudi nekaj idej, ki jih lahko uporabite ob bolj svečanih priložnostih.

ZR jun 19 - naredimo si sami 1.JPG
Običajno smo vajeni, da ima dodatno naglavno dekoracijo iz cvetja nevesta, cvetlično zapestnico pa ženska priča. Ponekod so cvetlične zapestnice obvezna opremo deklet, ki gredo na maturantski ples.
dr. Sabina Šegula

Cvetlični nakit naredi žensko posebno, edinstveno. To so majhne precizne dekoracije, narejene v posebnih žičnih tehnikah. Za pritrjevanje cvetov se največkrat uporablja lepilo za sveže cvetje. Cvetje, ki ga lepimo, moramo prej ustrezno pripraviti. Rezano cvetje mora biti vsaj 24 ur prej v vodi s hranilom za rezano cvetje. Le tako bo cvetlični nakit bolj obstojen. Ko cvet odtrgamo z namenom, da ga bomo prilepili, ga prej še popršimo s sredstvom, ki vsebuje rastlinske voske. Na ta način omejimo izhlapevanje vode iz cveta. Ne pozabimo, da je treba cvet popršiti z vseh strani. Nato počakamo, da se posuši. Tako pripravljeno cvetje lahko lepimo. Velike cvetove običajno razdremo na manjše kose, kot na primer strelicijo.

ZR jun 19 - naredimo si sami 2.jpg
Cvetlični nakit naredi žensko posebno, edinstveno. To so majhne precizne dekoracije, narejene v posebnih žičnih tehnikah. Za pritrjevanje cvetov se največkrat uporablja lepilo za sveže cvetje. Cvetje,
dr. Sabina Šegula

Cvetlični nakit oblikujemo glede na naravo dogodka in seveda glede na videz osebe, ki ga bo nosila. Pri izbiri cvetja smo pozorni na učinke, ki jih z njim dosežemo. Ko imamo v mislih vroče poletje in večerni koktajl v eksotičnih krajih, si lahko omislimo bolj bogato ogrlico s tropskim cvetjem.

ZR jun 19 - naredimo si sami 3.jpg
Prav poseben prestiž nam nudijo cvetovi orhidej. Najlepše je, da so zelo pogoste in Phalaenopsisi so tudi obstojni. Malo okrasne aluminijaste žice, ustrezne klešče, lepilo za sveže cvetje in nekaj pro
dr. Sabina Šegula

Prav poseben prestiž nam ponujajo cvetovi orhidej. Najlepše je, da so zelo pogoste in phalaenopsisi so tudi obstojni. Malo okrasne aluminijaste žice, ustrezne klešče, lepilo za sveže cvetje in nekaj prostega časa, to je vse, kar potrebujemo, da si ustvarimo unikatni cvetlični nakit. Naredimo zelo preprost obesek, na katerega nalepimo le en cvet ali dva, spretnejši bodo oblikovali bolj zapletene miniaturne kompozicije. Za kombinacijo v cvetličnem nakitu so izjemno dobrodošli različni drobni sedumi, saj so zelo obstojni.

ZR jun 19 - naredimo si sami 5.JPG
Poletje je tu in poletna vrtna zabava tudi. Vzemite svoj poletni klobuk in ga polepšajte.
dr. Sabina Šegula

Poletje je tu in poletna vrtna zabava tudi. Vzemite svoj poletni klobuk in ga polepšajte.

ZR jun 19 - naredimo si sami 6.JPG
Tiste, ki znajo plesti ali kvačkati, lahko iz okrasne žice oblikujete prav posebno podlago na katero se nato pritrdi cvetje. Paziti je treba, da je narejeno bolj ohlapno in da žica ne bode.
dr. Sabina Šegula

Tiste, ki znate plesti ali kvačkati, lahko iz okrasne žice oblikujete prav posebno podlago, na katero se nato pritrdi cvetje. Paziti je treba, da je narejeno bolj ohlapno in da žica ne bode.

Fotoreportaža:

Bi naredili svoj cvetlični nakit? Tu je ideja, ki jo lahko preoblikujete in ustvarite svoje cvetlično okrasje.

ZR jun 19 – naredimo si sami fotorep 1.jpg
Imeti moramo okrasno aluminijasto žico debeline 2 mm in 0,3 mm, nekaj okrasnih biserčkov in lepilo za sveže cvetje. Lepo je, če imate še kakšno imitacijo diamanta. Najprej iz debele žice naredimo osno
dr. Sabina Šegula

Imeti moramo okrasno aluminijasto žico debeline 2 mm in 0,3 mm, nekaj okrasnih biserčkov in lepilo za sveže cvetje. Lepo je, če imamo še kakšno imitacijo diamanta. Najprej iz debele žice naredimo osnovno ogrodje. Na koncu žice oblikujemo tri zanke, ki jih poljubno oblikujemo.

ZR jun 19 – naredimo si sami fotorep 2.jpg
Na mestu, kjer se križajo, jih pritrdimo s tanko okrasno žico, nato odrežemo ustrezno dolžino debele žice. Če delamo ogrlico, je to 125 cm, če delamo zapestnico pa 50 cm. Naslednji korak je, da zanke
dr. Sabina Šegula

Na mestu, kjer se križajo, jih pritrdimo s tanko okrasno žico, nato odrežemo ustrezno dolžino debele žice. Če delamo ogrlico, je to 125 cm, če delamo zapestnico, pa 50 cm. Naslednji korak je, da zanke zapolnimo s tanko žico. To naredimo tako, da tanko žico najprej zmečkamo (cca 1,5 m). Sledi oblikovanje ploskve, ki zapolni zanko, ter žico zašijemo.

ZR jun 19 – naredimo si sami fotorep 3.jpg
Ko imamo na eni strani končan zaključek, nanizamo biserčke. Za ogrlico potrebujemo 50 kosov, za zapestnico 15 kosov. Postopek z zankami ponovimo. Konce žic zvijemo v spiralo, ki jo lahko pustimo kot d
dr. Sabina Šegula

Ko imamo na eni strani končan zaključek, nanizamo biserčke. Za ogrlico potrebujemo 50 kosov, za zapestnico 15 kosov. Postopek z zankami ponovimo. Konce žic zvijemo v spiralo, ki jo lahko pustimo kot dekorativni dodatek ali pa vanjo vstavimo diamante, ki jih lahko prilepimo tudi kar z lepilom za sveže cvetje.

ZR jun 19 – naredimo si sami fotorep 4.jpg
Osnova našega cvetličnega nakita je oblikovana. Izberemo še cvetje in zelenje in naredimo cvetlično kompozicijo.
dr. Sabina Šegula

Osnova našega cvetličnega nakita je oblikovana. Izberemo še cvetje in zelenje in naredimo cvetlično kompozicijo.

Objavljeno v reviji Zeleni Raj št. 6, 20. 5. 2019