zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Najbolj medonosne rastline - polepšajo prostor in privlačijo čebele

L. J., 08.07.2018 16:00:45

Obkrožimo se z rastlinami, ki bodo polepšale dan tako nam kot čebelam. Podprimo te male marljive delavke tako, da v svoji okolici posadimo medonosne rastline.

Delite na:
Najbolj medonosne rastline - polepšajo prostor in privlačijo čebele
revija Maja

V naravi je krog vedno sklenjen. Naj bo tako tudi doma. 

»Ste vedeli, da so čebele v mestu varnejše, saj so manj izpostavljene pesticidom? In da ima med čebel v mestu zaradi raznolikosti njihove paše do desetkrat bolj pestro sestavo kot med od drugod? Ste že slišali, da urbano čebelarstvo v Ljubljani predstavlja več kot tri odstotke celotne čebelarske panoge in da je tretjina svetovne hrane odvisna od opraševanja čebel?« V mesecu maju so v svetlobnih vitrinah na Slovenski cesti v Ljubljani mimoidoči prebirali dejstva o življenju čebel v mestu. V podjetju A1 Slovenija so namreč ob svetovnem dnevu čebel podarili 3500 medovitih lončnic, s katerimi so meščane pozvali, naj pomagajo čebelam v času pozne paše. V mestu se namreč čebele pozno poleti soočajo s pomanjkanjem paše. Na čebelje tegobe so v omenjenem podjetju ravno tako opozorili s semeni za medovite rastline, ki so jih v začetku junija delili na prodajnih mestih A1 po Sloveniji.Tovrstnih akcij in projektov je vedno več in veseli nas, da se ljudje čedalje bolj zavedamo, da je tudi naše življenje odvisno od življenja čebel. Vsak med nami lahko ogromno stori za njihovo dobrobit že s tem, ko se obda z medovitimi rastlinami. Mi bomo uživali ob pogledu nanje, čebele pa na paši.

Medonosne rastline

Katere so medovite rastline?

Bazilika, koriander in melisa

Veliko začimbnic uvrščamo v kategorijo najbolj medovitih rastlin. Seveda je smiselno, da izberete tiste, ki jih tudi sicer radi uporabljate v kuhinji, zelo dobra izbira pa so nedvomno bazilika, koriander, žajbelj, materina dušica, meta in melisa. Tudi sivko obožujejo čebele, mi pa sivkin med. Dišavnice lahko posadimo na vrt, visoke grede ali pa kar v lončke na balkonu.

Medonosne rastline

Misurski svetlin za gredico

Oenothera missouriensis ali misurski svetlin je morda malo manj poznana, a zelo zanimiva cvetlica sončno rumene barve, ki cveti (in sveti) tudi ponoči. Uspeva vse poletje in ima grmičasto razrast, zaradi česar je posebej primerna za saditev na grede ali skalnjake.

Medonosne rastline

Pritlikavi metuljnik

Navadni metuljnik je srednje velik grm, ki zraste do tri metre visoko. Cveti v beli, vijolični, modri in rožnati barvi ter izloča nektar, ki poleg čebel privablja tudi metulje. Obstaja tudi pritlikavi metuljnik (Buddleia x Blue Chip, Dark Pink, Snow White, Blue Heaven, Tutti Fruitti), ki je manjši in primeren za zasaditev v lonce. Ta različica zraste kakih 60 do 75 centimetrov ter cveti od sredine poletja do jeseni.  Njegova prednost je med drugim ta, da je precej nezahteven. Obrezovanja ne potrebuje, odporen je proti suši in mrazu. Prepričani smo, da ga ne bodo občudovale samo čebele in metulji, ampak tudi vi.

Medonosne rastline

Vijolična odeja portenšlagove zvončice

V juniju in juliju bogato cveti trajnica Campanula portenschlagiana ali portenšlagova zvončica. Cvet pri cvetu na gredah ali v loncih tvori pravljično kuliso, ki je še posebej idilična, če jo doseže dovolj sonca. Kadar jih sadite na gredo, boste najboljši učinek in zdravo rast dosegli, če zasadite od 9 do 12 rastlin na kvadratni meter.

Medonosne rastline

Pušpan

Oblikovani, vedno zeleni pušpan bo polepšal vsak balkon, vrt ali katerikoli drug prostor, v katerega ga bomo postavili. Njegovi cvetovi bele barve so zelo majhni in komaj opazni, a v času cvetenja obilno medijo in dajejo cvetni prah. Tudi ko je cvetenje mimo, nas še naprej razveseljuje s svojo prisotnostjo in dovršenostjo.

Še več drugih

Seveda predstavljene rastline še zdaleč niso edine najbolj medovite. Tudi sadje, kot so maline, jablane in hruške, so odlična izbira, če jih le imate kam dati. Od rastlin pa velja omeniti še srobrot, vzpenjavko, ki najlepše cveti v juniju, navadni bršljan in sončnico. Sploh slednja je koristna na toliko načinov, da bi jo moral imeti na vrtu vsakdo. Privablja čebele, iz onesnažene zemlje čisti arzen (zelo strupeno težko kovino), polepša prostor (na vrtu in kot rezano cvetje v vazi) in navsezadnje ponuja sončnično seme, ki nam izboljšuje počutje in odganja melanholijo. Pa saj nas že samo pogled na velik mogočen cvet spravi v dobro voljo.

Medonosne rastline

Preberite tudi: Dom v vročih dneh: poleti prisegamo na ratan. Kliknite TUKAJ!