Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Mokro britje – še vedno med najbolj priljubljenimi načini depilacije

M.Š., 22.09.2019 18:00:00

Ko so temperature višje in oblačila tanjša, je čas za depilacijo. Britje, depilacija, epilacija, voskanje – do gladkih nog vodi več poti. Katera vrsta odstranjevanja dlak je najboljša?

Delite na:
Mokro britje – še vedno med najbolj priljubljenimi načini depilacije
depilacija, lepe gladke noge, ženska Dreamstime

To je odvisno od vsake ženske posebej, predvsem od praga bolečine, časa in denarja, ki ste ga pripravljene nameniti, ter želenih rezultatov. Mokro britje je še vedno najbolj razširjena metoda, saj je hitro, poceni, neboleče in predvsem preprosto. Pri naslednjem nakupu vam bo zato v pomoč najnovejši test Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), v katerem so testirali 24 ženskih brivnikov za enkratno in večkratno uporabo (z zamenljivo glavo), rezultati pa se nanašajo na 19 izdelkov, ki so na voljo pri nas.

Udeleženke testa so brivnike preizkusile na nogah, pod pazduhami in v predelu bikinija, za paket tistih za enkratno uporabo so odštele med 0,63 in 5,79 evra, za paket rezil za večkratno uporabo pa med 3,95 in 12,39 evra. Rezultate testa je predstavila Urša Šmid Božičevič iz ZPS.

dreamstime_depilacija-bic.jpg
Bic Soleil Bella, depilacija
Arhiv proizvajalcev

Za čim manj ureznin

Topa britev povzroča ureznine, zato je pomembno, da izberete dober brivnik. Na testu se je pokazala velika razlika v tem, kako gladko brivniki drsijo po koži, podatek, koliko ureznin so povzročali, pa je najbolj vplival na skupno testno oceno. Najslabše sta se odrezala brivnika za enkratno uporabo, ki so slaba izbira tudi z ekološkega vidika.

Boljše rezultate so dosegli brivniki za večkratno uporabo, pri katerih je mogoče menjati rezilne glave. Če boste izbrale takšen brivnik, je pomembno, da redno menjavate rezila, saj ostra britev zagotavlja boljše rezultate. Kako dober je rezultat britja, je odvisno od številnih dejavnikov, ne zgolj od števila rezil. Seveda je zelo pomembno, da so rezila ostra, pomembna je pa tudi oblika rezilne glave.

Dobro je, da britje opravite po prhanju s toplo vodo. Koža in dlake naj bodo še rahlo vlažne, rezultati bodo boljši, če uporabite peno ali gel za britje. Pena oziroma gel dlake zmehča, zato je pri britju potreben manjši pritisk. Tudi sicer velja pravilo, da prepustite delo ostrim rezilom, britev naj čim bolj gladko in s čim manj pritiska drsi po koži. Večji kot je pritisk, bolj se koža guba in večja je možnost za nastanek ureznin.

dreamstime_depilacija-venus.jpg
Gillette Venus Swirl , depilacija
Arhiv proizvajalcev

Kemikalije v brivnikih

Britje je stres za kožo. Vse več britev, posebno tiste z naprednejšo izvedbo, ima na rezilni glavi poseben trak, ki pomaga pri bolj gladkem britju z manj urezninami. Podatek o tem, katere kemikalije vsebuje brivnik, lahko poiščete na embalaži.

Kemikalije, ki vzbujajo skrb:

·         PEG: skupina emulgatorjev, ki tanjšajo povrhnjico, kar lahko povzroči prehajanje drugih (neželenih) kemikalij skozi kožo. V kombinaciji z neželenimi kemikalijami se učinek emulgatorjev, ki hkrati obremenjujejo okolje, še poveča.

·         BHT: antioksidant, hormonski motilec

·         Alergene dišave: posamezna dišava, ki spada med alergene, ne pomeni velikega tveganja, pripomore pa k dnevnemu koktajlu kemikalij. Poleg tega, da so v brivnikih nepotrebne, pripomorejo k vsakodnevni izpostavljenosti kemikalijam.

Prav vsi izdelki vsebujejo PEG, ki tanjša in razgrajuje povrhnjico, kar naj bi povečalo učinkovitost britja, a zato je stres za kožo pri britju še večji. Po končanem britju je treba kožo pomiriti in jo namazati z vlažilnim losjonom za pomirjanje kože. Izberite izdelek za občutljivo kožo ali posezite po losjonu s polic, na katerih so izdelki za nego dojenčka. Izogibajte se premastnim izdelkom, pri britju namreč nastajajo mikro poškodbe kože, pri tem pa lahko nastane okužba z bakterijami. Film, ki ga mastni izdelki naredijo na koži, lahko stanje še poslabša. Pomembno je tudi, da neposredno po britju pazduh ne uporabite dezodoranta, zato je bolje britje opraviti po večernem prhanju.

Če se sprašujete, ali se lahko takoj po britju sončimo, je odgovor jasen: raje ne, koža naj se umiri (čez noč). Povrhnjica je že tako poškodovana in sonce pri celjenju prav nič ne pomaga. Neposredno po britju se odsvetuje tudi plavanje v morju ali bazenu.

Ali po britju zrastejo močnejše dlake?

Ne. Če bi bilo tako, bi tudi po striženju imeli močnejše lase. Gre za optični učinek. Dlako pri britju odrežemo naravnost – ko začne rasti, je njena konica ploska, zato imamo občutek, da je dlaka debelejša.

Na testu sta se najbolje odrezala brivnik z zamenljivo glavo Gillette Venus Swirl (8,11 €), med brivniki za enkratno uporabo pa Bic Soleil Bella (5,79 €) Vir: ZPS

Zakaj se dlake vraščajo?

Pri mokrem britju so težave z vraščenimi dlakami manj pogoste, saj dlako odrežemo tako rekoč na površju. Težave so pogostejše pri depilaciji z voskom, ker dlako odstranimo v večji globini – dlaka se vraste, ko se ne more prebiti na površje. Odmrle celice in maščoba (sebum), ki nastajajo na površju kože, preprečujejo dlaki, da bi izrastla. Stanje lahko poslabšajo tudi tesna oblačila. Več težav imajo ljudje z debelejšimi dlakami. Da bo vraščenih dlak čim manj, pomaga luščilo za kožo, a nikakor takoj po britju. Piling si privoščite bodisi pred britjem ali pa počakajte vsaj dva dni.

Vsi načini depilacije

1.      Britje: preprosto, a kratkotrajno

Z britvico drsimo po koži in pri tem odstranimo površinski del dlak. Vendar pa ima britje eno veliko slabost: za gladko kožo je treba postopek ponoviti vsake dva ali tri dni, pri nekaterih celo vsak dan. Izberite britvico s trakovi, ki so prevlečeni z vlažilnim sredstvom, npr. z aloe vero, kar bo omililo draženje kože. Pred britjem nanesite gel ali peno za britje, ki bo dlačice zmehčal in jih pripravil na britje.

2.      Depilacijske kreme: hitro, a ne za občutljivo kožo

 Preprosto jih je nanesti in po le nekaj minutah je vaša koža svilnato gladka. Vsebujejo negovalne sestavine, nove dlačice pa niso ostre. Pri močnih, temnih dlačicah rezultat morda ne bo popoln, zato boste morali postopek ponoviti. Vmes naredite nekajdnevni premor, saj lahko koža postane razdražena. Kljub negovalnim formulam krema lahko draži kožo. Pri prvi uporabi preverite, ali koža izdelek dobro prenaša.

3.      Voski: učinkoviti, a boleči

Voski za depilacijo so na voljo v različnih oblikah: od vročih voskov v tekoči obliki do depilacijskih trakov s hladnim voskom in praktičnih roll-on oblik. Za depiliranje z voskom morajo biti dlačice dolge najmanj dva do pet milimetrov, postopek pa je precej boleč in zahteva veliko potrpežljivosti. Kljub temu je voskanje priljubljeno predvsem zaradi rezultatov: dlačice izpulimo s korenino, zato koža ostane gladka dlje časa, nove dlačice pa so tanjše. Če voskanje izvajamo redno, se rast dlačic lahko celo upočasni. V zadnjem času je priljubljeno odstranjevanje dlačic s sladkorno pasto, ki ima podoben učinek kot voskanje.

4.      Epilacija: zamudno, a dolgotrajno 

Tako kot pri voskanju tudi pri epilaciji dlačice odstranimo s koreninami. Bolečina je tu manjša, saj lahko postopek prilagajate – dlačice odstranjujete postopno, centimeter površine kože naenkrat. Epilacija je zato zamuden postopek, a rezultati trajajo dlje. Deluje podobno kot laserska depilacija, vendar uporablja različne svetlobne dolžine, ne samo ene kot laser. Postopek je primeren za vse tipe kože in za bolj občutljive predele telesa, vendar ga je treba pogosto ponavljati, odvisno od poraščenosti, da se dlačice trajno odstranijo.

5.      Laserska depilacija: zbogom, dlačice

Lasersko odstranjevanje dlak z medicinskimi laserji je eno najučinkovitejših za trajno odpravljanje telesne poraščenosti, s katerim se neželene dlake trajno odstranijo. Na trgu je veliko različnih ponudnikov, zato dobro preverite, komu boste zaupali. Vedno preverite, da je lasersko odstranjevanje dlak opravljeno z medicinskim laserjem, ne s kakršnokoli podobno napravo, da laser upravlja strokovno usposobljeno in izkušeno osebje, da ste na posvetu dobili natančne odgovore na svoja vprašanja, da je poskrbljeno za higieno in vam je za morebitna vprašanja v zvezi z laserskim odstranjevanjem dlak na voljo tudi specialist dermatolog.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 8, 12. 8. 2019