utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Clipboard02 Odkrito.si

MARJAN NOVINA: "Moj ni dolg, je pa majhen"

bruno (2) Njena.si

MasterChef: Bruno bo z nagrado obdaril tudi Žiga

Modrček praznuje 105 let!

Tina Lucu, 03.12.2019 11:00:00

Mary Phelps-Jacob je izumiteljica sodobnega modrca, ki je tako kot spodnjice postal obvezno oblačilo večine žensk. Mary je prišla do izuma, ko je iskala rešitev za gala večerjo, na kateri bi korzet oviral njeno elegantno obleko. S pomočjo služkinje si je 19-letnica iz visoke družbe iz dveh kosov tkanine sešila predhodnika današnjih modrčkov. Mimogrede, Mary je bila vnukinja Roberta Fultona, ki je izumil parnik.

Delite na:
Modrček praznuje 105 let!
105 let modrčka Profimedia

Neudobni korzeti

modrček, sophia-loren
105 let modrčka
Profimedia

Prvi sodobni nedrček je bil tako uradno patentiran 3. novembra leta 1914. Do tega prelomnega dne so morale ženske nositi steznike, ki so jih stisnili v pasu in jim poudarili prsi, zaradi česar so se počutile zelo neudobno. Nošnja korzetov je bila predpisana kar v kodeksu obnašanja, ki si ga je 350 let pred tem omislila žena kralja Henrika II., Katarina Medičejska. Mary Phelps-Jacob, ki je svoj izum patentirala pod imenom Caresse Crosby, je pravice prodala podjetju Warner's, ki nedrčke izdeluje še danes.

Več kovine za orožje

modrček, sophia-loren
Jane Russel
Profimedia

In ko je ameriška vlada prosila ženske, naj prenehajo kupovati korzete, ker bo tako več kovine ostalo za orožje, je bila odprta pot za nov izum, ki je ženskam olajšal življenje, pa čeprav se nam vsake toliko zdi, da imamo na sebi nepotreben oklep. Kmalu so pri Warnersu izumili tudi elastične naramnice in košarice, da bi se modrček še bolj prilegal ženskim prsim. Prodaja je naraščala in leta 1940 je mogotec Howard Hughes izumil prvi »push up« oziroma »bullet bra«, kakor so ga takrat imenovali. To je bil modrček z ošiljenimi košaricami. Naredil ga je za seks bombo tistega časa, igralko Jane Russell, da bi še bolj poudarila že tako bujno oprsje. In ker je bila vzornica mnogih žensk, je prodaja tovrstnega modrčka skokovito narasla.

Čudežni modrček

modrček, sophia-loren
Eva Herzigova
Profimedia

V šestdesetih letih so modrček napadle feministke in ga odvrgle, a brez večjega uspeha, kajti ženske niso znale več živeti brez svojih »podpornikov«.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je na trg prišel »Wonderbra«. Prva se je v njem po modni brvi sprehodila manekenka Eva Herzigova in od takrat naprej naj bi po svetu vsakih 15 sekund prodali enega. Danes je modrčkov toliko, da je izbira res velika in prav vsaka ženska lahko najde model zase - od najbolj seksi do športnih, ki prsi stisnejo do onemoglosti.

Ženske imajo že celo zgodovino delo s pokrivanjem prsi

modrček, sophia-loren
105 let modrčka, prvi modrc
Profimedia

Ženske so si prsi že od samega začetka prekrivale in privzdigovale na različne načine. Že v 14. stoletju pred našim štetjem v dobi minojske civilizacijenaj bi bile atletinje nosile oblačila, ki so močno spominjala na današnje modrčke, saj so jih prsi pri gibanju ovirale. Naslednja omemba perila, ki spominja na današnji modrček, sega na Kitajsko, v čas dinastije Ming, ko so bogate ženske posamezne krpice tekstila sešile skupaj in jih s pasovi čez ramena pritrdile na hrbtni del oblačila. Tradicijo in popularnost predhodnika modrčka je nadaljevala dinastija Čing, z začetkom kolonializma in trgovine pa je našel pot tudi v Evropo. Nekakšne »modrčke« so nosile tudi stare Rimljanke, vidimo jih lahko na poslikavah v Pompejih, na Siciliji in drugod.

Ko v trgovini poskusite modrček ...

Dvignite obe roki. Se modrček še vedno lepo prilega ali je zdrsnil preko prsi?

Preverite, kako sem vam modrček prilega zadaj. Ali zaponko vleče navzgor? Morda ste izbrali modrček s prevelikim obsegom ali pa so naramnice prekratke.

V kabini nekajkrat poskočite, da dobite občutek o podpori. 

Poglejte naravnost navzdol - se lepo prilega ali vam splošči prsi?

Če rob modrčka pritiska na prsi, potem morate obvezno zamenjati številko košarice.

Se modrček guba? Ali je preveč ohlapen? Poiščite manjšega. Zagotovo vam bo dajal več opore.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 46, 8.11.2019