ženska pomlad Dobra karma

TO je bolj pomembno, kot tuhtanje, kdaj bo težkih...

inja zalta Svet24.si

Inja pozvala k medsebojni pomoči in kritikom ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

maske Svet24.si

Poveljnik Civilne zaščite: Tudi po dobavah ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Uredimo si dom: japonska lepota nepopolnosti

M. H., 06.02.2018 13:01:59

V sodobnem svetu smo vse bolj nagnjeni k popolnosti. Toda tudi popolne lepote se lahko nasitimo. Zato ni čudno, da je eden od letošnjih trendov notranjega oblikovanja japonska estetika wabi-sabi, ki jo opisujejo kot lepota nepopolnosti.

Delite na:
Uredimo si dom: japonska lepota nepopolnosti
Revija Zarja

Glavna značilnost wabi-sabija, ki izhaja iz budizma, so asimetrija, preprostost, skromnost in še posebno navdušenje nad naravnimi objekti v prostoru. Tako ni nič nenavadnega, če v sobi, urejeni v tem stilu, vidite mizo iz lesa naplavin.

Da bi dom opremili v slogu wabi-sabi, vam ni treba oluščiti ometa ali po odpadu iskati polomljene kose pohištva. Že samo z nekaj manjšimi posegi lahko v domu pričarate občutek nepopolnosti in v tem najdete lepoto. Pa četudi le se tem, da pustite pregrinjalo nemarno ležati na kavču ali fotelju. 

wabi_sabi_naravni toni.jpg

Narava v sobi

Eno od pravil oblikovanja wabi-sabi je vnašanje narave v notranje prostore. Pa ne le z rožami in rastlinami, temveč tudi z materiali in barvami. Te so naravne, zemeljske, nikakor kričeče. Uporabite lahko različne odtenke rumene, modre, zelene, rjave, bele.

wabi_sabi_glina.jpg

Les in glina

Med naravne elemente sodijo tudi materiali. Najljubša v wabi-sabiju sta les in glina. Les naj ostane neobdelan, v vsej svoji naravni lepoti. Glineni lonci pa narejeni ročno, se pravi nepravilnih oblik.

wabi_sabi_stena.jpg

Neobdelane stene

Vtis nepopolnosti se doseže tudi z neobdelanimi stenami. Pri tem ni nujno, da celotno sobo pustite brez ometa ali nepobarvano. Nepopolno lahko pustite tudi eno samo steno ali del stene. Zelo lep je tudi učinek stene, ki ima le delno odstranjen oplesk, pod njim pa se opazi sloje drugih barv.

Več v spodnji galeriji!

Preberite tudi: Feng šuj: sveče nas ozdravijo. Kliknite TUKAJ!