Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Male spremljevalke spalnic

Mateja Bevk, 24.01.2020 11:00:00

Morda se vam zdi, da nočne omarice ne potrebujete, vendar si je treba priznati: ta mali kos pohištva je izredno praktičen. Prostor daje najrazličnejšim drobnarijam, ki jih imate ob postelji: budilki, knjigi, svetilki, morda zdravilom ali kozarcu vode za zjutraj. Brez nočne omarice skoraj ne gre!

Delite na:
Male spremljevalke spalnic
V spalnici naj bi se rumeni po mnenju strokovnjakov izogibali, a če vam je všeč, si vseeno omislite kakšen sončen detajl. Revija Ženska

Vrste nočnih omaric

Spalnica ne bo celovita, če je ne boste opremili z nočno omarico ali dvema. Te so na voljo v različnih velikostih in oblikah, najpogosteje pa srečate naslednje:

·        Nočna stojala so majhna, enostavna, namenjena temu, da nanje postavite budilko in namizno svetilko.

·        Preproste mize so primerne za v katerikoli prostor v stanovanju in dovolj nizke, da so lahko tudi zraven postelje.

·        Klasične nočne omarice so najpogostejše, imajo predal ali dva ter dodatno polico za odlaganje.

·        Namesto tradicionalne omarice ali mizice lahko izberete tudi netipično lebdečo obliko. V tem primeru pride v poštev konzolna vgradnja v okvir postelje ali v steno.

Bedroom under palm trees.jpg
V takšni spalnici vsak dan zaspite pod palmovimi listi.
Thinkstock Photos

Razmislek pred nakupom

Za katero od teh možnosti se boste odločili, je odvisno od vaših finančnih zmožnosti, velikosti prostora in tudi potreb, ki jih imate. Pred nakupom pa predvsem bodite pozorni na višino omarice, njeno uporabno funkcijo in seveda na slog, ki naj ustreza preostalemu pohištvu v spalnici.

dom think 3.jpg
Dve gajbici za nočno omarico in dve kot okrasna polička dajo piko na i lepi spalnici.
Thinkstock Photos

Višina

Nočna omarica mora biti v prvi vrsti ravno prav visoka. Pravilo je, da naj ne presega višine ležišča, s čimer ustvarite ravno linijo med posteljo in odlagalno površino omarice, ki jo je tako ponoči lažje doseči. Če imate omarico, ki je previsoka ali prenizka, je to nepraktično za uporabo in lahko tudi nevarno. Odstopanje od višine vzmetnice navzgor ali navzdol naj ne bo več kot 5 cm.

dreamstime_xxl_111807884.jpg
Spalnica
Dreamstime

Dovolj shranjevalne površine

Skoraj najpomembnejši vidik nočne omarice je njena shranjevalna površina. Zgornja ploskev, kamor boste odlagali največ predmetov, naj bo dovolj velika za postavitev svetilke, budilke, morda dekorativnih predmetov, ki si jih želite v spalnici. Prav tako razmislite, ali potrebujete tudi predale oziroma z vratci zaprto shranjevalno površino pod zgornjo ploskvijo. Predali so, denimo, primerni za shranjevanje spodnjega perila, zdravil, medtem ko za vratci lahko skladiščite knjige, revije in podobno.

lestev-spalnica-jpg.jpeg
… v spalnici pa nanjo obesite dodatne odeje ali oblačila, ki še niso za pranje.
Revija Bodi zdrava

Ne bojte se barv

Zdi se, da se pri nakupu nočne omarice večina nagiba k subtilnosti, klasiki, nočejo, da je preveč izstopajoča. Kar je škoda, saj je ta kos pohištva lahko odličen magnet za oči v spalnici, zato še zdaleč ni treba, da je usklajen z barvo sten ali postelje. Drznite si kupiti nočno omarico v barvah, ki dopolnjujejo prostorsko barvno shemo in se v njej ne izgubijo. Priporočamo barve, ki so nekaj odtenkov temnejše ali svetlejše kot preostalo pohištvo, nikakor ne morete zgrešiti niti, če uskladite barvo omaric z zavesami, roletami ali drugimi dekorativnimi poudarki v sobi.

feng-spalnica-jpg.jpeg
Spalnica naj bo v umirjenih tonih – izogibajte se močnim kontrastom in intenzivnim barvam.
Revija Bodi zdrava

Slog

Priljubljeni stil omaric je stvar vsakega posameznika, vendar obstajata vsaj dve osnovni pravili, ki se ju velja držati. Za moderen stil se osredotočite na jasne, ravne linije in minimalistične dodatke. Jeklo, krom in steklo so materiali, iz katerih je največ modernih omaric.

Če imate raje bolj domač občutek, pa izberite omarico z rustikalnim, podeželskim pridihom. Takšne omarice so lahko ornamentalno bolj dodelane, s stilskimi ročaji na vratcih ali predalih ter seveda lesene. Kot okras jim je lahko dodan tudi drug material, denimo kovina, kamen ali celo beton.

Prisegate na industrijski slog? V tem primeru izberite omarico iz materiala (les, kovina), ki ima patino. Morda je na prvi pogled videti obrabljeno, vendar je to natančno to, kar potrebujete za industrijski vtis.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 2, 10.1.2020