stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Jagode: katere so okusne, sočne in sveže?

Zoran Franc, Novice Svet24, 17.05.2018 12:01:02

Sezona jagod se pri nas začne maja in traja vse do julija, torej je ta čas kot nalašč za uživanje teh krvavo rdečih sadežev. A to obdobje predstavlja tudi največji izziv za nakup. Veste, katere so najboljše in najbolj sveže?

Delite na:
Jagode: katere so okusne, sočne in sveže?
Sezona jagod je na vrhuncu. Dreamstime

Jagode poleg izjemno osvežilnega sadnega okusa zagotavljajo vrsto hranil, zaradi česar jih je koristno čim pogosteje uživati. A kako izbrati prave, če jih ne gojimo doma? Da boste kupili košarico, ki vas ne bo razočarala, vedno preverite čvrstost jagod. Te morajo biti na otip čvrste, čim bolj enakomerno obarvane in nepoškodovane.

jagode v embalaži
Listni pecelj mora biti zelen in svež ter popolnoma pritrjen na jagodo.
Dreamstime

Boljše domače kot uvožene

Jagode so najboljše takrat, ko so zrele, kar pomeni, da je celoten sadež enakomerno rdeč. V trgovini zmeraj preverite tudi podatek, od kod so jagode prišle. Če so uvožene, so najverjetneje obdelane z močnimi škropivi, saj utrgane jagode zdržijo največ tri dni, preden začnejo gniti. Smiselno se je zavedati tudi, da so uvožene jagode odtrgali, še preden so povsem dozorele. A ko so jagode enkrat nabrane, ne zorijo več, temveč le potemnijo in začnejo izgubljati kislost. Zato nikar ne kupujte zelenih jagod v upanju, da jih boste lahko hranili dlje časa in da bodo sčasoma slajše, temveč izberite jagode živo rdeče barve in prijetnega vonja.    

kanglica jagod
Ni vseeno, v kakšni embalaži so jagode, saj ta govori o njihovi obstojnosti.
Dreamstime

Velikost je pomembna 

Pozorni bodite tudi na velikost sadežev. Pri izboru jagod se odločajte za srednjo velikost, saj so te najbolj sočne in okusne. Večji plodovi pogosto niso tako sočni, majhne jagode pa so lahko še trde ali pa je trdo dno, saj je polno semen.

Vonj razkriva stanje

Svežino boste zaznali z vonjem. Jagode, ki dišijo že na daleč, govorijo o svežini in nakup se bo vsekakor izplačal. Če boste pri jagodah zaznali rahlo kiselkast vonj, pa gre lahko že za pojav plesni. Preverite tudi listne peclje. Ti morajo biti živo zelene barve in povsem pritrjeni na jagodo. Če so zbledeli ali celo že posušeni, to naznanja starost in kemično obdelavo.

Preberite tudi: Petnajst drobnarij za veliko sreče. Kliknite TUKAJ!