stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kako s preprogo ustvariti prijeten videz v stanovanju?

Marjetka Pajk u.d.a. inter., Dom2, 29.05.2018 16:01:22

Preproge so zelo priljubljen tekstilni dodatek v naših domovih. Z njimi polepšamo prostore, pozimi je hoja po njih bolj prijetna in topla, včasih pa z njimi tudi zakrijemo kakšno napako ali madež na tleh. S tokratnimi namigi bomo pokazali, kako se da z barvo ali vzorcem ustvariti prijeten videz v stanovanju.

Delite na:
Kako s preprogo ustvariti prijeten videz v stanovanju?
Peter Škrlep

Materiali in oblike preprog so zelo različni. Med materiali so najpogostejši volna, bombaž, svila, poznamo pa tudi preproge iz bambusa, vrvi, rafije in umetnih materialov, ki se največkrat uporabljajo zunaj. Najdragocenejše so orientalske oziroma perzijske preproge. Cenovno bolj dosegljive pa so preproste preproge iz volne in bombaža. Vzorci in barve preprog se spreminjajo glede na modne smernice v opremi. Vedno modne so perzijske preproge, ki jih lahko umestimo k modernemu ali klasičnemu slogu opreme v stanovanju.

Preproga je lahko skoraj neopazna, če je enobarvna in podobna barvi talne obloge, s preprogo v živahni barvi ali vzorcu pa damo poseben pečat prostoru.

1. Drage orientalske preproge 

Posebnost med preprogami so dragocene ročno izdelane orientalske preproge. Prave preproge stanejo celo premoženje, so svilene, bombažne ali volnene in ročno izdelane. So vzorčaste in v različnih barvnih odtenkih. Največkrat imajo na obeh straneh rese. Podajo se na vse talne obloge (kamen, marmor, les, parket, keramiko) in v skoraj vse prostore – v avle, jedilnice, dnevne prostore … Seveda pa lahko kupite tudi replike takih preprog, ki so bistveno cenejše in samo po videzu spominjajo na tiste prave.

2. Enobarvne preproge 

Zelo priljubljene so enobarvne preproge, na voljo je bogata izbira tako barv kot oblik. Cenovno so dostopne vsakomur, čiščenje pa je običajno vezano na čistilnice, kjer čistijo preproge. Prikupna okrogla rumena preproga je dnevnemu prostoru z jedilnico vlila vedrino. Sivi, bež in črni toni so v prostoru ustvarili zelo umirjen videz, zato je bil izbor preproge že od samega začetka usmerjen v živo barvo. Preproga in blazine ter kuhinjski dodatki v rumeni barvi so ustvarili živahnost in zgodbo, ki se z rumenimi poudarki nadaljuje tudi v kopalnici in spalnici.

preproga fotoPeterSkrlep-9533.jpg

Enak učinek smo dosegli v dekliški sobi, opremljeni v romantičnem slogu, kjer pečat prostoru daje temno roza vzorčasta tapeta. Za boljše barvno ravnovesje in udobje v sobi smo izbrali še zaveso in preprogo pred posteljo v enaki temno roza barvi.

preproga 1.jpg

3. Vzorčaste preproge 

Vzorčaste preproge so zadnja leta pravi hit. Lahko so volnene ali bombažne (bombažne so pralne, volnene čistijo v čistilnicah). Prednost vzorčastih preprog je tudi ta, da so manj občutljive za morebitne madeže, saj jih ne opazimo tako hitro. Moramo pa paziti, da se barve preproge ujemajo z barvami in vzorci drugih materialov v prostoru.

preproga 11.jpg

Črno-bela bombažna preproga optično poveča manjši prostor v črno-beli barvi. Vzorčasta volnena tapeta pa se čudovito ujame z barvami in vzorci v dnevni sobi. Igra modro-bež in sive barvne kombinacije ter različnih vzorcev v enakih barvah je pregnala monotonost v prostoru. Prostor je v pritličju stare meščanske stavbe z malo dnevne svetlobe in sonca, zato je volnena preproga še kako dobrodošla, saj je prijetno topla in ne samo lepega videza.

preproga 3.jpg

4. Živalske kože in potiski

Zadnje čase so zopet priljubljene in zelo modne živalske kože, ki jih nekateri prav radi uporabijo kot talne preproge, zato naj bo njim tokrat namenjen dodaten, četrti namig. Prijateljica, ki sem ji pomagala opremiti kabinet, rada potuje, večkrat je bila v Afriki, zato si je zaželela sobo s pridihom te celine. Vzorec zebre sva uporabili na stolu, predelni steni in okrasnih blazinah. Ker pa je imela doma tudi kožo s tem videzom, je prav ta preproga ustvarila dokončen videz kabineta. Zelo posebna izbira, pisana na kožo ljubiteljem ekstravagance in Afrike.

preproga.jpg

Zelo modne so tudi kravje kože, ki se lepo podajo k masivnemu ali k retro pohištvu, vsekakor pa v večji prostor. Opazila sem jih v večjih trgovinah s pohištvom pri nas in v tujini.

Preberite tudi: Poroka na domačem vrtu. Kliknite TUKAJ!