profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako izbrati kopalniško ogledalo?

Mateja Bevk, 02.12.2019 14:00:00

Dobro ogledalo je nujni dodatek kopalnice. Biti mora ravno prave velikosti, oblike in tudi primerno osvetljeno, saj se boste le v takšnem videli v najlepši luči. Kako torej izbrati kopalniško ogledalo? Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov.

Delite na:
Kako izbrati kopalniško ogledalo?
Maison-Valentin Maison-Valentin

Velikost

Ko izbirate velikost ogledala, ne razmišljajte samo o njegovi funkciji, pač pa tudi o proporcih. Za uravnotežen videz mora biti ogledalo povezano s kopalniškim blokom. Ogledalo naj ne bi bilo širše od samega bloka, najbolje je velikost obojega uskladiti, da dobite lepo linijo navzgor. Druga možnost je izbrati ogledalo v velikosti 70 do 80 odstotkov umivalnika, takrat sicer deluje manjše, vendar ne skrčeno.

Kar se tiče višine, pa naj ogledalo sega vsaj okoli 30 cm nad in pod linijo vašega pogleda. Če sega višje, toliko bolje, saj omogoča več vidnih kotov in daje prostoru večjo odprtost.

Enojno ali dvojno?

4.jpg
slikovna
Arhiv

Če imate širok kopalniški blok, na primer takšnega z dvema umivalnikoma, se lahko odločite za dve manjši ogledali ali eno večje, ki hkrati služi obema uporabnikoma.

39-turtle-washbasin-safira-mirror-1-HR-1.jpg
39-turtle-washbasin-safira-mirror-1-HR
39-turtle-washbasin-safira-mirror-1-HR

Dve višji in ožji ogledali prostoru dajeta bolj vertikalen videz, poudarjata višino prostora in sta dobra odločitev, če imate v kopalnici visok strop. Po drugi strani pa eno večje ogledalo odpre prostor z večjim odsevom nasprotnih sten.

Prostor za luči

1.jpg
slikovna
Arhiv

Eden od razlogov za uporabo dveh manjših ogledal je ta, da med njima pridobite nekaj prostora za stensko svetilo. Kopalniška razsvetljava je sicer lahko vgrajena na več mestih, vendar so luči ob ogledalu zelo dobrodošle, saj lepo osvetlijo obraz in ga izostrijo, ko ste zazrti v ogledalo.

Bianco_Bath_Main.jpg
Bianco_Bath_Main
Bianco_Bath_Main

Če torej želite imeti prostor za stenske luči, potem izberite ogledalo v velikosti 60 do 70 odstotkov kopalniškega bloka, tako bodo luči umeščene nad blokom in ne bodo segale čez njegove robove.

Od stene do stene

Small-Bath-Detail-Mirror.jpg
Small-Bath-Detail-Mirror.
Small-Bath-Detail-Mirror.

Drug pristop pri določanju velikosti ogledala se ne ozira na obseg kopalniškega bloka, pač pa zagovarja načelo, da naj ogledalo zapolni vso steno za umivalnikom in dostikrat sega tudi nad stranišče. Takšna ogledala se raztezajo od stene do stene (v nekaterih primerih tudi navzgor do stropa) in v kopalnici ustvarjajo občutek, da je izredno velika. Včasih, če je ogledalo res enormnih dimenzij, lahko to neprijetno deluje na počutje v prostoru, saj nekako z njim ni v sozvočju.

Z okvirjem ali brez njega?

2.jpg
ogledalo
Arhiv

Kupiti ogledalo z okvirjem ali brez njega? To je zdaj vprašanje. Ogledala brez okvirja so v kopalnicah popularna iz več razlogov. Eden je ta, da so cenejša, na videz bolj moderna ter lažje dosežejo bolj sproščen, zračen učinek. Zato so primerna tako za sodobne, izčiščene in minimalistične kopalnice kot tudi za tradicionalne kopalnice z bogatim dekorjem.

maison Valentina2.jpg
maison Valentina
maison Valentina

Uokvirjena ogledala so po drugi strani zelo dekorativna in jih težko umeščamo v moderne ambiente. Sploh ornamentalna ogledala zaradi bogatih okvirjev delujejo zelo dramatično in eklektično. Primerna so za izrazito drzne lastnike, medtem ko drugim priporočamo, da raje izberejo bolj nevtralen okvir, širok nekaj centimetrov in ujemajoč se s preostalo kopalniško opremo.

Kaj pa utopna ogledala? Tudi to je ena od možnosti. Gre za ogledala brez klasičnega okvirja in utopljena med ploščice - torej ploščice nadomeščajo okvir - dopolnite pa jih lahko z lebdečimi policami, ki ponujajo uporabno odlagalno površino in delujejo prefinjeno.

Okrogla ogledala

5.jpg
ogledalo
ogledalo

Zadnja desetletja so bila oglata ogledala predpisana norma, medtem ko se je okroglih držal predznak začasnega, hitro minljivega trenda. V resnici pa okroglo ogledalo daje prostoru nov aspekt, vzbudi zanimanje, njegova preprosta, klasična oblika pa je zimzelena.

In zakaj bi bilo okroglo ogledalo idealno tudi za vašo kopalnico? Ker namesto s trdimi, strogimi, ravnimi linijami omehča kopalnico z nežnimi zavitimi oblinami. Če dodate v interjer okrogle elemente, bo torej atmosfera doma podzavestno vplivala na vas pomirjujoče, kar še posebej velja za kopalnico.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 46, 8.11.2019