stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako ekološko okrasiti grob?

Lara Jelen, Zarja, 30.10.2018 13:01:35

Prvi november je tik pred vrati in spet smo v precepu, kako urediti grob, da bo lep in na njem hkrati ne bo stvari, ki bodo že čez nekaj dni ekološki problem. Z odličnimi nasveti so nam na pomoč priskočili strokovnjaki s tega področja.

Delite na:
Kako ekološko okrasiti grob?
Ekološko okraševanje grobov. Shutterstock

Vsako leto pred novembrom na veliko opozarjamo pred pretirano uporabo nagrobnih sveč. Te prižigamo z vedno večjim občutkom slabe vesti, a kaj ko se hkrati tako težko poslovimo od navad, ki so močno vkoreninjene v nas. Rešitev za ta problem so našli v Tovarnici sveč – svečarstvu Jelenko, kjer so napravili prvo pravo ekološko svečo.

Preberite tudi: Še zadnji cvetovi z domačega vrta. Kliknite TUKAJ!

»Zelo me moti, da elektronske sveče oglašujejo kot ekološke. Elektronske sveče so ekološko v resnici še bolj obremenilne kot navadne, saj njihova reciklaža skoraj ni mogoča, vsaj v delu, kjer je baterija, ne. Poleg tega elektronska sveča ne predstavlja tistega bistva, zaradi katerega sveče sploh prižigamo. Živi ogenj že iz poganskih časov simbolizira iskro in luč v temi. Če tega ni, se vsakršen pomen prižiganja sveč izgubi. Uporaba elektronskih sveč je na Poljskem celo prepovedana,« je poudaril lastnik Boštjan Jelenko in dodal, da so svečarji zavezani k predelavi sveč in temu, da pospravijo za sabo. »Klasične sveče se dajo v 90 odstotkih reciklirati, problem pa je v tem, da je del tistega, kar ostane po reciklaži, zelo slabo uporaben. Pri ekološki sveči iz tekočega voska in stoodstotno reciklažne plastike teh umazanih ostankov ni.« Prav vsi sestavni deli njihove ekološke sveče Eco Candle so v celoti izdelani iz reciklažnega materiala, vključno z bombažnim stenjem in aluminijastim gorilnikom. Tekoči vosek pa izgori v celoti, in to s kar dvajsetkrat čistejšim izgorevanjem. Če slučajno vstane kakšna kapljica, s časom izhlapi.

grobovi Eco candle 10dni.jpg
Sveča, ki se popolnoma reciklira
Shutterstock

Sveča, ki se popolnoma reciklira

Ekološka sveča ima ogromno prednosti, in kot je videti, nobene slabosti. Tekoči vosek v njej lahko večkrat prižgemo, tudi stokrat, če je treba. Ta lastnost pride še posebej do izraza ob neurjih in močnem vetru. Če se prevrne, se sveča namreč sama ugasne, vosek pa ne izteče po grobu. V primerjavi z navadnimi svečami gori do 50 odstotkov dlje in ima za nameček precej manj ogljičnega izpusta, kar pomeni, da med gorenjem ni saj, dima ali kakšnih drugih emisij. Odlična novica je tudi, da se jo da v celoti reciklirati kot primarni dejavnik. »To pomeni, da jo lahko, če nam jo kdo izpraznjeno prinese nazaj, preprosto samo ponovno napolnimo s tekočim voskom in bo kot nova. A tudi to ni potrebno, vi samo poskrbite, da bo sveča romala v primeren zabojnik za odpadne nagrobne sveče, potem pa bo že našla pot nazaj do nas, saj se jo bo v procesu reciklaže od drugih sveč ločilo kot osnovno surovino za predelavo,« zagotavlja Jelenko.

grobovi DSC_7093.jpg
Jerneja Jošar priporoča trajne zasaditve, v katerih kombiniramo trave ali iglavce z iskrivkami, hermeliko, humulnico, nastreskom, bršljanom, za dodatek barve pa tudi mačehe in resje.
Revija Zarja

Pri aranžmajih uporabljajte naravne materiale

A ne samo izboru sveč, tudi aranžmajem, ki jih bomo postavili na grob, velja nameniti posebno pozornost. Naj bodo lepi in okolju prijazni. Kako to dosežemo, smo preverili pri cvetličarjih. Cvetličarka Melita Ramovš nam je svetovala, da v aranžmajih uporabimo naravne materiale, ki jih lahko kaj hitro najdemo kar v naravi. Še posebej odsvetuje nakup in uporabo umetnega cvetja iz svile, ki s časom ostane brez barve in se uniči, prav tako gre za odpadek, ki se ne razkraja. Urška Prah, lastnica cvetličarne Vrtnica v Zrečah, pa je še svetovala, da za nagrobne aranžmaje kot osnovo izberemo dolgo obstoječe zelenje, vmes pa damo mah, veje, šipek in belo omelo. »Že samo iz tega lahko pripravimo čudovito okrasje,« je prepričana.

grobovi urska prah 2.jpg
Tudi venček iz naravnih, sušenih materialov je primerna izbira za na grob. Urška Prah je za izdelavo tega uporabila suho dekoracijo, mak in umetno cvetje.
Revija Zarja

Ko se pokopališče spremeni v smetišče

Jerneja Jošar, lastnica Cvetlične, ki se med drugimi ukvarja z urejanjem ekoloških vrtov, je poudarila, da je nošenje rezanega cvetja na grobove v tem času še posebej nesmiselno. »Čeprav so to dnevi, ko že lahko grozi slana, na grobove znosimo ogromno rezanega cvetja v obliki ikeban in šopkov. Družbo jim delajo zasaditve v posode, ki sicer zdržijo malo dlje, vendar le če ni slane. Tako so že pred leti postale zelo priročne lončne krizanteme. Žal se velikokrat zgodi, da pokopališče zaradi tega že dan po prvem novembru dobi zaradi zmrzali klavrn videz smetišča. Prav zaradi tega so čedalje popularnejše trajne ikebane iz suhega materiala. Še vedno pa uporabljamo za grobove premalo okrasnih zelnatih trajnic.«

grobovi urska prah 1.jpg
Najpreprostejše lahko na grobu izpade najlepše. Cvetličarka Urška Prah.
Shutterstock

Zasadite trajnice

Izbira je neizmerna, kombinacije rastlin pa navdušujoče, in kar je najpomembnejše, trajne, je povedala Jerneja in nadaljevala: »Na sam grob, tam, kjer je prostor za zasaditev, lahko namesto enoletnic zasadimo trajnice. Tudi cvetlične aranžmaje iz rezanega cvetja nadomestimo z v skledo posajenimi trajnicami. Za ogrodje oziroma osnovo pri takšni zasaditvi vedno izberite kaj vedno zelenega, denimo sorte vedno zelenih trav, šašev ali kakšnega pritlikavega iglavca. Kombiniramo jih s trajnicami, ki imajo obarvano listje, denimo z iskrivkami. Izbiramo lahko med več vrstami in sortami, ki se med seboj razlikujejo po barvi listov, od temno zelenih, pisanih, srebrnih, do rdečih in karamelnih. Takšni so še plazeči skrečniki, bergenije, mlečki, hermelike, humulice, natreski in bršljani. Prav tako so v jesensko-zimskih zasaditvah dobrodošle rastline s plodovi, ki se obdržijo vso zimo in so prava poživitev. Take so skimija z bleščeče rdečimi jagodami, zelenka z rdečimi in pernecija z rožnatimi ali belimi jagodami. Za poživitev v zasaditve vključimo tudi nekaj sezonskega cvetja – denimo kakšno mačeho in jesensko vreso. Te bodo kljubovale nizkim temperaturam.« S takšno zasaditvijo, poleg tega, da je trajnostna, tudi ne bomo imeli veliko dela. »Delovala bo urejeno, umirjeno in preprosto, mi pa bomo trenutke, ko obiščemo grob, v miru namenili spominu na bližnje.«

grobovi shutterstock_721381204.jpg
Aranžma lahko naredimo sami iz smrečja in gozdnih plodov.
Shutterstock

Osnovni nasveti za ekološko okrasitev grobov:

  • izberimo ekološke sveče. Toda pozor: elektronske sveče niso take.
  • Namesto rezanega cvetja iz rastlinjakov aranžmaje naredimo sami iz rastlinja, ki še raste v naravi. 
  • Na grobih nasadimo trajnice.