stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Hygge – Danski koncept duha

Kristina Strašek, 05.08.2019 08:00:00

Medtem ko se večina sveta spopada z nenehnim stresom, depresijo in nasploh slabim počutjem, so Danci znova in znova postavljeni na sam vrh seznama najsrečnejših ljudi. Kaj jim pomaga? Kaj imajo, česar mi nimamo? Odgovor tiči v načinu življenja, ki nadvlada celo turobnost zime. Odgovor je v zenu, ki ga vključijo tudi v svoj dom.

Delite na:
Hygge – Danski koncept duha
Kuhinja Dreamstime

Predstavljajte si, kako se s skodelico toplega kakava usedete na udoben kavč pred kaminom. V njem opazite nežen ogenj, ki prasketa in vas greje. Pokrijete se s toplo, puhasto belo odejo, vzamete v roke svojo najljubšo knjigo in se podate v svet domišljije. Zveni mikavno?

Zgornji opis je najboljši primer tokratnega stila notranjega opremljanja – hygge. Hygge (izgovori se hoo-ga) je danski koncept ustvarjanja veselja in udobja v vsakem trenutku življenja. Gre za stanje duha in prisotnost v danem trenutku; prisotnost v domačem okolju in vključevanju le-tega v dom z namenom, da se v njem počutijo domače tudi drugi.

profimedia-0376847377.jpg
Dnevna soba
Profimedia

Danski notranji oblikovalec Morten Georgsen je o tem povedal: »Danci obožujemo stanje duha hygge, saj je umirjen, prijazen in fantastičen za sproščanje. Je naš zen, ki ga dihamo in živimo. Morda smo ravno zato Danci znova in znova nominirani za najsrečnejše ljudi na svetu.«

dreamstime_m_111807884.jpg
Spalnica
Dreamstime

apartment-cabinet-contemporary-2062426.jpg
Kuhina
Pexels

Bistvo hygga je, da cenimo malenkosti v življenju. Najsi bo topel kakav, kavna tortica, dobra knjiga ali pogovor z najdražjimi, vse premore tisto nekaj, kar naše življenje naredi lepše. Ni treba veliko, da smo srečni. Lepota je v malenkostih, ki imajo svoj čar. Ravno zato je hygge tudi eden izmed predstavnikov minimalističnega stila, ki v ospredje postavlja funkcionalnost. Pri Dancih ne boste videli stanovanj, polnih krame, ampak popolno urejene in uporabne svetle sobe, v katerih se boste počutili dobrodošli in domače.

Čeprav je hygge najbolje uporabiti v času zime, lahko njegovo svežino v dom vključimo tudi malce drugače. V nadaljevanju vam tako predstavljamo ključne elemente omenjenega dizajna in kako jih smiselno vključiti v svoj dom, da tudi sami začutite zen in srečo, o katerem govorijo Danci.

dreamstime_m_104165406.jpg
Sveče
Dreamstime

1.       Minimalizem v našem domu

Skandinavci po večini domove dekorirajo minimalistično. Ni navlake, ni neštetih dodatkov in neuporabnih elementov. Vse ima svoj namen in svoje mesto. Nekateri za to ne uporabijo niti pohištva, ampak veliko blazin ali karkoli zanje pomeni udobje. A ne le to, vključijo stvari, ki jim prinašajo osebno srečo (morda le spomine, ki jih predmet nosi). Pri opremljanju tako izberite predmete, ki so funkcionalni in hkrati ne preveč vpadljivi. Poleg najpogostejše bele, lahko uporabite razne naravne barve. Izberite si center vaše sobe in okoli tega gradite zgodbo. Kot je center spalnice postelja, je lahko center dnevne sobe kavč. Vedite, kaj poudarjate.

art-cozy-home-decor-1652394.jpg
Dekoracija vrat
Pexels

Minimalizma ne upoštevajte edino pri postavljanju različnih sveč, blazin in odej. Teh naj bo veliko, lahko tudi v slojih. Kavč bo prazen brez udobnih blazin, postelja nepopolna brez slojev raznih toplih prevlek in odej. Sveče naj se bohotijo v več prostorih.

2.       Vključite naravo

books-cactus-design-2069425.jpg
Zelenje
Pexels

Kot ste verjetno že opazili, novodobni trendi opremljanja vključujejo veliko elementov iz narave. A za Skandinavce ni to nič novega. Od nekdaj jo radi vključujejo v domove, tako z materiali (les, kamen, kovina) kot z dodatki. Če želite slediti hygge dizajnu, vnesite v prostor več rastlinja in lesa. Lahko so to namizne ali viseče rastline, lahko tudi večje lončnice, ki se bohotijo v kotu. Tokrat ne posegajte po večbarvnosti, ampak ohranite osnovo v zeleni.

Na drugi strani lahko les uporabite na več načinov – tako pri pohištvu kot v dekorativne namene. Z lesom lahko oblečete del zidu, na strop vgradite tramove in mnogo drugega. Kamin je lahko prav tako zgrajen iz kamna, podobno morda tudi kak del kuhinjskih elementov.

3.       Uporabite različne vire svetlobe

dreamstime_m_103334381.jpg
Sveče
Dreamstime

dreamstime_m_100139280.jpg
Spalnica
Dreamstime

Kadar želimo v dom vnesti le malo hygga, ne moremo brez sveč. Te so eden izmed glavnih elementov danskega dizajna in pri tem minimalizem ne obstaja. Postavite jih lahko na mize ali posebej zanje pripravljene police. Danska (ali morda kar skandinavska) hiša jih premore nešteto, razporejene pa so po celotnem domu. Držite se svetlih barv, predvsem bele. Sveče so simpatičen dodatek, vendar je za celostno atmosfero odgovorna druga oblika razsvetljave. Tipični vir svetlobe in topline je kamin, pogoste pa so tudi talne svetilke.

dreamstime_m_100139280.jpg
Spalnica
Dreamstime

4.       Dodajte blazine in velike pletene odeje

Kaj je lahko boljše od sedenja ali ležanja na mehkem kavču, polnem udobnih blazin, ki ravno prav podprejo našo glavo ali hrbet, ter pletena odeja, ki nežno objame naše noge. No, vsaj pozimi ali ob hladnejših večerih leta. Blazine in odeje so verjetno kar univerzalni elementi udobja in jih tako ne morete izpustiti. Uporaba mehkih materialov, na primer kašmirja, lahko prostoru doda še kanček elegance. Material blazin lahko spreminjate glede na letni čas in tako pozimi uporabite toplejše, poleti pa lahke in svetle.

naslovna dreamstime_xxl_102519222.jpg
Skodelica, kava
Dreamstime

5.       Dodajte malce wabi sabija

O omenjenem dizajnu smo govorili v prejšnji izdaji revije Dom². Čeprav izhajata iz različnih delov sveta, sta si danski hygge in kitajski wabi sabi po svoje precej podobna. Oba namreč vključujeta minimalizem in pridih narave, a s to razliko, da je hygge nekoliko bolj urejen in dodelan. Wabi sabi mu tako lahko pomaga z ročnimi izdelki, ki jih porazdelite po prostoru, in seveda starinskimi predmeti, ki bodo priklicali neštete lepe spomine.

6.       Držite se nevtralnih barvnih shem

Tudi največji ljubitelji drznih barv se verjetno strinjajo, da je lahko njihova raba v prostoru kar malce moteča. Treba jih je pravilno uporabiti in razumeti, katero občutje želimo z njo sploh ustvariti. A kot smo povedali, hygge ne temelji na dinamičnosti, ampak umirjenosti. Če pomislite na zen, verjetno ne vidite živo rdeče, ampak belo, nežno rjavo, sivo, morda tudi nežno modro in zeleno. Vključite več toplote lesa, svežino zelenja in svetlobo bele ter krem.

7.       Brez kamina težko

dreamstime_m_140676211.jpg
Uživanje ob kaminu
Dreamstime

Danske družine se med druženjem rade zbirajo okoli ognja in tako kamin pomeni ne le toplino, ampak željo biti skupaj kot eno. Je simbol druženja in družine. Je vez med ljudmi in tako služi kot odličen dodatek domu. A seveda, tega si ne morejo privoščiti vsi in tako lahko namesto tega uporabite sveče.

Hygge, nekaj tako naravnega za Skandinavce, prodira tudi k nam in postaja bolj in bolj priljubljen. Če se tudi sami želite v svojem domu počutiti bolje, predvsem pa bolj sproščeno, je omenjeni dizajn vsekakor za vas. Kot ste opazili, ne zahteva veliko. Vse, kar morate imeti, so vam najljubši kosi pohištva, toplina ognja ter bele in zelene barve. Zaživite umirjeno življenje Dancev tudi vi.

Objavljeno v reviji Dom2/Moje lepo stanovanje št. 3, 29. 4. 2019