stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Gremo od začetka - zaobljube za zdravo življenje

Tanja Želj, 19.02.2020 08:00:51

Novo leto pomeni simbolični začetek. Novega koledarja. Novega kroga zemlje okoli sonca. Novega bilančnega obdobja. Morda le novega notesnika.

Delite na:
Gremo od začetka - zaobljube za zdravo življenje
Tanja Želj os. arhiv

Tudi novoletne zaobljube spadajo v ta del - da začnemo nekaj na novo, znova, od začetka.

Z novoletnimi zaobljubami ni nič narobe. Do trenutka, ko ugotovimo, da se jih ne držimo.

Navade, kot npr. redno in kvalitetno spanje, manj gledanja televizije ali družbenih omrežij, redni kvalitetni obroki, redno gibanje, se namreč težko začnejo samo z novim datumom.

Navada se oblikuje v možganih in zahteva odločitev, delo, cilj, disciplino in vztrajnost. Ko spremenimo svojo staro navado v novo, bo le-ta postala normalna, ko jo dovoljkrat ponovimo in smo zadovoljni z novim početjem in z novimi rezultati.

Za novoletne zaobljube tako ne obstaja čarobna paličica. In ko obrnemo koledar na 1. januar, se ne bo nič samo od sebe čudežno zgodilo. Nič ne bo drugače, kakor je bilo en dan prej. Novoletne zaobljube si ne zaslužijo prevelikih pričakovanj in iluzij.

Kaj pa ima dejansko smisel narediti kadarkoli pozimi (in ja, lahko je to simbolično tudi 1. januar)? To, da začnemo razmišljati, v kakšni spalni, hranilni ali gibalni formi bi radi bili čez poletje (saj veste, kopalke pa to).

Ne, zdaj ni (več) čas, da razmišljate o tem, kako se pripraviti na smučanje (o tem bi morali razmišljati lansko poletje).

Zdaj je pravi čas, da razmišljate, kako se želite letos počutiti v kopalkah. Pa ne mislim zgolj lepe postave, želenih kilogramov. Ti niso in ne morejo biti merilo za srečo. Za dobro počutje so odgovorni drugi dejavniki. Da se dobro razumemo z bližnjimi. Da se počutimo spočiti in naspani. Da smo zadovoljni s svojim gibalnim življenjem. Da v miru spijemo kavo ali čaj. To šteje mnogo več.

Do poletja je šest mesecev. Dovolj, da se na telesu (v kakršnikoli obliki) pojavijo prve spremembe na boljše, če začnete zdaj, v januarju. A premalo, če boste o tem začeli razmišljati aprila ali marca!

Zato si zapišite svoje trenutno stanje in želje na naslednjih področjih:

Spanje

profimedia-0167887421.jpg
zenska
Profimedia

Koliko spite zdaj, ali spite dovolj, ali spite ponoči, v temi, v kosu, stran od vseh sevalnih naprav, ali ste čez dan izpostavljeni soncu ali svetlobi, ki nadomešča sonce (to je včasih ključnega pomena za dobro nočno spanje)?

  

Kaj od tega ni dovolj dobro in si želite izboljšati?


Prehrana

 Ali jeste dovolj hranilno hrano, ali jeste količinsko ustrezno hrano in ne preveč hrane, predvsem nehrane, ali obstaja hrana, ki vam povzroča slabo počutje?

  

Kaj od tega ni dovolj dobro in si želite izboljšati?

 
Gibanje

Ali se gibate vsaj vsak dan po 10 minut, ali se gibate vsaj 2- do 3-krat na teden po pol ure, ali greste kdaj peš po stopnicah namesto z dvigalom, ali greste kdaj peš, s kolesom ali kako drugače od ene do druge točke namesto z avtom?

  

Kaj od tega ni dovolj dobro in si želite izboljšati?


Odnosi

Ali se počutite dobro s svojimi bližnjimi, ali se s svojimi bližnjimi pogovarjate, ali imate ramo, na katero se lahko naslonite, ali imate osebo, ki jo lahko pokličete kadarkoli za pomoč, kakšen odnos imate s svojimi otroki, če jih imate, kakšen odnos imate s svojimi starši, če so še živi, kakšne odnose imate v službi …?

  

Kaj od tega ni dovolj dobro in si želite izboljšati?


Prosti čas

Ali obstaja v vašem življenju čas, ko greste lahko na masažo, ko lahko berete knjigo, pogledate kakšen film na televiziji ali greste v kino, se dobite s prijateljico na kavi, greste sami v miru v gozd …?

  

Česa od tega nimate in si želite imeti?

Seznam lahko poljubno dopolnite po tem vzorcu za svoje vrednote, ki vam veliko pomenijo.

Sama sem izpostavila recimo najpomembnejše, krovne, zagotovo pa najpomembnejše vrednote zame. In vse so pomembne za eno širšo vrednoto, ki jo z leti vsi čedalje močneje cenimo in se je zavedamo - to je zdravje.

Naj vam zdravje služi dobro, toda zavedajte se, da ga je treba podpirati, nenehno, vsak dan, brez izjeme!

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 3, 17.1.2020