Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Deljenje prevozov ali vožnja z neznanci

Igor Fabjan, Ženska, 08.03.2019 15:01:08

Po vzoru ponudnikov iz tujine je leta 2005 začel delovati slovenski spletni portal www.prevoz.org. Storitev je namenjena vsem, ki ponujajo ali iščejo prevoz.

Delite na:
Deljenje prevozov ali vožnja z neznanci
V presenetljivo zanimivem klepetu se je končala še ena vožnja z novodobnimi »avtoštoparkami«. Igor Fabjan

Ob dogovorjenem času je še ni bilo na spregled. Brez nervoze čakam, čeprav v avtu, parkiranem na pločniku. Tik pod znakom, ki prepoveduje parkiranje in ustavljanje. Ko pomislim, da bi jo poklical, zazvoni telefon. »Ste že tu? Takoj prideva,« pojasni ženski glas. Kmalu se z lastnico glasu – prešerno blondinko – rokujeva. »Saj boste previdno vozili? In pazite na mojo lepo hčerko!« se poslovi, skozi sopotnikova vrata pa vstopi mladenka.

Da je Sonja in srednješolka izvem. In več kot očitno ne ena izmed tistih, ki skušajo vsak trenutek preživeti s pametnim telefonom v rokah. Na robu mesta ustavim še enkrat. Tokrat me čaka nekoliko starejša svetlolaska, Mojca. Odločita se, da bosta sedeli na zadnjih sedežih. Meni je prav, saj sem zmenjen še z eno gospo. Mojca in Sonja sta hitro našli skupno temo – ples. Bolj zgovorna Mojca je na hitro omenila svoje tri hčere. Z vidnim ponosom, a v glasu je bilo čutiti tudi zaskrbljenost. Vse tri zaradi študija zapuščajo dom. Mojca ima od nekdaj rada ples. Za salso pa jo je navdušila starejša hči. S kubansko glasbo se srečuje v različnih ljubljanskih lokalih. Tudi Sonja rada pleše od malih nog. V srednji šoli pa se je izoblikovala ljubezen do salse. In ker v domačem kraju nima veliko možnosti za ta ples, obiskuje tečaje drugje po Sloveniji.

Na Vrhniki nas čaka še tretja gospa – Alenka. Pripelje jo šarmanten sivolasi možakar in pomaha v slovo. Alenka se hitro razgovori o vsakdanjih opravkih. In brez pravega razloga preskoči na precej resnejše teme odnosov v družini. »Ti so najpomembnejši in vplivajo na zdravstveno stanje vsakega posameznika.«
»Imate psa?« se naenkrat oglasi Mojca. »Ja, kar dva! Se opravičujem zaradi dlak«.
»Saj jih nisem opazila, toda v nosu čutim pritisk. Alergična sem na dlako, še posebno mačjo.«
»Alergija je le odziv telesa na miselni vzorec,« komentira Alenka.
»Nekaj v vaši preteklosti vas duši in vam ne pusti živeti mirno. Verjetno nimate razčiščenih odnosov s starši, partnerjem … In vse zamere vam škodijo, prenašajo pa se tudi na vaše otroke.«
Z rahlim obotavljanjem Mojca spregovori o nezadovoljstvu s partnerjem, težavah z zetom, alkoholom …

Sodobni avtoštoparji

V presenetljivo zanimivem klepetu se je končala še ena vožnja z novodobnimi »avtoštoparkami«. Poslovili smo se skoraj kot stari znanci. Klasičnih avtoštoparjev z dvignjenim palcem danes ob cestah skoraj ni več videti. K temu je pripomogla sodobna tehnologija. Pojavili so se brezplačni spletni portali in mobilne aplikacije namenjene pomoči pri koordiniranju prevozov med privatnimi lastniki vozil in iskalci prevozov, ki si želijo deliti stroške prevoza. To je odlična možnost za vse, ki bi radi potovali ekonomično, hitro in odgovornejše do okolja. Deljenje prevoza je tudi ena od potovalnih alternativ, ki prispeva k zmanjšanju količine vozil na cestah. Med uporabniki so tako dijaki, kot tudi študenti, zaposleni in upokojenci obeh spolov.

IMG_8857.JPG
Prevozi
Igor Fabjan

Po vzoru ponudnikov iz tujine je leta 2005 začel delovati slovenski spletni portal www.prevoz.org. Storitev je namenjena vsem, ki ponujajo ali iščejo prevoz. S pomočjo internetne tehnologije se lahko povezujete s popolnimi neznanci, ki nameravajo potovati v isti kraj kot vi in si s tem znižate stroške potovanja. Voznik prihrani denar za gorivo, potnik pa čas in tudi denar, saj je vožnja cenejša in hitrejša kot z javnimi prevoznimi sredstvi.

Preprosto in legalno delovanje

Uporaba spletnega portala je preprosta. Treba se je le registrirati (brezplačno) z elektronskim naslovom in potrditi kontaktno telefonsko številko. Ponudnik vpiše relacijo in čas odhoda, vrsto avtomobila, ceno prevoza in telefonsko številko za kontakt. Koristno je dodati še natančno lokacijo, kjer se dobite s sopotniki in kje jih lahko odložite. Najbolj priročne so avtobusne postaje ali parkirišča. Ker vedno lahko pride do nepredvidenih sprememb tako s strani voznika kot potnikov, si vzemite dovolj časa, da lahko v primeru sprememb koristite drugo možnost prevoza (avtobus, vlak).

Deljenje prevozov predstavlja določeno konkurenco profesionalnim prevoznikom. A pojasnilo direktorata za trg dela in zaposlovanje pravi, da deljenje zasebnih prevozov, ki jih opravite za osebne potrebe, ne predstavlja dela na črno. Prav tako ne, če si med seboj razdelite stroške prevoza, goriva in cestnin.

Po izkušnjah uporabnikov spletnega portala je večina voznikov skrbnih in zanesljivih, enako pa velja tudi za potnike. Vsekakor je pomembno, v kakšnem psihofizičnem stanju je voznik. Če sumite, da je pod vplivom alkohola, prepovedanih substanc ali preprosto utrujen, se raje zahvalite za vožnjo in izstopite, ko je to mogoče storiti varno. Za voznike naj velja, da vozijo še bolj previdno in odgovorno, kot sicer. Vljudno je, da poskrbijo tudi za udobje potnikov – vnaprej se je treba dogovoriti glede kajenja oziroma morebitnih postankov, uravnavanja klime in predvajanja glasbe. Prav tako je priporočljivo omeniti, če imate s seboj večje kose prtljage. Vsekakor ni prijetno, pa niti varno, če morajo potniki sedeti s prtljago na kolenih!

IMG_1787.JPG
Takšen način deljenja prevozov je prijazen do okolja, pa tudi do denarnice uporabnikov. P
Igor Fabjan

Po Sloveniji in tujini

Takšen način deljenja prevozov je prijazen do okolja, pa tudi do denarnice uporabnikov. Poleg tega pa vam lahko vožnja mine veliko hitreje, saj lahko spoznate zanimive ljudi. Največ ponudnikov prevozov, pa tudi iskalcev je na relacijah med Ljubljano, Mariborom in Obalo. Možno se je dogovoriti za postanek v vmesnih krajih. Cena prevoza med našo prestolnico in Koprom je običajno okoli 5 evrov. Vsak dan je na voljo več deset ponudnikov, od zgodnjih jutranjih pa do večernih ur. Tako je skoraj vedno mogoče najti ustrezen prevoz. Najti pa je mogoče tudi voznike, ki se odpravljajo v tujino. Predvsem v večja mesta sosednjih držav. Tako je na primer mogoče dobiti prevoz do Zagreba za 10, Benetk ali Dunaja za 20, do Beograda za 30 evrov … Najde pa se tudi kakšna ponudba voznika, ki odhaja do Španije ali še dlje.

Pred koriščenjem takšnega načina prevoza se vam bo verjetno porodilo vprašanje varnosti. V tem primeru gre za še eno podobnost z avtoštopom. Nikoli ne morete vedeti, s kom se boste peljali. Kako izkušen voznik je in v kakšnem stanju. Ob prebiranju črne kronike boste morda pomislili tudi na kakšnega roparja ali nadlegovalca. Sam še nisem imel slabih izkušenj niti kot voznik niti kot potnik. Vsekakor imate v primeru težav vsaj voznikovo oziroma potnikovo telefonsko številko. Ne bo pa odveč, če o tem, s kom, kdaj in kam potujete, obvestite koga od najbližjih.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.