Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako sladkor škoduje našemu telesu?

A. K., Bodi zdrava, 04.03.2019 12:01:01

Poleg škodljivega vpliva na telesno težo sladkor povzroča tudi presnovne motnje in je eden izmed glavnih vzrokov za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Delite na:
Kako sladkor škoduje našemu telesu?
Ste vedeli, kakšen vpliv ima sladkor na naše telo? Profimedia

Raziskave so pokazale, da na dnevni ravni v telo vnašamo do desetkrat več sladkorja od priporočenih količin. Sladkor lahko najdemo v skoraj devetdeset odstotkih naše prehrane, slaba novica pa je, da sladkor res ni dober za naše zdravje. Večina ljudi se zaveda škodljivosti belega sladkorja, a ga vseeno uživa v prevelikih količinah. 

Nemogoče se je popolnoma izogniti sladkorju v prehrani, lahko pa ga s premišljenim prehranjevanjem spravimo na kar najmanjšo količino. 

Debelost je dandanes velik problem, mnoge raziskave so pokazale, da dnevno vnesemo do desetkrat več sladkorja, kot je priporočeno, to pa lahko vpliva tudi na naše možgane in ustvari odvisnost, tako močno kot odvisnost od drog, cigaret in alkohola. Kar pomeni, da se sladkorju tudi zelo težko odpovemo. Čeprav je težko zmanjšati količino sladkorja v vsakodnevni prehrani, to ni nemogoče. Pomembno je, da si pred nakupom preberete deklaracije na živilih, ki jih kupujete, in da si vedno izbirate sveža živila, sadje in zelenjavo. 

Sladkor, ki ga uživate s piškoti, sadnimi sokovi, čokoladami in drugimi sladkarijami, lahko tudi nadomestite. Priporoča se uživanje suhega sadja, svežega sadja, s katerim se prav tako lahko posladkate. Ovsene kosmiče z jogurtom lahko začinite s cimetom, ki ravno tako doda sladkast okus. Lahko se pocrkljate tudi z agavinim sirupom, javorjevim sirupom, eritrolom, medom, jabolčno čežano, nesladkanim kakavom v prahu, rozinami, brusnicami, datlji in mnogimi drugimi živili, ki so bolj zdrava alternativa sladkorju. 

Poleg škodljivega vpliva na telesno težo sladkor povzroča tudi presnovne motnje in je eden izmed glavnih vzrokov za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Čezmerno uživanje sladkorja na različne načine negativno vpliva na naše zdravje.

Razpoloženje
Čezmerna raven sladkorja v telesu lahko izzove tudi spremembe v razpoloženju, saj sladkor v krvi po prehranjevanju naglo naraste, nato pa bliskovito pade, kar pripelje do lahkote in nizke ravni energije. To pa povzroči nagle spremembe v razpoloženju, utrujenost in razdražljivost. 

Staranje
V nekaterih primerih čezmerno uživanje sladkorja pospeši proces staranja. Raziskave so pokazale, da prevelike količine sladkorja v telesu lahko povzročijo vnetje celic, kar povzroči različne spremembe na koži. Na splošno je sladkor slab za videz in kakovost kože, pri nekaterih ljudeh lahko izzove razne vnetne procese in celo mozolje. 

Nizka raven energije
Preveč sladkorja v prehrani negativno vpliva tudi na splošno stanje. Prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja je siromašna v prehranskem smislu, telo tako nima dovolj energije za gibanje in vzdrževanje. 

Slaba koža
Kot smo že omenili, sladkor slabo vpliva na kakovost kože, poleg staranja lahko izzove tudi mnoge druge težave, kot so mozolji. Preveč sladkorja v krvi povečuje raven inzulina, to pa lahko pripelje do različnih hormonskih sprememb, ki se posledično odražajo kot rdečica na koži in različni izpuščaji. 

Prebava
Naš prebavni sistem slabo prenaša visoko raven sladkorja, še posebno predelanega, in hrane, ki lahko povzroči veliko prebavnih težav, kot sta vnetje in otekanje. Za izboljšanje prebave jejte hrano, ki je bogata z vlakninami in drugimi hranili, ne s sladkorjem. 

Okužbe
Hrana, bogata s sladkorjem, lahko prispeva tudi k razvoju različnih okužb in glivičnih bolezni. Težave s kandido, recimo, lahko rešite že z izločanjem sladkorja iz prehrane, saj se glivice hranijo predvsem s sladkorjem. 

Lakota
Če uživamo preveč sladkorja, ta povzroči, da čutimo še hujšo lakoto, saj se sladkor zelo hitro prebavi in povzroči velik padec sladkorja v krvi. Zato jejte hrano, ki ne vsebuje sladkorja in nezdravih ogljikovih hidratov, saj boste tako poskrbeli, da ne bo prišlo do hudega padca sladkorja v krvi. 

Rejenje oziroma pridobivanje kilogramov
Eden izmed najvidnejših učinkov čezmernega uživanja sladkorja na telo je pridobivanje kilogramov. Ni dvoma, da je sladkor zelo škodljiv za naše zdravje, se pa moramo zavedati, da je prisoten skoraj povsod in da se mu je nemogoče popolnoma izogniti. Lahko pa z zdravimi prehranjevalnimi navadami zmanjšamo zaužito količino.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2018.