stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Da bo vse tipi topi

R. Š., Dom2, 26.04.2018 16:01:27

Ko pride pomlad, je čas, da se pripravimo na nov začetek. Polni smo novih upov in z zanosom si postavljamo nove cilje. Čas je torej, da opravite z odvečno navlako in umazanijo, ki sta se vam v stanovanju nabirali vso zimo, ter vstopite v pomlad sveži in pripravljeni na nove izzive.

Delite na:
Da bo vse tipi topi
Revija Dom2

Dober načrt

Za uspešno in temeljito čiščenje potrebujete dober načrt, nekaj časa in seveda obilico dobre volje. 

Razporedite si delo

Za temeljito čistko si rezervirajte vsaj tri dni, nato pa razporedite opravila po posameznih dnevih. Začnite na primer s pospravljanjem stvari na svoja mesta ter inventuro v omarah. Naslednji dan se lotite čiščenja kuhinje in kopalnice ter ometanja pajčevin, stepanja preprog, sesanja, brisanja prahu in pomivanja tal. Zadnji dan pa pomijte okna, operite zavese, posteljne prevleke ter prezračite vzglavnike in odeje. 

Razdelite naloge

Če se boste čiščenja lotili sami, namesto da bi delo razdelili med družinske člane, boste za čiščenje porabili več časa, bolj boste utrujeni (in temu primerno manj učinkoviti), vaše delo pa bo tudi manj cenjeno. 

Pomemben je dober sistem

Sesati in pometati začnite v tistem kotu sobe, ki je najbolj oddaljen od vrat, nato pa se pomikajte proti vratom. Če je mogoče, čistite in pospravljajte pri odprtem oknu – svež zrak bo nekoliko omilil vonj po čistilih, stanovanje pa se bo sproti zračilo. 

Če boste za vse površine uporabljali isto krpo, bo čiščenje netemeljito, vaš trud pa zaman, zato se dobro založite z različnimi gobicami in krpami. 

Največji sovražnik: prah

Brisanje prahu je Sizifovo delo. Ne glede na to, kako močno se trudimo, da bi ga odstranili s polic, omaric in najbolj skritih kotičkov, se vedno vrne - običajno ga opazimo že po dveh dneh. Kako se torej čim bolj učinkovito lotiti čiščenja prahu?

Prvi nasvet: ne uporabljajte dobro znanih barvitih čistilcev na držalih, saj ti prah le razpršijo naokoli, zagotovo pa ga ne odstranijo. Za brisanje prahu so najprimernejše bombažne krpe ali krpe iz mikrovlaken, v kombinaciji s čistilom za prah. Čistilo poškropite le na krpo, ne na površine, s količino pa nikar ne pretiravajte.

Preden se lotite prahu, stanovanje najprej posesajte. Med sesanjem se namreč prah dviga in nabira na pohištvu, zato z obratnim vrstnim redom ne boste naredili ničesar. Pomembno je tudi, da vzdržujete sesalnik in redno menjate vrečke, če želite, da bo deloval brezhibno.

Občasno (vsaj enkrat na mesec) temeljito očistite prah, pri tem ne pozabite na skrite kotičke (robove slik, vtičnic in stikal, ročaje, kljuke, okrasne letvice itd.), najvišje police in radiatorje, kamor vam pogled ne seže. S polic odstranite vse predmete, jih obrišite, nato pa prah očistite še na policah.     

čiščenje 1.jpg

Pozor, 5 najbolj umazanih predmetov!

Ste mislili, da je najbolj umazan predmet v vašem domu stranišče? Če verjamete ali ne, obstajajo tudi z bakterijami bolj oblegani predmeti, s katerimi se »rokujete« celo večkrat na dan.   

Vzglavnik

Strokovnjaki pravijo, da je vzglavnik dobro oprati vsake tri mesece, če ta to seveda omogoča. Po dveh letih namreč v našem vzglavniku biva že toliko pršic, vključno z njihovimi škodljivimi iztrebki, da bi, če bi vse skupaj stehtali, ti predstavljali kar 10 odstotkov njegove teže.  

Gobica za pomivanje posode

Gobica za pomivanje posode je topla in vlažna, poleg tega se na njej nabirajo ostanki hrane, zato so na njej idealne razmere za razmnoževanje bakterij. Z vsako uporabo gobice se te bakterije prenesejo naprej na posodo, roke in kuhinjske površine. Gobico zato po vsaki uporabi temeljito operite s toplo vodo in detergentom za posodo ter jo menjajte vsaj enkrat na teden, še raje pa na vsakih nekaj dni. Po vsaki uporabi jo lahko tudi dezinficirate. Gobico sperite in dobro ožemite, nato pa položite v mikrovalovno pečico za minuto.

Lesena kuhalnica

V njenih razpokah se zadržujejo številne bakterije, ki se mastijo z ostanki hrane in naravnost uživajo v vlažnem okolju. Počeno oziroma poškodovano kuhalnico zato takoj zavrzite. 

Tipkovnica

Povprečna tipkovnica vsebuje približno 1200 mikrobov na kvadratni centimeter, zato temeljito očistite tako tipke kot vmesne prostore. To boste najlažje storili s posebno krpo oziroma gobico za čiščenje tipkovnice. 

Daljinski upravljalnik

Ste vedeli, da eden izmed petih ljudi nikoli ne očisti daljinskega upravljalnika? Za čiščenje uporabite izopropilni alkohol, ki ne bo poškodoval tega nepogrešljivega pripomočka, ki ga ima vsakodnevno v rokah vsa družina.  

Preprosta, a učinkovita čistilna sredstva

Umazaniji in madežem napovejte vojno s kisom, sodo bikarbono in kokakolo.

-         Kis lahko uporabite za čiščenje tal, kuhinjskih površin, pečice, za odstranjevanje zasušene maščobe s posode ter za odstranjevanje rje in vodnega kamna.

-         S sodo bikarbono boste učinkovito odstranili umazanijo v pomivalnem stroju, neprijetne vonjave v hladilniku, uporabite pa jo lahko tudi za zaviranje nastajanja vodnega kamna.

-         S kokakolo pa lahko očistite tla in odstranite trdovratne madeže, kot so maščoba, rja in vodni kamen.

Preberite tudi: Da boste spali kot polh. Kliknite TUKAJ!