kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Da boste spali kot polh

R. Š., Dom2, 24.04.2018 14:01:37

Kako do krepčilnega spanca, da se boste zjutraj zbudili spočiti, polni energije in prerojeni?

Delite na:
Da boste spali kot polh
Thinkstock Photos

Ste vedeli, da ljudje prespimo kar tretjino svojega življenja? S spanjem si namreč nabiramo energijo, obnavljamo telo in utrjujemo spomin. Spanje je ključno za naše zdravje in brez spanja ne bi preživeli, zato ni pomembno samo, da spimo dovolj časa, temveč tudi, da je naš spanec kakovosten. Svetujemo vam, kako do krepčilnega spanca, da se boste zjutraj zbudili spočiti, polni energije in prerojeni.

Dober spanec je vreden zlata

Spanje je pomembno za naše telo, predvsem pa za možgane, saj so ti ravno takrat najbolj aktivni, celo bolj kot v budnem stanju. Spanje je pomemben fiziološki proces, ki je nujno potreben za normalno delovanje osrednjega živčevja. Dviguje koncentracijo, zvišuje našo storilnost in delovno sposobnost, obenem pa nam pomaga pri pomnjenju. Raziskave so namreč pokazale, da spanje pomaga uriti spomin in nam posledično pomaga pri učenju. Poleg naštetega pa je spanje nujno potrebno za normalno delovanje celotnega organizma, saj vpliva tudi na imunski sistem, ki varuje naše telo pred negativnimi vplivi iz okolja.

Pomanjkanje spanja ogroža zdravje

Če spadate med tiste ljudi, ki trdijo, da potrebujejo zgolj nekaj uric spanja na noč, vas moramo opozoriti, da so dolgoročne posledice takšnega početja lahko katastrofalne. Organizem se sicer res navadi na majhno količino spanja, vendar lahko to na dolgi rok vodi v kronično utrujenost, ki pa je težko ozdravljiva.  

Pomanjkanje spanja vodi v motnje razpoloženja, negativno vpliva na koncentracijo in spomin ter poruši ritem izločanja hormonov. Posledice slabega spanja ali odsotnosti spanca so poleg zaspanosti, zmanjšane storilnosti in slabše koncentracije tudi glavobol, razdražljivost, pozabljivost in omotičnost, kar vpliva tudi in predvsem na zbranost v prometu oziroma na našo vožnjo. Znano je namreč, da je kar četrtina povzročenih prometnih nesreč posledica zaspanosti za volanom. Pri ljudeh, ki niso spali dlje časa, so strokovnjaki ugotovili tudi težave z govorom, oslabljen spomin in celo halucinatorne sanje v budnem stanju. Dolgoročne posledice nezadostne količine spanja pa so povezane tudi s povišanim krvnim tlakom, srčno in možgansko kapjo, vrtoglavico in padci.   

spanje_mala_ce je prostor.jpg

10 zapovedi za zdravo spanje

Bi radi dobro spali in se končno naspali? Potem upoštevajte 10 zapovedi za zdravo spanje za odrasle, ki jih je predstavila Svetovna zveza za motnje spanja (World Association of Sleep Medicine).  
1. Vedno hodite spat in vstajajte ob isti uri.
2. Če si vzamete popoldanski počitek, naj ta ne traja dlje kot 45 minut.
3. Vsaj štiri ure pred spanjem ne pijte alkoholnih pijač in ne kadite.
4. Šest ur pred spanjem se izogibajte kofeina, ki ga najdete v kavi, pravem čaju, energijskih pijačah ter celo čokoladi.
5. Štiri ure pred spanjem se izogibajte mastni, pekoči in sladki hrani. Posezite raje po lahkem prigrizku.
6. Redno telovadite, vendar nikoli tik pred spanjem.
7. Spite na udobni postelji.
8. Ugotovite, pri kateri temperaturi prostora najbolje spite, in to ohranjajte, ter redno zračite spalnico.
9. Odstranite vse moteče (glasne) dejavnike in dobro zatemnite prostor.
10. Spalnica in postelja naj služita le svojemu namenu; delo in druge obveznosti tam nimajo kaj iskati.

Ključna sta dobro ležišče in vzglavnik

Kakovosten spanec si boste zagotovili z dobrimi spalnimi navadami, ključna pa sta tudi kvalitetno ležišče in vzglavnik. Ljudje smo si po konstituciji različni, zato tudi vsako ležišče ni primerno za vsakogar. Ko boste izbirali ležišče, si torej za to vzemite čas.

Ležišče naj bo udobno ter naj zagotavlja ustrezno podporo vaši hrbtenici. Tudi dolžina in višina postelje sta pomembni. Izberite od 10 do 15 centimetrov daljšo od svoje telesne višine ter dovolj visoko oziroma nizko posteljo, da bo vstajanje in leganje nanjo za vas preprosto. Vzmetnica naj bo tudi dovolj zračna, anatomska in ortopedska ter po možnosti antialergijska (to je še posebej pomembno za alergike). Pozanimajte se, ali vam prodajalec daje garancijo za vzmetnico in ali lahko vzmetnico v primeru, da vam ne ustreza, vrnete.

Posebno pozornost namenite tudi vzglavniku. Ta mora namreč pravilno podpreti vratno-ramenski del hrbtenice. 

Višino vzglavnika izberite glede na položaj spanja. Če spite na hrbtu ali boku, potrebujete višji vzglavnik, za spanje na trebuhu pa nižjega. Višji vzglavnik izberite tudi, če imate trše ležišče, medtem ko boste na mehkejšem in prilagodljivejšem ležišču potrebovali nižji vzglavnik. Ljudje z večjo telesno težo naj izberejo trši vzglavnik, lažji ljudje pa mehkejšega.

Pozorni bodite tudi na materiale, iz katerih je vzglavnik izdelan – ti naj bodo zračni in prijetni na otip. Alergiki pa naj izberejo vzglavnik s pralno in antialergijsko prevleko oziroma materiale, ki so neugodni za razvoj pršic.

Koliko spanja potrebujemo?
- Dojenčki: od 14 do 15 ur
- Malčki: od 12 do 14 ur
- Šolarji: od 10 do 11 ur
- Odrasli: od 7 do 9 ur

Preberite tudi: Sting - čas za slovo. Kliknite TUKAJ!