Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Art deco - dizajn Velikega Gatsbyja

Kristina Strašek, 19.09.2019 13:00:00

Art deco je bil kot stil opremljanja popularen v 20. in 30. letih minulega stoletja. Nastal je kot odgovor na nekoliko bolj umirjeni ton art nouveauja in je tako poskrbel za udarnost prostora. Vse od geometričnih vzorcev do drznih barv, z art decojem bo vaš dom vsekakor izstopal.

Delite na:
Art deco - dizajn Velikega Gatsbyja
Art Deco Dreamstime

Art deco morda najbolje poznate iz umetnostne zgodovine, a svojčas je služil tudi kot priljubljen dizajn notranjega opremljanja.

dreamstime_xxl_42411496.jpg
Art Deco
Dreamstime

Prikličite si v spomin film Veliki Gatsby in tako boste vstopili v svet omenjenega dizajna. Je gibanje, ki je močno povezano s kulturo Francije, natančneje Pariza, dom pa iz povprečja dvigne v novo eleganco. Gre za nadgradnjo art nouveauja, saj namesto minimalizma slavi pompoznost, ekstravaganco, drznost in veličino.

dreamstime_xxl_59225404.jpg
Art Deco
Dreamstime

Če se najprej dotaknemo glavnih elementov omenjenega dizajna, ne moremo mimo geometrijskih likov in jekla. Značilni so predvsem trapezoidi, cikcaki ter razne trikotne in stopničaste oblike, ki so jim dodani ševronski vzorci in močne krivulje. Poleg tega se med materiali pogosto pojavljajo tudi steklo in eksotične vrste lesa, tla pa krasijo veličastne preproge, največkrat z živalskimi vzorci. Lahko bi rekli, da je art deco posledično dizajn premožnih, a z nekaj ustvarjalnosti je dostopen tudi navadnim smrtnikom.

Pogoste teme sloga art deco:

·         listje

·         veje

·         perje

·         akti

·         živali

·         sonce

·         koničasti robovi

Tematsko se vedno obrnite k naravi in živalim. Uporabite elemente listja, vej, perja in živalskih vzorcev, ki so lahko tako dekoracija kot potiski okrasnih blazin in preproge. Kaj pravite o lestencu iz zlatih vej? Na mizo lahko postavite tudi kip ptice ali na potiske tapet vključite temo perja.

dreamstime_xxl_156031990.jpg
Art Deco
Dreamstime

Barve

Barve art decoja so drzne in poživljajoče, a tudi mogočne in kdaj malce temačne.

Če vam je bližja tema Veliki Gatsby, v prostor vnesite več črne, bele, srebrne in zlate, lahko pa posežete tudi po bolj živih barvah, na primer rumeni, rdeči, zeleni, modri in rožnati, te pa kombinirajte z nekoliko bolj mirnimi odtenki srebrne, črne in barve kroma. Če želite le kanček omenjenega dizajna, vam bo morda bolj ustrezala nevtralna bež, ki se bo lepo podala k lakiranemu pohištvu.

dreamstime_xxl_79486828.jpg
Art Deco
Dreamstime

Pohištvo in dekoracije

Pohištvo art decoja premore ostrino, pogosto pa je izdelano iz eksotičnega lesa in kroma. Govorimo o velikih kosih pohištva, ki vdihnejo eleganco, in številnih ogledalih, ki prostor vizualno povečajo. Naj kavč nikar ne ostane brez okrasnih blazin ter stranske mizice in stene brez umetnin. Prav tako naj miza ne bo brez vaze s cvetjem, na stranske omarice pa morda postavite kipe živali.

dreamstime_xxl_89950216.jpg
Art Deco
Dreamstime

Vsak detajl šteje in ne dovolite, da katerikoli del ostane neizkoriščen oziroma v drugačnem duhu. Ne pozabite na svetila in tako stanovanje opremite z lestenci ali stenskimi lučmi v barvnem steklu in jeklu.

dreamstime_xxl_42411516.jpg
Art Deco
Dreamstime

Bogati materiali so ključ do uspeha

Art deco se ponaša s svojim luksuznim videzom, k čemur pripore prava izbira materialov in njihov lesk. Med temi so bili nekoč najbolj popularni kristali, srebro, žad, slonovina in laki, danes dominirajo kovina, steklo in eksotični les. Ne glede na to, kaj izberete, poskrbite, da sije.

dreamstime_xxl_89946986.jpg
Art Deco
Dreamstime

Če ste velik ljubitelj cvetnih vzorcev, art deco nikakor ni za vas. Ta namreč namesto nežnih elementov vključuje ostre geometrijske like, nevtralne barve pa nadomešča z drznimi.

dreamstime_xxl_89947488.jpg
Art Deco
Dreamstime

Kaj pa tla?

dreamstime_xxl_114666317.jpg
Art Deco
Dreamstime

Pri tokratnem stilu notranjega opremljanja ni izpuščen niti en del prostora. Kot mora sijati pohištvo, morajo pri art decoju sijati tudi tla. Najpogosteje se uporablja linolej ali črno-bele ploščice, želen učinek pa lahko dosežete tudi z lakiranim lesom. Na drugi strani lahko tla prekrijete tudi z velikimi preprogami z živalskimi vzorci.

dreamstime_xxl_56429522.jpg
Art Deco
Dreamstime

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 37, 6. 9. 2019