sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Majhen, a še kako zmogljiv

I.V., 11.05.2023 11:00:37

Samsung je v začetku februarja predstavil svojo najnovejšo serijo pametnih telefonov, med katerimi izstopa najzmogljivejši model, Galaxy S23 Ultra. Na testiranje prihaja njegov manjši brat, Galaxy S23, ki zavzema posebno mesto za ljubitelje ne tako velikih pametnih telefonov. Na prvi pogled se zdi S23 kot kompaktna in zmogljiva naprava, ki se popolnoma prilega žepu na hlačah.

Delite na:
Majhen, a še kako zmogljiv
Samsung Galaxy S23 Ivan Valtl

V času, ko prevladujejo tako imenovani phableti ali telefoni velikih dimenzij, je izjemno redko najti manjše telefone, ki so primerni za žep. Apple je že v prejšnji generaciji iPhona opustil svojo Mini serijo, kar pomeni, da je Samsung Galaxy S23 prava dragocenost za ljubitelje manjših naprav - nekakšen mali "sveti gral" v sodobnem svetu pametnih telefonov. V današnji recenziji bomo podrobno raziskali, kaj vse ponuja ta kompaktna naprava in ali je resnično vredna vaše pozornosti.

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

Oblika in zaslon naprave

Samsung Galaxy S23 se ponaša z elegantno obliko in naprednimi funkcijami, kljub temu da gre za manjšo napravo. Ne le, da so uspešno vključili vse lastnosti njegovega večjega brata, Galaxy S23 Ultra, temveč so to dosegli v veliko bolj kompaktnem in žepu prijaznem ohišju. Zaobljeni robovi se odlično ujemajo z ravnim zaslonom in naprava se prijetno prilega v dlani.

Hrbtišče pametnega telefona je izdelano iz satenasto obdelanega stekla Victus 2 Gorilla Glass, ki daje premium občutek, obenem pa preprečuje puščanje prstnih odtisov. Postavitev kamer na hrbtni strani se ni drastično spremenila v primerjavi s prejšnjo serijo, saj ohranja značilno otočno rešitev, ki smo jo prvič videli pri seriji S22.

Kljub svoji kompaktnosti je Galaxy S23 presenetljivo lahek, saj tehta zgolj 168 gramov. Hkrati pa naprava ohranja vzdržljivost, saj je odporna proti vodi in prahu po standardu IP68.

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

Kamera

Galaxy S23 se ponaša s tremi kamerami: glavno kamero s 50 milijoni točk in optično stabilizacijo (ƒ/1,8), širokokotno kamero z 12 milijoni točk (ƒ/2,2) in kamero z 10 milijoni točk ter trikratno povečavo (ƒ/2,4). Čeprav ne dosega zmogljivosti vrhunskega modela S23 Ultra, je kakovost fotografij v primerjavi s konkurenco izjemna.

Fotografije so ostre, barvno uravnotežene in večinoma naravne. Pri širokokotni kameri bi si želeli višjo ločljivost, vendar so posnetki še vedno zelo dobri, prav tako kot pri zoom kameri. S23 se odlično odreže tudi pri fotografiranju v slabših svetlobnih razmerah.

Sprednja kamera z 12 milijoni točk (ƒ/2,2) ponuja odlične panoramske posnetke. Na žalost širokokotna kamera ne podpira samodejnega ostrenja.

Video zmogljivosti so prav tako impresivne, saj je mogoče snemati v ločljivosti do 8K pri 30 sličicah na sekundo ali 4K pri 40 sličicah na sekundo. Čeprav je stabilizacija pri modelu S23 Ultra še boljša, S23 zagotavlja odlično kakovost videoposnetkov.

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

Zmogljivost in zaslon

Samsung Galaxy S23 ima 6,1-palčni AMOLED zaslon z ločljivostjo 1080 x 2340 pik (FullHD+). Zaslon podpira spremenljivo frekvenco osveževanja od 10 do 120 Hz ter največjo svetilnost 1750 nitov. Tu je še vedno funkcija always-on, ki omogoča prikaz informacij na zaslonu tudi v stanju pripravljenosti. Edina pomanjkljivost je, da Galaxy S23 prihaja brez predhodno nameščene zaščitne folije na zaslonu.

Napravo poganja procesor Snapdragon 8 Gen 2, ki ima najvišjo frekvenco 3,36 GHz, kar je višje od konkurence, tu je še podpora grafičnega procesorja Adreno 740 ter 8 GB (LPDDR5X) delovnega pomnilnika. Čeprav nekateri konkurenti ponujajo več delovnega pomnilnika, je 8 GB več kot dovolj za vsakodnevno uporabo. Prostora za shranjevanje je 128 ali 256 GB (UFS 3.1 ali UFS 4.0), žal pa ni možnosti razširitve.

Tu so še dodatne možnosti, kot je NFC, Wi-Fi 6E, 5G, Bluetooth 5.3 in podpora za eSIM. Naprava podpira tudi dve nanoSIM kartici. Ima odličen čitalnik prstnih odtisov, vgrajen v sprednje steklo, in solidno prepoznavo obraza, čeprav je ta še vedno 2D.

Na splošno smo zelo zadovoljni s procesorjem in zmogljivostjo naprave, kar dokazuje, da je Samsungova odločitev za uporabo Qualcommovega procesorja prinesla odlične rezultate.

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

Avtonomija baterije

Kapaciteta baterije je 3.900 mAh, torej ni velika, vendar je za dobrih 200 mAh večja kot lani. Ta baterija je seveda sorazmerna z velikostjo pametnega telefona, vendar se je na testu pokazala kot izjemna. Treba se je sprijazniti z realnostjo in priznati, da ga boste ob zelo intenzivni uporabi morali polniti okoli večerje ali v času kosila, res pa je, da je konec dneva postal nekakšen mejnik za zmogljivost baterije. 

Slabost je polnjenje z močjo 25 W, ki ne dosega moči 45 W svojih večjih bratov in tako ostaja nekoliko ujeto v preteklosti. Še vedno je tu brezžično polnjenje z močjo 15 W in povratno brezžično polnjenje z močjo 4,5 W. Za vse skupaj boste morali biti potrpežljivi in dati času čas!

samsung-galaxy-s23
samsung-galaxy-s23
Ivan Valtl

samsung-galaxy-s23
Samsung Galaxy S23
Ivan Valtl

iPhone mini je pokopan, prišel je Galaxy S23

Samsung Galaxy S23 odlično zapolnjuje vrzel za ljubitelje manjših naprav, kot je bil nekoč iPhone mini. S svojo kompaktno velikostjo se brez težav prilega v žep, hkrati pa ponuja vse značilnosti višjega cenovnega razreda in odličen občutek uporabe.

Glavna težava je cena, saj serija Galaxy S23 presega psihološko mejo 1000 evrov, še posebej za različice z večjim shranjevalnim prostorom. Poleg tega vsebina škatle vključuje le kabel, navodila za uporabo in napravo brez adapterja, kar pomeni dodatne stroške za uporabnika.

Čeprav je cena visoka, je naprava izjemna in za ljubitelje manjših naprav je Galaxy S23 odlična investicija, če upoštevamo njegove zmogljivosti in funkcije.

samsung-galaxy-s23
samsung-galaxy-s23
Ivan Valtl

samsung-galaxy-s23
samsung-galaxy-s23
Ivan Valtl