zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Iz nekoč zlate v novo zeleno ero!

I.V., 03.05.2023 12:45:19

Nova rešitev- Nokia G22!

Delite na:
Iz nekoč zlate v novo zeleno ero!
NOKIA G22 Ivan Valtl

V današnjem svetu, kjer trajnost postaja vse pomembnejša, se nekatera podjetja hvalijo s svojimi okolju prijaznimi prizadevanji, medtem ko v resnici ne spreminjajo veliko. Digitalni odpadki se še vedno kopičijo, saj se življenjska doba naprav skrajšuje. A Nokia se je odločila ukrepati in na trg poslala svojo rešitev - Nokia G22. Ta cenovno dostopni pametni telefon ne navdušuje z vrhunskimi specifikacijami, temveč s svojo popolnoma popravljivo zasnovo v sodelovanju z iFixitom. Toda ali je Nokia G22 res tako enostavna za popravilo, kot trdijo?

Oblika in značilnosti naprave

Takoj ko vzamete Nokio G22 iz škatle, opazite, da gre za običajen pametni telefon s plastičnimi robovi in sijajnim zadnjim pokrovom, ki je na voljo v dveh barvah: modri in sivi. Njegove dimenzije so 165 x 76,2 x 8,5 mm in tehta nekaj manj kot 200 g. Na desni strani sta gumb za vklop/izklop z vgrajenim senzorjem prstnega odtisa ter gumb za uravnavanje glasnosti, na levi pa reža za MicroSD in Nano SIM. Na dnu najdete enojni (mono) zvočnik, mikrofon, priključek USB-C ter že skoraj pozabljeni 3,5-milimetrski priključek za slušalke.

Nokia G22 je v sodelovanju s podjetjem iFixit prinesla nekaj posebnega: možnost samostojnega popravila naprave. Za razstavljanje naprave je potrebnih približno 15 minut, pri čemer je najbolj zapleten del odstranjevanje zadnjega pokrova. Ko napravo razstavite, lahko zamenjate polnilni priključek USB-C za 19,95 EUR, baterijo za 25 EUR in zaslon za manj kot 50 EUR. Če niste prejeli kompleta iFixit, ga lahko skupaj z nadomestnim delom naročite za simboličnih 5 EUR.

Kamera

Nokia G22 ima arzenal sestavljen iz glavnega objektiva 50 MP f/1,8, dopolnjujejo ga makrokamera 2 MP ter senzor globine 2 MP, tu je še 8 MP f/2,0 kamera za sebke. Vsekakor preseneča odsotnost ultra širokokotnega objektiva, ki je v današnjem času skorajda obvezna komponenta pametnih telefonov vseh cenovnih razredov.

V dobrih svetlobnih razmerah ponuja solidne fotografske zmogljivosti. Fotografije so več kot sprejemljive, s hitrostjo fotografiranja, ki presega mnoge konkurente v istem cenovnem razredu. Včasih posnetki celo dajejo vtis, kot da prihaja iz višjega cenovnega razreda, zlasti pri makro fotografijah, kjer se pokaže dober dinamični razpon in detajli.

Nekatere težave se pojavijo pri HDR fotografiranju, ki občasno lahko popači rezultate, ter pri fotografiranju v slabših svetlobnih razmerah, kjer so posnetki lahko nekoliko zamegljeni. Kamera za sebke je sprejemljiva, videoposnetki pa se snemajo v ločljivosti FullHD pri 30 sličicah na sekundo, vendar zaradi odsotnosti stabilizacije ne izstopajo.

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl

Zaslon in zmogljivost

Nokia G22 ima 6,5-palčni HD+ zaslon s frekvenco osveževanja do 90 Hz. Ta izbira proizvajalca je enakovredna konkurenci v tem cenovnem razredu. Zaslon se izkaže za zadovoljiv v vseh svetlobnih razmerah, vendar barvna kalibracija morda ne bo vsem pogodu, saj barve ne pridejo do izraza. Vendar pa je treba upoštevati, da od telefona, ki stane okoli 200 evrov, ne moremo pričakovati vrhunskih specifikacij.

Nenavadna izbira je bila uporaba procesorja Unisoc T606 skupaj s 4 GB delovnega pomnilnika, kar pogosto videvamo v nižjem cenovnem razredu. Gre za osemjedrni procesor, ki sicer ni najsodobnejši, a se vseeno dobro znajde v nizkocenovnih napravah (v tem primeru se morate pripraviti za nekaj sekund več pri obdelavi podatkov). Ena od dobrih stvari, ki je skupna izdelkom v tem cenovnem razredu, je reža za MicroSD, ki omogoča razširitev notranjega pomnilnika do 2 TB in se pridruži osnovnim 64 ali 128 GB pomnilnika. Z G22 lahko brez težav brskate po internetu, uporabljate družbena omrežja in aplikacije, kot so WhatsApp, Viber ali Telegram, ter celo uživate v nekaterih 2D igrah.

nokia-g22
NOKIA G22 Protret
Ivan Valtl

nokia-g22
NOKIA G22 Nočna fotografija
Ivan Valtl

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl

Morda največji adut te naprave je baterija

Nokia G22 se ponaša z izjemno avtonomijo baterije, kar je zagotovo eden izmed njenih glavnih adutov. Njena kapaciteta 5050 mAh ob učinkoviti strojni opremi zagotavlja vsaj dan in pol uporabe, v nekaterih primerih pa tudi do dva dni pri običajni rabi.

Pametni telefon prav tako podpira 20W polnjenje, s priloženim napajalnikom. Čeprav to ni najhitrejša možnost, je glede na odlično avtonomijo baterije ta detajl lahko spregledan.

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl

nokia-g22
NOKIA G22 Dnevna fotografija
Ivan Valtl

Zelena naprava z ambicijami potrebuje le malce »začimb« za popolnost!

Nokia G22 je na voljo po ceni 199,99 EUR, kar je, če smo povsem iskreni, nekoliko visoko za tehnične specifikacije, ki jih ponuja, saj bi lahko bil procesor vsaj malenkost močnejši. Kljub temu je Nokia zasnovala resnično trajnosten izdelek, s katerim poskuša zmanjšati vpliv tehnoloških odpadkov na okolje, kar je izredno pozitiven korak. Koncept je dober, izvedba v osnovi prav tako, vendar bi lahko z nekaj dodatnimi »začimbami« Nokia G22 postal veliko privlačnejši pametni telefon.

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl

nokia-g22
NOKIA G22
Ivan Valtl