Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

10 napak, ki jih počnete ...

Mateja Špiranec, 02.04.2020 14:00:38

... in zaradi njih ne dosegate želenih rezultatov, ki si jih želite na vašem telesu.

Delite na:
10 napak, ki jih počnete ...
Profimedia

Vse boste delali po pravilih, a se bo proces preoblikovanja telesa vseeno ustavil, in to vas lahko odvrne od nadaljevanja. Načelo vam bo psiho in bojim se, da se boste vrnili na stara pota. To je scenarij, ki se zgodi v večini primerov. Zato sem zbrala najpogostejše napake, ki jih ljudje počnejo, ko se lotijo življenjske preobrazbe, in tudi rešitve zanje.


1. NEUČAKANOST

PREMAGAJTE NEPOTRPEŽLJIVOST

Napredek je počasen, saj veste, da bi imeli vsi idealno telo, če bi bilo tako lahko, mar ne? Če ne boste potrpežljivi takrat, ko se bo tehtnica ustavila, ne boste dosegli cilja. 

Vem, da mislite, da bo šla številka vsak dan navzdol, ampak žal to ne deluje tako. Leta ste potrebovali za vse te kilograme in žal ne bodo šli dol tako hitro, kakor bi želeli. Držite se navad, zaupajte v proces in prej ali slej boste dosegli cilj.

2. NAPAČNA MISELNOST

BODITE PONOSNI NA MALENKOSTI

Bodite ponosni na drobne zmage, dnevne spremembe, boljše počutje in se veselite vsakega dneva posebej.

3. NEREALNI CILJI

 POSTAVITE SI DRUGAČNE CILJE

Ko si postavimo cilje, ki niso povezani s preoblikovanjem telesa, se jih lažje držimo in imamo za trening več motivacije. Na primer: rada bi naredila 10 sklec, rada bi tekala za otroki brez bolečin, rada bi, da me neha boleti križ, rada bi naredila tri zgibe na drogu. Ko treniramo zaradi »višjih« ciljev, lažje vztrajamo, na poti do njih pa se zgodijo tudi telesne spremembe, ki jih opazimo v ogledalu. 

4. KO SE TEHTNICA USTAVI, OBUPATE

NE VDAJTE SE PREHITRO

Najprej je številka na tehtnici vidno padala, potem pa – STOP. Nikamor se več ne premakne. Zakaj? Težji ko ste, več kalorij porabljate in nasprotno. Za vzdrževanje maščobe in mišic potrebujemo kalorije. Ko izgubimo nekaj od tega (ali oboje), potrebujemo manj kalorij, pojemo pa jih toliko kot prej. Zato priporočam, da ne hujšate tako, da bi hitro izgubili večino kilogramov, ker se to po navadi izkaže za slab konec. Težo izgubljajte počasi in premišljeno. Tako boste imeli več nadzora pri obrokih. 


5. SPREMINJANJE VSEH NAVAD NAENKRAT

ZAČNITE POSTOPOMA 

Ko se odločite za spremembe, ne spremenite vsega naenkrat. Na začetku smo zelo motivirani, treniramo petkrat na teden, jemo nizkokalorično in zdravo hrano, dobimo neko lažno upanje, da so te spremembe čisto preproste. Potem pa udari življenje. Moramo na službeno pot, otrok zboli, zbolimo mi, preselimo se … Karkoli, kar nam poruši naš popolni plan. Takrat po navadi večina ljudi obupa in gre na stara pota. 

Priporočam, da začnete počasi, z lahkimi treningi, si zadate majhne cilje, na primer: »Spila bom več vode, pojedla več zelenjave in manj sladkarij ...« Tako boste vpeljali zdrave navade, ki jih bo iz meseca v mesec več, vam pa se sploh ne bo zdelo, da ste naredili drastično spremembo. Tako bodo vse te spremembe postale nov življenjski slog.

6. DRŽITE SE STROGIH DIET

 STROG PREHRANSKI NAČRT DOLGOROČNO NE DELUJE

Stroga dieta vam ne bo pomagala. Predvsem se osredotočite na to, da zaužijete več neprocesirane hrane, kar vam bo pomagalo pri obvladovanju apetita in sitosti. Če se držite stroge diete in sami sebe prepričujete, da vam je všeč, po drugi strani pa hrepenite po piškotu, vas bo ta prej ali slej ujel. Bojim pa se, da ne bo ostalo pri enem, ampak boste pojedli vso škatlo. Tako boste zafrustrirani in se boste hitro vrnili na stara pota.

Priporočam, da pustite 20 % prostora dnevne prehrane tistim jedem, pri katerih se vam res prebudijo brbončice. Tako ne boste imeli občutka, da ste ujetnik diete. 

Pri izgubi maščobe na koncu dneva šteje samo kalorični primanjkljaj: da torej porabimo več kalorij, kolikor jih pojemo. Kakovost prehrane šteje, vendar ni vsa zdrava hrana tudi hrana za hujšanje. Ko boste spoznali, da se hrana ne deli na dobro ali slabo, le na bolj ali manj hranilno, boste lažje obvladovali napade lakote in imeli boste manj skušnjav.

 7. STRADANJE

 MANJ HRANE POMENI MANJ ENERGIJE

Ker zaužijete manj hranil, imate tudi manj energije. To lahko privede do padca motivacije pri treningih, pa tudi do tega, da mišic na treningu ne uporabljate tako, kot bi jih morali, zato porabljate manj kalorij na treningih kot prej. Rešitev je, da tik pred treningom pojeste prigrizek, lahko je tudi kofein, ki dvigne energijo. Po navadi zadošča tudi prigrizek iz ogljikovih hidratov.

8. ZMOTNA PREPRIČANJA O TRENINGIH

TRENINGA NAJ BO RAVNO PRAV

Ste zmotno prepričani, da je več treninga bolje, da se morate na vadbi prepotiti, naslednji dan vas morajo boleti mišice, ker drugače ni učinka? Potem priporočam, da na vse to pozabite, ker boste tako tudi sami mirnejši in boste lažje dosegli rezultate. 

Zaradi preveč treninga se telo ne more odpočiti, kar čez čas pripelje do utrujenosti, pogosto tudi kronične. Dan je že tako pester, ves dan smo dobesedno v pogonu, na koncu pa ga začinimo še s težkim treningom. Telo dobesedno izčrpamo. Zato se poslabša spanje, povečata se apetit in želja po sladkem. Pogosto se zgodi, da se poruši hormonsko ravnovesje, ki vpliva na počutje, energijo in splošno zdravje. 


9. POUDAREK NA KAKOVOSTI

KAKOVOST NAJ BO PRED KOLIČINO

Ko trenirate, trenirajte pametno: trening za moč z izbranimi vajami, na koncu še kratek kardio vložek, od dva- do trikrat na teden. Pazite na tehnično pravilno izvedbo vaj, ki jo boste lažje kontrolirali, če je vaja preprosta in že na začetku ni videti zelo zahtevna ali sestavljena iz več vaj. Tako boste lažje zadeli želene mišice in rezultati bodo vidni prej. 

10. KARKOLI POJESTE, LAHKO POKURITE S TRENINGOM 

NI RES

Hitro se lahko uštejete, saj več treninga pomeni več apetita. Če trenirate petkrat na teden in imate mogoče še zelo naporen dan, imate občutek, da ste ves čas lačni, kar pomeni, da pojeste veliko več, kot porabite, zato ni rezultatov, kakršne bi si želeli.

ŠE TRIJE KORISTNI 

1. Fotografirajte se pred začetkom hujšanja. Tako boste točno videli, kako se telo spreminja ne glede na tehtnico. Včasih se tehtnica ne premakne, telo pa se vseeno preoblikuje.

2.Več hodite, kamor koli se le da peš, pojdite tja peš. Hoja je močno podcenjena. Znižuje napetost, izboljša spanje in ima ogromno drugih koristi, ki na koncu pomagajo pri napredku do boljšega počutja in videza.

3. Če ne veste, kako bi začeli pot do boljšega življenja, lahko brezplačno poskusite moj spletni program FITMAMI.

Kliknite na povezavo www.fitmami.si/test in brezplačno in neobvezujoče vam bomo poslali dva poskusna treninga.

Nušo najdete na Fb strani: https://www.facebook.com/noosheeFIT/ ali na spletni strani http://www.nusagnezda.com

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 2, 10.2.2020