Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Pet neverjetnih in osupljivih teorij zarote v zadnjih letih

kš, 01.04.2023 14:00:37

Zarotomisterij!

Delite na:
Pet neverjetnih in osupljivih teorij zarote v zadnjih letih
uvodna px

Zadnja leta smo priča porastu različnih teorij zarote, ki zvenijo kot zgodbe iz znanstvenofantastičnih romanov. V tem članku vam bomo predstavili pet najbolj neverjetnih in osupljivih teorij zarote, ki so zaznamovale zadnje desetletje.

1. Omrežje 5G povzroča pandemijo (verjetnost: 1/10)

Ena izmed najbolj priljubljenih teorij zarote v času pandemije covida 19 je bila, da naj bi omrežje 5G s svojim sevanjem povzročilo širjenje virusa. Znanstveniki in strokovnjaki so večkrat zavrnili to teorijo zarote, saj je bilo dokazano, da sevanje omrežja 5G ni povezano s širjenjem ali poslabšanjem pandemije.

5g
5g
PX

2. Iluminati vladajo svetu (verjetnost: 2/10)

Ena najstarejših in najvztrajnejših teorij zarote je, da svet iz ozadja vodijo iluminati, skrivnostna skupina elitnih posameznikov. Nekateri zagovorniki te teorije trdijo, da je skupina odgovorna za številne vojne, politične prevrate in gospodarske krize. Vendar ni nobenih trdnih dokazov, ki bi potrjevali obstoj iluminatov ali njihov vpliv na svetovne dogodke.

iluminati.jpeg
Iluminati
PX

3. Vesoljci živijo med nami (verjetnost: 3/10)

Ta teorija trdi, da so vesoljci že dolgo prisotni na Zemlji in živijo med nami v človeških telesih. Zagovorniki te teorije zarote verjamejo, da imajo vesoljci skrivne načrte, s katerimi nameravajo prevzeti naš planet. Čeprav se zdi ta teorija precej nenavadna, je res, da obstaja veliko neznank glede vesolja in možnosti obstoja zunajzemeljskega življenja.

Vesoljci
Vesoljci
PX

4. Kemikalije v sledovih letal (chemtrails) spreminjajo vreme (verjetnost: 2/10)

Po tej teoriji naj bi vladne agencije namerno razprševale kemikalije na visokih višinah z uporabo letal. Nekateri trdijo, da te kemikalije vplivajo na vreme, druge, da povzročajo zdravstvene težave prebivalstva. Vendar ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli te trditve. Sledovi letal na nebu so v resnici kondenzacijske sledi, ki nastanejo zaradi izpustov motorjev letal, in ne škodljive kemikalije.

kemtrejli profimedia.jpeg
Kemtrejli
Profimedia

5. Zemlja je ravna (verjetnost: 1/10)

Čeprav znanstvena skupnost že dolgo ve, da je Zemlja okrogla, se je v zadnjih letih pojavila teorija, ki trdi, da je naš planet v resnici raven. Zagovorniki te teorije zavračajo dokaze, ki potrjujejo okroglost Zemlje, in vztrajajo, da so vse informacije, ki jih imamo o našem planetu, plod svetovne zarote. Kljub številnim znanstvenim dokazom, ki potrjujejo okroglost Zemlje, ta teorija zarote še vedno vztraja.

ravna zemlja.jpeg
Ravna zemlja
px

Ohranimo zdravi razum!

Teorije zarote lahko zvenijo zanimivo in privlačno, vendar je pomembno, da jih presojamo kritično in se zanašamo na znanstvene dokaze. Ne smemo pozabiti, da je znanost temelj našega razumevanja sveta, in le s pomočjo kritičnega razmišljanja in preverjanja dejstev lahko razločimo resnico od fikcije. Včasih so teorije zarote lahko zabavne, vendar lahko tudi ustvarjajo nepotrebno zmedo in strah med ljudmi.

Teorije zarote temeljijo na ideji, da obstajajo skrivne sile ali interesi, ki nadzorujejo svetovne dogodke iz ozadja in manipulirajo z javnostjo ter skrivajo svoje prave namene. Te teorije so pogosto težko preverljive, saj temeljijo na zavrnitvi uradnih razlag in sprejemanju alternativnih razlag, ki so pogosto v nasprotju z znanstvenimi dokazi in splošno sprejetimi dejstvi.