Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Skrivnostne črte v ameriški puščavi

kl, 16.04.2021 20:46:25

Kolibri, opica, pajek, velikan ... začrtani v tla in vidni le z višine. Nastali so pred tisočletji. Zakaj, ne ve nihče. Koledar? Sporočilo Nezemljanom? Pristajališče za vesoljce?

Delite na:
Skrivnostne črte v ameriški puščavi
Pajek Pixabay/Monica Neumann

Na tleh komaj kaj opaziš. Črte, široke od dobrih 30 cm do enega metra, skopane v tla nekaj centimetrov, toliko da izpod rdečerjavega kamnitega drobirja na površju pogleda svetlejša podlaga, in ki se vlečejo v daljavo. Ni čudno, da so prvi Evropejci, ki so jih odkrili, menili, da gre za ceste. Tako je menil prvi, ki je poročal črtah, narejenih v tla v perujski puščavi Nazca, španski kronist iz konca 16. stoletja.

Prvi je poročal Paul Kosok

Prva poročila o skrivnostnih likih so svet obšla šele v 20. stoletju, ko so nad območjem začela leteti letala - vojaška in civilna. Prvi je o njih poročal ameriški zgodovinar Paul Kosok, ki je leta 1941 med preletom območja dojel, da pod seboj vidi podobo ptice.

Vse od takrat črte vzburjajo domišljijo strokovnjakov in amaterjev, še vedno pa odkrivajo nove - nazadnje so lik, ki so ga poimenovali "mačka", odkrili še lani.

Največji liki merijo več sto metrov

Celotno območje pokriva kar 450 kvadratnih kilometrov. Največji liki merijo več sto metrov. Nekatere so natančno izmerili - kolibri je dolg 93 m, kondor 134 m, pajek 47 m. Liki so se v puščavi lahko obdržali tako dolgo, ker je Nazca eden najbolj suhih krajev na svetu, poleg tega pa tudi vetrovi tam redko pihajo. 

Zaenkrat pa o njihovem izvoru vemo toliko:

Črte so nastale nekje med letoma 500 pr.n.š. in 500 n.š., naredili pa naj bi jih pripadniki kulture iz tega območja, ki so ji nadeli ime kar Nazca, po puščavi. Ker ta kultura ni za seboj pustila nobenih pisanih virov, pa ni jasno, čemu so podobe služile.

nazca-črte
Kolibri
Pixabay/Monica Neumann

Koledar? Olimpijski stadion? Pristajališče za vesoljce? 

Prve teorije je postavil že Kosok, ki se mu je pridružila še arheologinja Maria Reiche, ki je raziskavi črt in likov v puščavi Nazca posvetila vse svoje življenje. Oba sta verjela, da območje predstavlja velikanski sončni koledar, s pomočjo katerega so lahko napovedovali enakonočja ali solsticije, pa tudi sončne mrke. Tega pa sicer nikoli nista mogla z zagotovostjo dokazati.

nazca-črte
Opica
Wikipedia

Tekaške steze?! 

Tudi druge teorije so se nagibale v smer povezanosti likov na Zemlji in tistih, ki jih ljudje vidijo v zvezdah na nebu. Bolj drzne pa so pravile nekaj drugega. V 80-ih letih prejšnjega stoletja je Georg von Breunig podal domnevo, da so črte v resnici "tekaške steze", kjer so lokalni atleti tekmovali na tekmovanjih, nekakšnih predkolumbovskih olimpijskih igrah in tako počastili bogove. Da so črte v bistvu sporočilo bogovom ali celo predstavljajo božanstva, menijo nekateri.

nazca-črte
Drevo
Wikipedia

Kočije Bogov

Zagotovo najbolj razvpito teorijo pa je leta 1968 v knjigi "Kočije Bogov" predstavil kontroverzni švicarski pisec knjig o alternativni zgodovini Erich Von Däniken. Njegova teorja pravi, da je bila puščava Nazca pristajališče za vesoljske ladje Nezemljanov. Ti naj bi lokalnim prebivalcem prinesli posebna znanja in tehnologijo, potem pa Zemljo zapustili. Potem naj bi ljudje Nazca v tla začrtali te velikanske podobe, da bi jih lahko ti videli že iz zraka ob naslednjem obisku.

nazca-črte
Pelikan
Wikipedia

Oddaja Starodavni Nezemljani

Ta teorija je postala še bolj razvpita potem, ko so jo povzeli tudi na televiziji History Channel v seriji Starodavni Nezemljani. Leta 2018 pa je viralna postala fotografija ene od mumij, ki so jih našli v puščavi Nazca in ki naj bi bila v resnici mumija Nezemljana.

Teorij o pomenu črt je še nekaj, vendar pa nobena od njih zaenkrat ne razloži dovolj zadovoljivo pomena črt iz Nazce.