zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

kš, 23.02.2024 12:38:36

Vse to se je zgodilo v manj kot 24 urah, eden od teh izbruhov je bil izjemno močan.

Delite na:
Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?
sončni x

Na Soncu so se 22. februarja 2024 zaporedoma sprožili trije močni izbruhi. Tretji je bil razreda X 6,3, najmočnejši, zabeležen v trenutnem ciklu magnetne aktivnosti. Sproščena energija je bila enaka milijonom jedrskih bomb, ki so eksplodirale hkrati.

Kaj to pomeni in kakšna so tveganja za Zemljo?

sončni-izbruh
sončni izbruh
Profimedia

V manj kot 24 urah je Sonce sprožilo tri izjemno močne izbruhe, pri čemer je vsak sprostil energijo, primerljivo s hkratno eksplozijo več milijonov atomskih bomb. Najmočnejšega od treh, ki se je zgodil v četrtek, 22. februarja 2024, ob 23.34 po našem času, so znanstveniki uvrstili v razred X 6,3. Fotografije pojava v ultravijoličnem spektru je posnel koronograf LASCO (Large Angle Spectrometer Coronagraph) Nasinega observatorija SDO (Solar Dynamics Observatory). Tako močnega sončnega izbruha ni bilo že od leta 2017, bil pa je tudi najbolj energičen doslej v trenutnem 11-letnem (25.) ciklu magnetne aktivnosti naše zvezde.

V manj kot 24 urah je Sonce sprožilo tri izjemno močne izbruhe, pri čemer je vsak sprostil energijo,
sončni izbruhi
x

Lani, 14. decembra, je bil zabeležen izbruh razreda X 2,8, ki je bil precej manj silovit, vendar še vedno "strašljiv" glede na energijo, sproščeno v vesolje. Kot pojasnjuje NASA, so sončni izbruhi razdeljeni v štiri glavne razrede (B, C, M in X), od katerih je vsak razdeljen na podrazrede od 1 do 9. Vrstni red moči temelji na logaritemski lestvici, podobni tisti, ki se uporablja za določanje magnitude potresov. To pomeni, da je izbruh razreda X, ki je najmočnejši med vsemi, 10-krat močnejši od izbruha razreda M, 100-krat močnejši od izbruha razreda C in 1000-krat močnejši od izbruha razreda B.

Kje izbruhne?

Sončevi izbruhi razreda X lahko presežejo prag 9 (za razliko od prejšnjih razredov). Dovolj je povedati, da je bil najmočnejši doslej zabeležen izbruh leta 2003 uničujočega razreda X 45 (senzorji so se ustavili pri številki 17, vendar je bila sproščena energija veliko večja, kot je pojasnila ameriška agencija za letalstvo in vesolje).
Sončni izbruhi se pojavljajo predvsem v bližini sončnih peg, kjer so močna magnetna polja. Ta aktivna območja so temnejša in hladnejša od sosednjih prav zato, ker magnetna polja preprečujejo, da bi toplota, ki nastaja pri jedrskih reakcijah, dosegla površino (čeprav še vedno doseže 3 400 °C). Ko se poljske črte "prekinejo" in ponovno povežejo, sprostijo energijo v obliki sončnih izbruhov.

Najmočnejšega od treh, ki se je zgodil v četrtek, 22. februarja 2024, ob 23.34 po našem času
sočni izbruhi
x

Katastrofalne geomagnetne nevihte?

V primeru treh izbruhov, ki so se pojavili 22. februarja 2024, je bilo izvorno območje velikanske sončne pege AR3590, kot navaja strokovni portal spaceweather.com. Izbruhe pogosto spremljajo izbruhi koronalne mase (CME), ogromen iztok koronalnega materiala - električno nabitih delcev ali plazme -, ki lahko v obliki sončnega vetra doseže Zemljo in sproži ne le polarne sije in druge neverjetne pojave, temveč tudi zloglasne geomagnetne nevihte. Prva dva izbruha 22. februarja 2024, razred X 1,8, zabeležen ob 00:07, in razred X 1,7 ob 07:32 (prav tako po našem času), nista bila pospremljena s CME, medtem ko za tretji izbruh - razred X 6,3 - trenutno še ni potrditve, vendar se zdi, da je tudi v tem primeru ta možnost izključena. Ker sončna pega ni bila usmerjena proti Zemlji, je bil vpliv teh treh dogodkov zelo omejen: "Ekstremno ultravijolično sevanje vsakega izbruha je ioniziralo zgornji del zemeljske atmosfere in povzročilo kratkovalovne radijske izpade nad Havaji (konec 21. februarja), Avstralijo (začetek 22. februarja) in ponovno Havaji (konec 22. februarja). Pomorščaki in radioamaterji na teh območjih so morda opazili izgubo signala na vseh frekvencah pod 30 MHz," je pojasnil portal spaceweather.com in navedel datume časovnega pasu EST. Sončeva pega AR3590 pa se pomika proti zvezdinemu ekvatorju. Če bo povzročila močan izbruh, kot je razred X 6,3, s spremljajočim koronarnim izbruhom mase v smeri našega planeta, bodo posledice lahko zelo hude. Obstaja namreč nevarnost geomagnetne nevihte visokega razreda, ki bi lahko povzročila resne težave z električnimi vodi, internetnimi povezavami, satelitsko navigacijo in drugimi dejavniki.

To je sončna pega, odgovorna za zadnje izbruhe na soncu.
sočni izbruhi
x

Ni še konec!

Zelo močan dogodek bi lahko povzročil katastrofalno škodo. Intenzivna magnetna aktivnost naše zvezde nas ne sme presenetiti, saj se približuje vrhuncu svojega cikla, ki običajno traja 11 let. Ta vrh se pričakuje med koncem leta 2024 in poletjem 2025. V tem času so zelo verjetni posebno energijski pojavi. Upamo, da ne bodo usmerjeni proti Zemlji, vendar, kot pogosto poudarjajo znanstveniki, ni vprašanje, če, temveč kdaj. Nov Carringtonov dogodek, ki je leta 1859 povzročil velike težave, bi v naši dobi povzročil pravo katastrofo.

Carringtonov dogodek

Tako bi lahko bil videti Carringtonov dogodek.
Carringtov dogodek

Carringtonov dogodek, ki se je zgodil 1. septembra 1859, velja za enega najmočnejših zabeleženih sončnih izbruhov in je poimenovan po britanskem astronomu Richardu Carringtonu. Carrington in njegov kolega Richard Hodgson sta neodvisno drug od drugega opazovala in zabeležila nenavadno svetlo pego na površini Sonca, ki je nakazovala izjemno močan izbruh. Ta dogodek je sprožil ogromno količino magnetne energije, ki je potovanje od Sonca do Zemlje opravila v manj kot 18 urah – običajno to potovanje traja od dva do tri dni.

Ko je ta energija dosegla Zemljo, je povzročila geomagnetno nevihto, ki je bila tako močna, da so bili severni siji (avrore) vidni daleč južneje od običajnih geografskih širin, vključno s Karibi, Rimom, Havajskimi otoki in celo blizu ekvatorja. Običajno severne sije opazujemo le na visokih geografskih širinah, bližje polarnim območjem.

Poleg spektakularnih svetlobnih pojavov je Carringtonov dogodek povzročil tudi precejšnje motnje v takratnem telegrafskem sistemu, ki je bil glavno sredstvo komunikacije v 19. stoletju. Po poročilih so telegrafske naprave prejemale toliko geomagnetne energije, da so nekatere postaje lahko pošiljale in prejemale sporočila, čeprav so bile izklopljene iz svojih napajalnih virov. V nekaterih primerih je presežek električne energije povzročil požare na telegrafskih postajah.

Carringtonov dogodek je bil prvič, ko so ljudje zares opazili, kako neposredno lahko sončna aktivnost vpliva na Zemljo in njene tehnološke sisteme. Ta dogodek je pomemben tudi zato, ker je poudaril potencialno ranljivost naše tehnološko napredne civilizacije na sončne nevihte in druge oblike vesoljskega vremena.

Zelo močan dogodek bi lahko povzročil katastrofalno škodo.
sončni izbruh
Profimedia

Povezava s potresi?

Vprašanje povezave med sončnimi izbruhi in potresi je bilo predmet številnih raziskav, vendar doslej znanstvena skupnost ni našla neposrednih dokazov, ki bi potrdili močno in neposredno povezavo med tema dvema pojavoma. Sončni izbruhi so močne eksplozije na površini Sonca, ki sprostijo ogromne količine energije, svetlobe in visokoenergetskih delcev v vesolje. Po drugi strani so potresi rezultat premikanja tektonskih plošč na Zemlji, ki povzročajo tresenje tal.

Seveda dogajanje na soncu poskrbi tudi za prelepo dogajanje na nebu.
sončni izbruh
Profimedia

Nekatere teorije predlagajo, da bi lahko geomagnetne nevihte, ki so posledica sončnih izbruhov, vplivale na Zemljino magnetno polje in s tem posredno vplivale na tektonske napetosti. Vendar pa večina znanstvenikov meni, da je ta vpliv, če sploh obstaja, zelo majhen in ni dovolj, da bi sprožil potres. Tektonske sile, ki povzročajo potrese, izvirajo iz notranjosti Zemlje in so veliko močnejše od zunanjih vplivov, kot so spremembe v magnetnem polju, ki jih lahko povzročijo sončni izbruhi.

Raziskave na tem področju se nadaljujejo, saj znanstveniki iščejo boljše razumevanje kompleksnih interakcij med Soncem in Zemljo. Kljub temu trenutno prevladujoče mnenje v znanstveni skupnosti je, da neposredna povezava med sončnimi izbruhi in potresi ni dokazana in da so potresi primarno posledica dinamike Zemljine skorje.